Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW40en41

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Symbool

De apotheker kan de regie nemen in het bestrijden van verspilling en vervuiling in de farmacie; hij is tenslotte de spil in de medicijnketen, schrijft een milieudeskundige in dit PW. Ook anderen focussen op de rol van apothekers in het realiseren van een veel groenere, duurzame farmacie.

08-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Leiden verwijdert actief medicijnresten uit afvalwater

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat als eerste waterschap in Nederland medicijnresten met actief kool verwijderen uit afvalwater. Bij de waterzuivering in Leiden Noord is gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.

01-10-2021 | door PW

Uitwisselapp

Bij het thema duurzaamheid gaan mijn gedachten terug naar 2018. Een arts schreef Relistor voor aan een terminale patiënt.

08-10-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Levomepromazine vergoed in palliatieve fase

Levomepromazine (Nozinan), voor gebruik bij palliatieve sedatie in de thuissituatie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

30-09-2021 | door PW

Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het advies voor gebruik van paracetamol bij pijn en koorts tijdens de zwangerschap kan ongewijzigd blijven, stelt kenniscentrum Moeders van Morgen. Paracetamol is voor zwangeren nog steeds de beste keus bij hevige pijn en koorts, maar het dient in een zo laag mogelijke, effectieve dosering te worden gebruikt.

24-09-2021 | door PW

Veelbelovende kankermedicijnen tijdelijk in het pakket

Twee tumor-agnostische geneesmiddelen tegen zeldzame kanker, larotrectinib en entrectinib, worden vanwege de hoge verwachtingen van medisch specialisten tijdelijk vergoed uit het basispakket. Dat heeft de minister voor Medische Zorg besloten op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

28-09-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW40en41

Welke antibiotica kunnen een oplossing bieden bij acne?

06-10-2021 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Negatief CHMP-oordeel sildenafil sublinguaal door slechte oplosbaarheid

De aanvraag voor een handelsvergunning voor Sildenafil FGK is door de fabrikant ingetrokken na een negatief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

08-10-2021 | door PW

Verpakking open bij 1 op 5 standaardverstrekkingen

Om de voorgeschreven hoeveelheid geneesmiddelen af te leveren, breken apothekers verpakkingen aan. Van kalmeringsmiddel oxazepam werd het vaakst een hoeveelheid verstrekt waarvoor een verpakking moest worden geopend. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-10-2021 | door SFK

‘Zorgverleners met groen hart bevorderen duurzaamheid’

Staar je niet blind op een grootschalige aanpak van verspilling en vervuiling. Maar kijk op microniveau, in je eigen apotheek, wat je kunt doen om duurzaamheid te bevorderen, is de boodschap van Toine Egberts. In het UMC Utrecht zijn het de zorgverleners met een groen hart die het voortouw nemen. “Als iedereen iets doet, bereiken we veel met elkaar.”

08-10-2021 | door Frans van den Houdt

Andere blik op afvalverwerking pakt succesvol uit in Delfts ziekenhuis

Om afval op een duurzame manier te verwerken maakt het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft nu al tien jaar gebruik van Pharmafilter. Van die beslissing destijds hebben ze daar nooit spijt gekregen. Alle medicijnresten worden uit het afvalwater gehaald – zelfs het moeilijk te filteren diclofenac – en restmateriaal kan mogelijk worden omgezet in nieuwe producten. “Misschien utopisch gedacht, maar dat zou wel heel gaaf zijn.”

08-10-2021 | door Delia Titre

KNMP Najaarscongres

Duurzame farmacie, samen doen

08-10-2021 | door KNMP

‘Heruitgifte van medicatie redde levens in Suriname’

Dankzij het project ‘retourmedicatie’, waarvoor in Brabant ongebruikte geretourneerde geneesmiddelen zijn verzameld, zijn in Suriname levens gered, zeggen de initiatiefnemers. Domper is echter dat de inspectie deze distributie van medicijnen heeft stilgelegd, waardoor het project zich nu richt op geretourneerde hulpmiddelen. Wel is er hoop dat ‘retourmedicatie’ binnenkort als pilot verder mag met het verzenden van geneesmiddelen naar landen waar die hard nodig zijn.

08-10-2021 | door Linda de Jonge

MEDUWA draagt bij aan de transitie naar groene farmacie

Het dit jaar afgeronde MEDUWA-Vecht(e)-project ontwikkelde onder meer diverse milieuvriendelijke medicijnen en leverde zo een bijdrage aan de transitie naar een groene farmacie. Ook zorgde het project voor nieuwe aandachtsgebieden voor onderzoek, ontwikkeling, beheer en beleid op het gebied van medicinale verontreiniging. “De apotheker, spil in de medicijnketen, kan de regie nemen.”

08-10-2021 | door Alfons Uijtewaal en Margarita Amador

Antihypertensiva ‘s avonds innemen

Aanpassen van het tijdstip van inname van antihypertensiva zorgt voor een extra, maar niet-significante verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk in de ochtend, in vergelijking met inname overdag.

08-10-2021 | door Linda de Graaf

Medicinale cannabis heeft klein pijnstillend effect

Bewijs met matige tot hoge zekerheid laat zien dat niet-geïnhaleerde medicinale cannabis of cannabinoïden een kleine verbetering geeft van pijn, fysiek functioneren en slaapkwaliteit bij mensen met chronische pijn in vergelijking met placebo.

08-10-2021 | door Linda de Graaf

Het recept voor een duurzame pil

Geneesmiddelen hebben naast hun geneeskrachtige waarde ook impact op het milieu. Het is in ieders belang dat deze ‘bijwerking’ van geneesmiddelen tot een minimum wordt beperkt. Zowel brancheorganisaties, apotheken als farmaceutische bedrijven ontplooien initiatieven om de milieubelasting van geneesmiddelen terug te dringen. Maar om een werkelijk duurzame en circulaire farmacieketen te bereiken, is nog veel meer nodig.

08-10-2021 | door Brigit van Soest-Segers, Siem Haffmans en Adam Emara

Hulpkit handig bij oogdruppels

Om patiënten na een staaroperatie te helpen bij de toediening van oogdruppels heeft Reinette Stenekes-Stol een oogdruppelhulpkit samengesteld. De thuiszorg bespreekt de inhoud van de kit tijdens de intake. “Ouderen krijgen meer regie over hun leven.”

08-10-2021 | door Delia Titre

Apotheek.nl in race voor vierde award ‘Website van het Jaar’

De KNMP roept apothekers in Nederland op zich hard te maken voor Apotheek.nl. De medicijnwebsite maakt voor het vierde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’. Stemmen kan tot en met 17 november 2021.

08-10-2021 | door KNMP

Aanmelding voor KNMP Zorginnovatieprijs 2022 is geopend

De KNMP vraagt apothekers om mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2022. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 2 januari 2022 worden ingediend.

08-10-2021 | door KNMP

Verdiepen

Onlangs mocht ik in Urk te gast zijn bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, waar prof. dr. Toine Pieters een zeer interessant programma had samengesteld over vaccinaties.

08-10-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top