Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heldhaftig

Hij is geen soldaat, ook geen politieagent, zegt Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersvereniging; hij is al 46 jaar apotheker. Maar Oekraïne is zijn land en moet van hem en zijn landgenoten blijven, voegt hij er met klem aan toe. Dus gaat hij ’s nachts met zijn zoon de straat op om zijn stad Kiev te verdedigen. Kalashinikov over de schouder.

25-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Patiëntcontact

Bijna geen van mijn studievriendinnen werkt in een openbare apotheek. Laatst is er weer eentje overgestapt naar the dark side, de industrie dus, zoals we met elkaar grappen. Door diezelfde vriendinnen werd me gevraagd of ik patiëntencontact nog wél leuk vind. In een reflex dacht ik aan de cliënt die van de preferente vezels niet kan poepen en tierend beschreef wat dat met zijn reet (dat zei hij echt) doet. Ik geloof hem op zijn woord.

25-03-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Patiëntenzorg verlenen met kogelvrij vest aan

Apotheken in Oekraïne hebben te kampen met een groot tekort aan geneesmiddelen, maar blijven ondanks de zware oorlogsomstandigheden hun uiterste best doen farmaceutische patiëntenzorg te verlenen, verzekert de brancheorganisatie, de All-Ukrainian Pharmaceutical Chamber (AUPC).

14-03-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2022 PW12

Wat is de functie van het citroenzuur in de magnesiumgluconaatdrank 45 mg/ml FNA?

23-03-2022 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

NHG ontraadt cortico-neusspray bij reukverlies na COVID

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontraadt toepassen van een neusspray met een corticosteroïd bij patiënten die last blijven houden van reukverlies na een COVID-19-infectie. Dit geeft de huisartsenorganisatie aan in de nieuwe standaard 'Langdurige klachten na COVID-19'.

21-03-2022 | door PW

Tweede Kamer stemt voor ‘abortuspil’ via huisarts

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen wettelijk mogelijk moet maken.

16-03-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Posaconazol inzetbaar bij kinderen vanaf 2 jaar

De behandeling met posaconazol (Noxafil) bij kinderen is door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd. Artsen kunnen het hierdoor on-label inzetten bij de behandeling van kinderen vanaf 2 jaar en een lichaamsgewicht vanaf 40 kg met invasieve aspergillose. Toepassing bij deze kinderen is mogelijk als behandeling met amfotericine B of itraconazol niet voldoende effectief is of niet mogelijk is door intolerantie voor deze middelen.

25-03-2022 | door PW

Verstrekkingen medicinale cannabis opnieuw minder

Openbare apotheken verstrekten in 2021 42.000 keer medicinale cannabis, 5,9% minder dan in 2020. Hiermee is het aantal verstrekkingen voor het vierde jaar op rij gedaald. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in 2020, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-03-2022 | door SFK

‘Je kunt niet voetstoots aannemen dat met mooie onderzoeksresultaten alles wel goed komt’

Tien jaar bestaat het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, dat zich richt op het effectief, veilig en doelmatig gebruik van geneesmiddelen. Dat wil men bereiken door onder meer onderzoek en initiatieven die ervoor zorgen dat kennis over het gebruik van geneesmiddelen beschikbaar is en wordt gebruikt. “Het is een moeilijk, heel breed aandachtsgebied.”

25-03-2022 | door Frans van den Houdt

Aandacht nodig voor veilig medicatiegebruik tijdens sick days

Patiënten met een verminderde nierfunctie weten weinig over wat ze moeten doen met hun geneesmiddelen tijdens zogenoemde sick days. Huisartsen en apothekers geven hierover zelden voorlichting. Er is behoefte aan uniforme informatie voor patiënten en richtlijnen voor zorgverleners om veilig geneesmiddelengebruik te borgen tijdens sick days.

25-03-2022 | door Tristan Coppes, Daphne Philbert, Ellen Koster en Marcel Bouvy

Goed van start met inhalatiemedicatie met On TRACk-interventie

Om patiënten met astma/COPD een goede start te geven bij het gebruik van inhalatiemedicatie ontwikkelde het Nivel de On TRACk-interventie. Hierin worden twee succesvolle interventies gecombineerd: online communicatietraining en gespreksvoorbereiding. Na een succesvolle pilot volgt nu een uitgebreider onderzoek, dat moet uitwijzen of therapietrouw en inhalatietechniek door On TRACk verbeteren.

25-03-2022 | door Roland te Paske, Liset van Dijk, Trudy van Geffen en Marcia Vervloet

Terugval: geen verschil tussen antipsychotica

Tussen de verschillende antipsychotica bestaat geen duidelijk verschil in effectiviteit bij het voorkomen van een terugval bij schizofrenie.

25-03-2022 | door Linda de Graaf

Associatie tussen antihypertensiva en psoriasis bevestigd

ACE-remmers, β-blokkers, calciumantagonisten en thiazidediuretica verhogen inderdaad het risico op psoriasis. Patiënten die een van deze antihypertensiva gebruiken moeten zorgvuldig worden gemonitord op het ontwikkelen van psoriasis.

25-03-2022 | door Linda de Graaf

Compliment in beeld

Aan borstklopperij doet Marike Hasperhoven niet, maar als patiënten apotheekmedewerkers complimenten geven, wil ze die graag tonen op een beeldscherm in de apotheek. “Het is belangrijk met iets moois naar buiten te treden.”

25-03-2022 | door Frans van den Houdt

Kabinet aan de slag met leveringszekerheid en ‘ontregelen’ van zorg

Het nieuwe kabinet zet nog voor de zomer uiteen hoe het de leveringszekerheid van genees- en hulpmiddelen wil versterken en op welke wijze de zorg kan worden ‘ontregeld’. Dat zegden de ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) toe tijdens het Kamerdebat over de zorgparagraaf van het regeerakkoord.

25-03-2022 | door KNMP

Vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie van start

De vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie (VOF) is 17 maart in Zeist officieel van start gegaan. Deze postacademische vervolgopleiding draagt bij aan het op peil houden van voldoende gekwalificeerde openbaar apothekers en aan de kwaliteit van de openbare farmacie.

25-03-2022 | door KNMP

De KNMP heeft lef!

Regelmatig hoor ik dat de KNMP te weinig doet om het bedrijfsbelang van de openbare apotheek te behartigen. Als voorzitter van de LOA en portefeuillehouder branche trek ik me dat natuurlijk zeer aan. Wanneer ik vervolgens in gesprek ga en vertel wat de KNMP doet, dan blijkt dat veel apothekers geen idee hebben wat er gebeurt.

25-03-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top