Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nobelprijs

De Nobelprijs voor Peter de Smet! Dat was nog eens nieuws. Het bericht dat deze emeritus hoogleraar kwaliteit van de farmaceutische patiëntenzorg en voormalig KNMP-collega deze prestigieuze prijs had gewonnen, gaf velen die hem kennen een euforisch gevoel.

30-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Miljoenennota: Kuipers zet in op samenwerking en preventie

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden investeert het kabinet volgend jaar in intensiever samenwerken met zorgpartijen en gemeenten. Ook moet de organisatie van de basiszorg verbeteren en is meer focus nodig op gezond leven en preventie, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2023.

22-09-2022 | door PW

Echte markt

Stel, in 2016 kocht je een auto. Het model dat je koos, was toentertijd al even in gebruik, maar volgens de dealer zou er snel een update komen van de software.

30-09-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Brexucabtagene autoleucel niet in pakket

Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) kan worden toegepast bij de behandeling van bepaalde patiënten met recidiverend of refractair mantelcellymfoom (MCL), maar de prijs van het geneesmiddel is te hoog voor opname in het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

22-09-2022 | door PW

NHG: TCA niet langer eerste keus

De SSRI’s citalopram, escitalopram, fluoxetine of sertraline zijn voor de behandeling van depressie de middelen van eerste keus, geeft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) aan in de herziene standaard Depressie. Daarmee vallen de tricyclische antidepressiva (TCA’s) af als eerstekeusmiddelen.

27-09-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW39

Naar welk middel gaat de voorkeur uit bij de behandeling van epilepsie tijdens zwangerschap?

28-09-2022 | door Linda de Jonge, apotheker en redacteur Pharmaceutisch Weekblad

Nieuw antiviraal middel tegen CMV- infecties

Het CHMP heeft het monoklonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) een positief advies gegeven voor een handelsvergunning. Het middel beschermt baby’s en jonge kinderen tegen het respiratoir syncy­tieel (RS)-virus.

30-09-2022 | door PW

Stijgende lijn in gebruik van malariaprofylaxe

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van dit jaar 28.000 keer profylactisch een malariamiddel. Na een forse daling in het gebruik van deze middelen tijdens de eerste coronagolf, neemt het aantal verstrekkingen sindsdien weer gestaag toe. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-09-2022 | door SFK

Focus op behandelen van nachtzweten en opvliegers

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is in de nieuwe standaard minder terughoudend met het voorschrijven van hormoontherapie tijdens de overgang. De focus ligt op het behandelen van nachtzweten en opvliegers. Hart- en vaatgezondheid en mentale klachten komen nauwelijks aan bod. “Een gemis, want vrouwen kunnen soms niet meer functioneren”, zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken. “Ongelofelijk hoeveel leed er nog is.”

30-09-2022 | door Delia Titre

Apotheker meest geschikt voor gesprek met diabetespatiënt over therapietrouw

Om het medicatiegebruik te verbeteren bij slecht ingestelde en niet-therapietrouwe patiënten met diabetes mellitus type 2 is de HOUVAST 2.0-interventie ontwikkeld voor praktijkondersteuners. Uit een haalbaarheidsstudie in twee gezondheidscentra blijkt dat apothekers beter geschikt zijn dan praktijkondersteuners om een interventie uit te voeren die de therapietrouw bevordert.

30-09-2022 | door Stijn Hogervorst, Marcel Adriaanse, Hella Brandt, Marcia Vervloet, Liset van Dijk en Jacqueline Hugtenburg

Laat de patiënt zelf zijn eigen medicatieverificatie uitvoeren

Medicatieverificatie voorkomt medicatiefouten bij over­drachts­momenten in de zorg. Het proces van medicatieverificatie kost veel tijd. Digitale middelen kunnen helpen het proces beter in te richten. Het proefschrift van ziekenhuisapotheker Marieke Ebbens laat zien dat de patiënt zelf ook onderdelen van de medicatieverificatie kan uitvoeren.

30-09-2022 | door Marieke Ebbens

Chemoradiotherapie nuttig voor operatie aan pancreastumor

Voorbehandeling met chemoradiotherapie bij patiënten met een resectabel of borderline resectabel pancreascarcinoom heeft op de lange termijn een significant overlevingsvoordeel in vergelijking met een directe operatie. Deze bevindingen van de Nederlandse PREOPANC-studie hebben de standaardbehandeling voor patiënten met een borderline resectabel pancreascarcinoom gewijzigd.

30-09-2022 | door Eva Versteijne

‘Als zorgverlener kun je het taboe van eenzaamheid doorbreken’

47% van de volwassen Nederlanders heeft last van eenzaamheid. Het gezondheidseffect daarvan is vergelijkbaar met het roken van vijftien sigaretten per dag. Eenzaamheid is een onderbelichte, maar belangrijke risicofactor voor een verminderde kwaliteit van leven en voortijdige sterfte, vindt Marianna Abadier. In de Week tegen Eenzaamheid, die zojuist is begonnen, is hiervoor extra aandacht.

30-09-2022 | door Marianna Abadier

In gesprek over opioïden

Apotheker Menno Siegersma sprak vijf opioïdgebruikers uit zijn praktijk, en kwam erachter dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Hij nam bij patiënten misverstanden weg en kreeg en passant een waardevolle tip van een ex-fentanyl­verslaafde.

30-09-2022 | door Annemiek Veelenturf

Herfstweer

Het najaar heeft zijn entree gemaakt. Na een lange mediterrane zomer, maakt het Hollandse weer nu wederom zijn entree. Blaadjes aaien de aarde en winden waaien alle kanten op.

30-09-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

KNMP uit opnieuw haar zorgen over de GVS-herberekening

De KNMP uit in aanloop naar de begrotingsbehandeling van VWS in oktober opnieuw haar zorgen over de negatieve gevolgen van de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor patiënten en zorgverleners.

30-09-2022 | door KNMP

Valpreventieweek 2022: toolkit, podcasts en e-learnings beschikbaar

Apothekers kunnen tijdens de Valpreventieweek van 3 tot en met 9 oktober 2022 een toolkit gebruiken, podcasts beluisteren en e-learnings volgen over het thema valpreventie.

30-09-2022 | door KNMP

Tekorten laten temperatuur in de apotheek oplopen

De zomer van 2022 gaat de boeken in als een periode met veel zon en weinig regen. De temperaturen lopen flink op. In en buiten de apotheek. Door geneesmiddelentekorten en beperkte kennis van het publiek over de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars is er dagelijks veel onbegrip aan de balie. De KNMP bevraagt de leden over het werk­klimaat en het NOS Journaal besteedt hier aandacht aan.

30-09-2022 | door KNMP
Back to top