Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Keukentafel

Wat ik me uit mijn jeugd vooral nog herinner is de vieze smaak van levertraan. Geen echt medicijn, maar mijn moeder geloofde heilig in de heilzame werking en gaf ons gedurende de wintermaanden aan de keukentafel dagelijks een lepel van het goedje.

01-07-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ

Apothekers in Midden-Holland maken zich grote zorgen over zorgverzekeraar VGZ die volgens hen de internetapotheek een voorkeurspositie wil geven boven de regionale apotheek. Met een pamflet, dat ze samen met huisartsen gaan verspreiden, waarschuwen ze hun patiënten voor de grote gevolgen voor de persoonlijke dienstverlening van de apotheek.

28-06-2022 | door pw

Opbouwen

In menig regio zijn de O&I-gelden (Organisatie en Infrastructuur) nu multidisciplinair geworden. Naast de huisartsen doen ook fysiotherapeuten, diëtisten, (thuis)zorgmedewerkers en apothekers mee aan de projecten.

01-07-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Herexamen 2022 PW26

Welk anticonceptivum verhoogt het risico op trombose?

29-06-2022 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad

Gewrichtspijn en vermoeidheid door nieuwe CGRP-remmers

Patiënten met migraine die de nieuwe CGRP-remmers gebruiken hebben het meeste last van gewrichtspijn en vermoeidheid, bijwerkingen die nog niet in de bijsluiters staan. Patiënten melden ook bekende bijwerkingen als obstipatie en haaruitval, die al in enkele bijsluiters zijn vermeld. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 109 meldingen van bijwerkingen bij CGRP-remmers.

23-06-2022 | door PW

Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

Bijna 40.000 mensen hebben in de periode 2019 tot en met 2021 meegedaan aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), een zorgprogramma voor begeleiding en advies over gezonde voeding en gezond bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

24-06-2022 | door PW

CHMP geeft positief advies voor uitbreiding indicaties upadacitinib

Upadacitinib (Rinvoq) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicaties. Het middel was al op de markt voor de behandeling van matige tot ernstige reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica en matig tot ernstig constitutioneel eczeem.

01-07-2022 | door PW

Amoxicilline telt meeste jonge gebruikers

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan bijna de helft van alle kinderen tot 18 jaar een receptgeneesmiddel. Waar jonge kinderen vaker amoxicilline, salbutamol en hydrocortison gebruiken, is dit voor tieners vooral de pil, desloratadine en methylfenidaat. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-07-2022 | door SFK

‘Ouders zelf vaak niet in staat om te beoordelen of farmacotherapie kind goed gaat’

Voor de openbaar apotheker is het belangrijk dat hij meedenkt met de ouders over manieren om de farmacotherapie voor hun kind thuis zo succesvol mogelijk te laten verlopen, meent ziekenhuisapotheker Robert Flint van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. “In de transitie van ziekenhuis naar huis gaat het nog te vaak verkeerd.”

01-07-2022 | door Frans van den Houdt

Vermalen, oplossen, citroensiroop toevoegen; kindermedicatie vraagt om improvisatie

Ouders, huisartsen en de thuiszorg gaan met hun vragen over kindergeneesmiddelen naar Apotheek Hommesplein in Winschoten. Bereidend apotheker Leander Lijzenga beantwoordt vragen over het vermalen of oplossen van tabletten en hij zoekt naar oplossingen als kinderen hun medicijn niet kunnen innemen. “Kinderen vinden drankjes vaak (heel) vies. Daar kunnen we nog veel winst behalen.”

01-07-2022 | door Edwin Bos

Advies van kinderdiëtist nuttig bij bijwerkingen

Maagklachten, verminderde eetlust en vitaminetekort. Dit zijn enkele voorbeelden van aan voeding gerelateerde bijwerkingen die kinderdiëtist Katja Passchier-Blok behandelt. Medicijngebruik kan hierin een rol spelen. “Apothekers kunnen ouders attenderen op dit soort bijwerkingen en ze doorverwijzen naar een kinderdiëtist.”

01-07-2022 | door Delia Titre

3D-geprinte tabletten als innovatief alternatief voor apotheekbereidingen

Met een 3D-printer hebben apothekers een nieuwe, flexibele en kleinschalige productietechniek in handen. Zo kunnen bijvoorbeeld tabletten op maat worden gemaakt voor kinderen voor wie de medicamenteuze behandeling nu vaak suboptimaal is. De verwachting is dat deze techniek snel in de klinische praktijk wordt toegepast.

01-07-2022 | door Iris Lafeber, Kirsten Schimmel, Henk-Jan Guchelaar en Liesbeth Ruijgrok

Kinderformularium zet in op Europese samenwerking

Met zo’n 10.000 individuele bezoekers per dag is het Kinderformularium populair in Nederland. Ook Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen hebben inmiddels met succes een website gelanceerd, gebaseerd op het Nederlandse model. “Het zou handig zijn als we samen met de andere landen kunnen werken aan het onderhoud van het Kinderformularium.”

01-07-2022 | door Linda de Jonge

Behandeling met propranolol verhoogt risico op hypoglykemie

Propranolol is een effectieve behandeling voor infantiel hemangioom (IH). Deze behandeling geeft een verhoogd risico op hypoglykemie. Ondanks dat risicominimalisatie-materiaal beschikbaar is voor de ouders blijkt uit de meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb dat het in de praktijk nog wel eens misgaat. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen.

01-07-2022 | door Gabriëlla von Kreijfelt

Het virtuele kind is volop in ontwikkeling

Op fysiologie gebaseerde computermodellen zorgen voor optimalisatie van klinische studies en medicijnontwikkeling. Ook hebben ze invloed op doseerrichtlijnen die worden ontwikkeld voor de patiënt. Promovendus Laurens Verscheijden en collega’s bouwden modellen om de blootstelling aan medicijnen in de hersenen bij kinderen te voorspellen.

01-07-2022 | door Laurens Verscheijden, Jan Koenderink, Saskia de Wildt en Frans Russel

Transdermaal dexamfetamine effectief bij kind met ADHD

Transdermaal dexamfetamine is effectief bij kinderen en adolescenten met ADHD en wordt goed verdragen. Transdermaal dexamfetamine zorgt voor een constante werkzaamheid, samen met de voordelen van transdermale toediening.

01-07-2022 | door Linda de Graaf

Kuur bij kinderen met pneumonie kan korter

Een antibioticumkuur van vijf dagen is superieur aan een tiendaagse kuur bij kinderen met een community-acquired pneumonie (CAP).

01-07-2022 | door Linda de Graaf

Animaties voor jong en oud

Ingewikkelde medische informatie begrijpelijk maken voor iedereen. Stijn Croonen doet dit bij multimediabedrijf Kindermedicijn. “Door middel van animaties betrekken wij patiënten bij hun behandeling.”

01-07-2022 | door Delia Titre

Tweede Kamer wil debat over gevolgen GVS-herberekening voor apothekers en patiënten

Tweede Kamerleden willen nader met minister Ernst Kuipers (VWS) in debat over de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daartoe besloot de vaste Kamercommissie VWS eind juni tijdens een procedurevergadering in de Tweede Kamer.

01-07-2022 | door KNMP

Tolken voor zorg Oekraïense vluchtelingen zijn beschikbaar

Apothekers kunnen gebruikmaken van tolken en taalondersteuning bij de zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is bekendgemaakt op de website van de Rijksoverheid.

01-07-2022 | door KNMP

Stapel tekorten

De geneesmiddelentekorten zijn een dagelijkse zorg in apotheken. Maar ook in het ziekenhuis, kan ik jullie melden.

01-07-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Apotheker vol in beeld op tv, onrust over vitamine D

De apotheker komt in het tweede kwartaal vol in beeld bij veel bekeken televisieprogramma’s. In Klokhuis geeft Ceren Zwijnenburg uitleg over het vak. In Kassa licht KNMP-voorzitter Aris Prins de gevolgen toe van een pijnlijke maatregel rondom vitamine D. Ook de geneesmiddelentekorten blijven een dagelijkse zorg.

01-07-2022 | door KNMP
Back to top