Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De wereld redden

Gebleken is dat de meeste reductie van medicijnverspilling wordt behaald doordat zorgprofessionals met elkaar besluiten om anders te gaan werken, schreef minister van Medisch Zorg Tamara van Ark vorig jaar oktober in een brief aan de Tweede Kamer. In de praktijk (en in dit PW) zijn daarvan mooie voorbeelden te vinden. Zoals in het Erasmus MC, waar de intensieve samenwerking tussen ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen en oncoloog Stefan Sleijfer leidt tot minder verspilling, meer duurzaamheid en een grotere doelmatigheid van kankertherapieën.

19-02-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Afwijkend merk

19-02-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Inspectie: coronatest van PCR Test Nederland onbetrouwbaar

Commerciële aanbieder van coronatests PCR Test Nederland mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren voor COVID-19. In het laboratorium van het bedrijf zijn acute en ernstige risico’s gesignaleerd voor de kwaliteit en veiligheid van de testen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

10-02-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW7

Wat is het effect van stoppen met roken en gebruik van nicotinepleisters op clozapinespiegel en -dosering?

17-02-2021 | door Jeanne van Berkel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

OLVG beboet voor slechte beveiliging dossiers

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgt een boete van € 440.000 omdat het medische dossiers en computersystemen onvoldoende heeft beveiligd. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

12-02-2021 | door PW

SP: voorstel aangenomen voor delen kennis vaccins

Om meer druk te kunnen uitoefenen op farmaceutisch fabrikanten om hun kennis en rechten voor de productie van coronavaccins te delen, is een voorstel van de SP en D66 aangenomen in de Tweede Kamer. Dat meldt de SP op haar website.

11-02-2021 | door PW

LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic

Patiënten met COVID-19 herstellen over het algemeen ‘vrij goed’ van fysieke klachten na opname op de intensive care (ic). Ook ontwikkelen ze weinig langdurige psychische klachten. Dit blijkt uit een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste golf zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

11-02-2021 | door PW

Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie

Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die de meest voor de hand liggende verklaring zijn voor het overlijden. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

09-02-2021 | door PW

Combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab tegen borstkanker

Het oncolytisch combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab (Phesgo) heeft goedkeuring gekregen voor een handelsvergunning van de humane genees­middelencommissie, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het middel is bedoeld voor behandeling van volwassen patiënten met HER2-positief mammacarcinoom.

19-02-2021 | door PW

10% minder gebruikers van niet-vergoede medicatie

Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan bijna 3,3 miljoen mensen een receptplichtig geneesmiddel dat niet uit het basispakket wordt vergoed, een daling van 10% ten opzichte van 2019. Deze sterke afname is het gevolg van een gedaald gebruik van enkele veelgebruikte niet-vergoede geneesmiddelgroepen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-02-2021 | door SFK

Steeds effectiever gebruik van oncolytica door ‘onderbouwen, bijschalen, overtuigen’

Ze vergroten de doelmatigheid van kankertherapieën en strijden tegen verspilling en voor duurzaamheid, waardoor ze het Erasmus MC miljoenen euro’s besparen. De intensieve samenwerking tussen ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen en oncoloog Stefan Sleijfer werpt z’n vruchten af. “Zowel de individuele patiënt als de maatschappij profiteren hiervan.”

19-02-2021 | door Frans van den Houdt

Apothekers geloven in effectiviteit en veiligheid van COVID-19-vaccins

Ruim 70% van de Nederlandse apotheekmedewerkers zegt zich te willen laten vaccineren met een COVID-19-vaccin. Onder apothekers is de vaccinatiebereidheid groter (86%) dan onder apothekersassistenten (58%), zo blijkt uit een peiling van december 2020. Voor het niet willen laten vaccineren (9%) worden soms valide redenen gegeven, zoals zwangerschap of een kinderwens.

19-02-2021 | door Marcel Bouvy, Rob Heerdink en Ellen Koster

Als Jupiter en Saturnus op een lijn staan

Aan de balie van de Poli Apotheek van het LUMC verscheen een vrouw met een recept voor valganciclovir-poeder voor drank. Het was voor een pasgeborene in Suriname en afkomstig uit het ziekenhuis waar ik zelf geboren ben.

19-02-2021 | door Amar Levens

Glycopyrroniumcrème werkt bij hyperhidrose

Een crème met 1% glycopyrronium kan een nieuwe effectieve behandeling zijn bij patiënten met primaire axillaire hyperhidrose.

19-02-2021 | door Linda de Graaf

DPP-4-remmer vermindert 'graft-versus-host-disease' na stamceltransplantatie

Sitagliptine in combinatie met tacrolimus en sirolimus resulteert in een lage incidentie van graad II tot IV acute 'graft-versus-host-disease' (GVHD) na honderd dagen na myeloblatieve allogene hematopoetische stamceltransplantatie.

19-02-2021 | door Linda de Graaf

Maak gebruik van bestaande zorginfrastructuur voor vaccineren

In een recordtempo komen verschillende COVID-19-vaccins beschikbaar. Een historische prestatie. De volgende uitdaging is de bevolking zo snel mogelijk te vaccineren. Het is belangrijk de vaccinatiecampagne in te bedden in de bestaande eerstelijnszorginfrastructuur, met dus ook een belangrijke rol voor apothekers, vinden Marcel Bouvy en Toine Egberts.

19-02-2021 | door Marcel Bouvy en Toine Egberts

Ranitidine kan veilig uit premedicatieschema van paclitaxel

Ranitidine heeft geen meerwaarde als anti-allergiegeneesmiddel bij paclitaxel-therapie. Uit het RANISTOP-onderzoek is gebleken dat de maagzuurremmer veilig kan worden weggelaten. Door ranitidine uit de paclitaxel-premedicatie­schema’s te halen, kan in Nederland jaarlijks zo’n € 950.000 worden bespaard.

19-02-2021 | door Juul M. Cox, Leni van Doorn, Ruben Malmberg, Esther Oomen-de Hoop, Tessa M. Bosch, Liesbeth J. Ruijgrok, Patricia M.L.A. van den Bemt, Ingrid Boere, Agnes Jager, Ron. H.J. Mathijssen en Roelof W.F van Leeuwen

Hergebruik zakjes voor milieu

Mensen erop wijzen dat ze uitgiftezakjes moeten hergebruiken als afvalzakjes voor hun overtollige medicatie; zo eenvoudig kan het zijn bij te dragen aan een schoner milieu, constateren ze in Salland en het Vechtdal.

19-02-2021 | door Frans van den Houdt

Cao-partijen akkoord met onderhandelingsresultaat voor cao Apotheken

Alle cao-partijen zijn akkoord met het onderhandelingsresultaat voor de cao Apotheken. De leden van de ASKA, VZA en de vakorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn hebben ermee ingestemd.

19-02-2021 | door KNMP

IGJ vraagt apotheekhoudenden vragenlijst FMD in te vullen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt apotheekhoudenden middels een brief om een korte, digitale vragenlijst in te vullen. Apotheekhoudenden zijn verplicht de lijst in te vullen binnen veertien dagen na dagtekening van de brief.

19-02-2021 | door KNMP

De basis

In crisistijd gebeuren er tal van onverwachte zaken en kan er van alles misgaan. Sterker nog: er gaat regelmatig wat mis. Volg de media, die bijvoorbeeld dagelijks op een rij zetten hoe het vaccinatieproces verloopt in Nederland. Dat is goed om te beseffen, want voor je het weet ligt een enkel incident onder een vergrootglas.

19-02-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Medicijn in het kort: op één A4’tje en in begrijpelijke taal

De belangrijkste informatie over een geneesmiddel op één A4’tje, gepresenteerd met duidelijke icoontjes en in patiëntvriendelijke taal. Dat is ‘Medicijn in het kort’, een nieuwe vorm van medicijninformatie, toegespitst op toedieningsvorm en indicatie. De KNMP en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben dit initiatief onlangs samen gelanceerd.

19-02-2021 | door Scott Wishaw
Back to top