Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW15

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schorsing

Het zou gaan over de apotheek als gezondheidscentrum, niet slechts een plaats waar geneesmiddelen worden verstrekt, die 24ste februari in de Ternopil National Medical University.

15-04-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Studiekeuze

Sinds een paar maanden ben ik aan het kijken naar studies aan de faculteit 3mE, in – hoe kan het ook anders met zo’n naam – Delft. Heb ik spijt gekregen van mijn studiekeuze? Gelukkig niet! Nee, mijn oudste zoon (5 vwo) is zich aan het oriënteren op universiteiten.

15-04-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Oekraïne: doden, verminkingen en apotheken in puin

Twee apotheekmedewerkers in Kozacha Lopan werden gedood toen mortieren hun apotheek troffen. Een vrouwelijke apotheker raakte ernstig verminkt in haar gezicht door toedoen van een Russische soldaat. Veel apothekers in Oekraïne riskeren dagelijks hun leven vanwege de zware beschietingen en bombardementen en verblijven vaak wekenlang dag en nacht in de apotheek omdat het te gevaarlijk is om naar huis te gaan.

05-04-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Veel voorschrijffouten tijdens coronapandemie

Bij veel van de eerste patiënten die in 2020 de post-covid-poli bezochten van het Amsterdam UMC zijn voorschrijffouten gemaakt. In tijden van crisis kan informatie over medicatie makkelijk in het gedrang komen, concluderen onderzoekers van dit ziekenhuis.

06-04-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW15

Mag deze drank aan een kind van 2 jaar worden gegeven?

13-04-2022 | door Maaike de Wit, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Uitbreiding indicaties pembrolizumab na positief CHMP-advies

Pembrolizumab (Keytruda) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbereiding van de indicaties.

15-04-2022 | door PW

1,9% van de patiënten wisselde van apotheek

Ongeveer 11 miljoen mensen haalden in 2021 een receptplichtig geneesmiddel op in een wijkapotheek. 9 miljoen van hen deden dat ook in 2020, meestal in dezelfde apotheek. Ruim 170.000 apotheekbezoekers bezochten in 2021 structureel een andere apotheek dan het jaar ervoor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-04-2022 | door SFK

‘Ontvang stagiaires met open armen, bied hulp en ga het gesprek met ze aan’

Van alle studenten die starten met een mbo-opleiding tot apothekersassistent stroomt slechts 49% door naar een baan in de apotheek, waardoor een tekort aan apothekersassistenten dreigt te ontstaan. Meer investeren in de eerste stage biedt een kans voor apothekers en opleidingen om studenten te behouden voor de apotheek. “Geef ze snel verantwoordelijkheden, dan groeit hun zelfvertrouwen.”

15-04-2022 | door Edwin Bos

Check behandelduur en voorkom onnodig gebruik

Het juist toepassen van antitrombotica is complex en in de praktijk blijkt dat deze middelen vaak niet correct worden voorgeschreven. In principe dienen meervoudige antitrombotica niet oneindig lang te worden gebruikt, aangezien dit leidt tot een onnodig hoog risico op bloedingen. Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen in het bewaken van de richtlijnen.

15-04-2022 | door Renate C.A.E. van Uden, Ilse Houtenbos, Anita Griffioen-Keijzer, Diego A.M. Odekerken, Patricia M.L.A. van den Bemt en Matthijs L. Becker

Ramadan: digitale toolbox voor mensen met diabetes

Om diabetici beter te kunnen begeleiden heeft de Nederlandse Diabetes Federatie voor zorgverleners de digitale toolbox ‘diabetes en ramadan’ ontwikkeld, met onder meer voorlichtingsmateriaal en medicatiekaarten. “Handige tools voor apothekers om medicatieschema’s aan te passen.”

15-04-2022 | door Linda de Jonge

Apotheker maakt ‘t verschil voor patiënt in het ziekenhuis

De ziekenhuisapotheker heeft een belangrijke rol in de behandeling van patiënten die het ziekenhuis bezoeken of worden opgenomen. Met hun adviezen kunnen zij de behandeling met geneesmiddelen aanzienlijk verbeteren, zo laat Inge van Berlo zien in haar promotieonderzoek. Zij keek onder meer naar medicatiebeoordelingen, metforminetoxiciteit en bindingsinteracties.

15-04-2022 | door Inge van Berlo, Katja Taxis en Frank Jansman

Kracht van regionaal afstemmen

Na twee jaar voorbereiding heeft de Werkgroep Antibioticabeleid Groningen en Drenthe een eigen ‘regionaal digitaal antibioticumboek’ online gezet. “Mensen vinden het heel overzichtelijk.”

15-04-2022 | door Linda de Jonge

Omgedoopt

Nu het coronadossier langzaam naar de achtergrond verdwijnt, ervaren we deze dagen hoezeer de wereld in beweging blijft. De focus ligt alweer enige tijd op Oekraïne en ook dit raakt de apothekers in Nederland. Reden waarom we het Kernteam Corona intern hebben omgedoopt naar een nieuwe naam en die laat zich raden.

15-04-2022 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Informatiematerialen beschikbaar over inwerkingtreding Wtza

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt informatiematerialen beschikbaar over de inwerkingtreding van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet, die de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) vervangt, is sinds 1 januari 2022 van kracht.

15-04-2022 | door KNMP

Updates en tools voor zorg Oekraïense vluchtelingen

De KNMP stelt op de website nieuwe updates en praktische tools beschikbaar in het dossier over Oekraïne. Dit dossier wordt dagelijks geactualiseerd.

15-04-2022 | door KNMP
Back to top