Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Griepvaccinatiegraad bij zorgverleners te laag, stond onlangs boven een persbericht van de overheid. Ieder jaar worden aan het begin van de herfst weer campagnes opgezet en klemmende oproepen gedaan aan zorgverleners zich toch vooral tegen de griep te laten inenten, maar de resultaten stellen steeds weer teleur.
Daar was hij dan: de enige echte Giel Beelen op de socials die ons meenam naar zijn innerlijke goeroe! Wie wil dat nu niet?
Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.
Welke van de bewering(en) over rode gistrijst is/zijn onjuist?
Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.
De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is positief over het verlenen van een handelsvergunning voor het gebruik van diroximelfumaraat (Vumerity) voor de behandeling van volwassenen met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS). Het werkingsmechanisme is niet volledig duidelijk. Diroximelfumaraat heeft dezelfde actieve metaboliet als dimethylfumaraat, dat ook bij RRMS wordt toegepast.
Openbare apotheken verstrekten in coronajaar 2020 ruim 1,1 miljoen keer een receptplichtig pakketgeneesmiddel in de avond, nacht of op zondag. Het aantal verstrekkingen onder deze zogeheten ANZ-dienstverlening was daarmee 14% lager dan in 2019, toen er nog 1,3 miljoen ANZ-verstrekkingen waren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Zorgverzekeraars sturen verzekerden vooralsnog niet naar landelijke internetapotheken, maar onderzoeken wel hoe ze de online farmacie en het bestellen van geneesmiddelen kunnen optimaliseren. Apotheek Ouderkerk gaat de concurrentie aan en levert via een eigen internetapotheek medicatie door heel Nederland. Iris Zuydgeest: “We kunnen als lokale apothekers Bol.com en Amazon alleen voor zijn als we zelf landelijke internetapotheken starten.”
Bijna zes jaar na goedkeuring van guanfacine voor kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) heeft Bijwerkingencentrum Lareb 66 meldingen ontvangen van (vermoede) bijwerkingen. Hierbij zijn geen opmerkelijke nieuwe bijwerkingen aan het licht gekomen. Zorgvuldige monitoring en inname op een vast tijdstip zijn de belangrijkste acties voor een veilige behandeling.
Bij patiënten die zich goed genoeg voelden om te stoppen met het gebruik van antidepressiva hadden degenen die daadwerkelijk stopten een grotere kans op een relapse van de depressie dan de patiënten die het gebruik continueerden.
Break the circle en doe aan preventie en gezondheidsbevordering om te voorkomen dat mensen te kampen krijgen met overgewicht en zelfs obesitas, is de boodschap van arts en apotheker Marianna Abadier. Apothekers kunnen patiënten bij een eerste uitgifte informeren over interventies en bepaalde parameters – gewicht, buikomvang, bloeddruk, cholesterol, glucose – bijhouden en deze evalueren bij een vervolguitgifte of medicatiebeoordeling.
Hoewel de meeste zorg in Nederland waardevol is, kan deze verder worden verbeterd door niet-gepaste zorg terug te dringen. De projecten van het programma ‘Doen of laten?’ maken duidelijk dat een aanpak op maat waarbij de patiënt wordt betrokken werkt. Eva Verkerk hoopt nog meer zorgverleners te kunnen activeren om zorg zinniger te maken.
Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”
Hopelijk kent u ze nog, de veilige principes in de medicatieketen uit 2016. We zijn alweer vijf jaar verder, maar helaas geen reden voor een lustrumfeest. Dit ondanks het vervolgtraject ‘Veilige principes verder in praktijk’. Ja, er zijn stappen gezet, maar de keten blijft kwetsbaar.
Er zijn tientallen apotheken die momenteel als testlocatie fungeren voor Testen voor Toegang. Deze apotheken werken samen met een testaanbieder die deel uitmaakt van dit landelijk programma. Daardoor kunnen mensen in apotheken antigeentesten laten afnemen.
De Farmaceutisch Historische Dag, met als thema ‘Relatie apotheker en arts’, vindt plaats op 23 november 2021. Openbaar en ziekenhuisapothekers kunnen zich hiervoor aanmelden.
Om de toegankelijkheid van farmaceutische zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren voor nu en de toekomst goed te regelen, heeft de Stichting Dienstapotheken Nederland een bereikbaarheidsnorm ontwikkeld. Het stichtingsbestuur vertelt over de inhoud en achtergrond van deze norm.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad