Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW42

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Jaap

Met Jaap komt het dik voor elkaar. Dat klinkt als een flauw naamgrapje – wat het natuurlijk ook is – maar is tegelijkertijd ook een realiteit. Want in zijn veertigjarige carrière als openbaar apotheker heeft Jaap Dik niet alleen zijn apotheken bestierd, maar zijn expertise ook in talloze gremia, expert- en klankbordgroepen en crisisteams ingezet. Kortom, de Johan Remkes van de farmacie.

21-10-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

‘ICT en industrie: maak maatwerk bij dosering mogelijk’

Om doseringen beter te kunnen afstemmen op de individuele patiënt moeten apotheekinformatiesystemen meer variabelen inbouwen. Ook is meer onderzoek nodig vanuit de industrie naar de gebruikers van medicijnen. Daarvoor pleit hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC vanmiddag in haar oratie.

14-10-2022 | door PW

In de polder

Opeens was daar het moment dat ik me realiseerde: vanaf nu moet ik meer voor mijn ouders gaan zorgen. Dat kwam toch vrij onverwacht, misschien had ik het niet willen zien. Maar mijn vader knapt na een corona-infectie slecht op, zijn passageproblemen verslechteren acuut en hij valt erg af. Hij bezoekt zijn nieuwe, jonge huisarts, maar het mag niet veel baten. Met een gevoel van ‘dit kan zo niet langer’ grijp ik ten slotte in.

21-10-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

NZa waarschuwt: zorg is niet meer vanzelfsprekend

Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt heeft de zorg een kritisch punt bereikt: toegang tot zorg is niet meer vanzelfsprekend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die VWS oproept zorgprofessionals te helpen bij het kiezen in situaties van plotselinge krapte.

13-10-2022 | door PW

Anesthesiologen willen groei gebruik opioïden stoppen

Met de lancering van een nieuwe richtlijnmodule wil de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de sterke toename van het gebruik van opioïden stoppen. Volgens de anesthesiologen is de informatievoorziening over deze verstrekte sterke pijnstillers vaak niet op orde.

12-10-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW42

Hoe lang mag iemand die start met aripiprazoldrank niet rijden?

19-10-2022 | door Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

PRAC-advies: hartfunctie monitoren bij start ibrutinib

De veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, adviseert zorgverleners om de hartfunctie van patiënten te controleren voordat zij starten met de tyrosinekinaseremmer ibrutinib (Imbruvica). Het medicijn verhoogt namelijk het risico op ernstige en zelfs fatale hartritmestoornissen en hartfalen.

21-10-2022 | door PW

Sterkwerkende opioïden vooral voor kort gebruik

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 595.000 mensen een sterkwerkend opioïd, een stijging van 8,7% ten opzichte van 2020. Ongeveer 208.000 mensen gebruikten deze middelen minimaal dertig dagen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-10-2022 | door SFK

Jaap Dik neemt na veertig jaar afscheid van de openbare farmacie

Hij was dit jaar veertig jaar apotheker en twaalfenhalf jaar columnist van het Pharmaceutisch Weekblad, in welke hoedanigheid hij ruim honderd columns schreef. Daarnaast zat hij in vele besturen, klankbordgroepen en crisisteams. Zijn maatschap is inmiddels verkocht. Jaap Dik: “Ik heb nooit het bijltje erbij neer willen gooien; het is ondanks alles een mooi vak.”

21-10-2022 | door Frans van den Houdt

Apothekers ontwikkelen keuzehulp inhalatoren en bellen met patiënten

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele projecten en initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Almere die bellen met hart- en vaatpatiënten en apothekers in Hoogeveen die een online keuzehulp voor inhalatoren hebben ontwikkeld.

21-10-2022 | door Edwin Bos

Vermijd one size fits all-protocol, laat onderzoek St. Antonius Ziekenhuis zien

In diverse regio’s zijn initiatieven gestart voor verantwoord perioperatief opioïdgebruik. Opvallend is dat soms tegenstrijdige keuzes worden gemaakt, wat waarschijnlijk een weerspiegeling is van het feit dat we het niet goed weten. “In plaats van een one size fits all-protocol zou in de ideale situatie per patiënt bepaald moeten worden welke pijnmedicatie en welke follow-up nodig zijn na een operatie.”

21-10-2022 | door Yvonne Meijer, Sjoerd de Hoogd en Leon Timmerman

Slechts klein deel spierpijn gevolg van statine

Behandeling met een statine geeft een kleine overmaat van meestal milde spierpijn. Bij meer dan 90% van de patiënten die spierpijn melden is dit niet het gevolg van het statine.

21-10-2022 | door Linda de Graaf

Onzuiverheid in de grondstof Rocuronii bromidum blijkt de boosdoener

Tijdens een steriele voorraadproductie van rocuroniumbromide 10 mg/ml 5 ml-spuiten in de ziekenhuisapotheek van het Martini Ziekenhuis bleek vrijwel de gehele charge deeltjes te bevatten. Na een uitgebreide oorzakenanalyse bleek de oorzaak een onzuiverheid in de grondstof Rocuronii bromidum te zijn.

21-10-2022 | door Eefke Bergsma, Tine Folkertsma en Marianne Luinstra

‘Pak woekerprijs van omeprazoldrank aan’

Het is hoog tijd dat het ministerie van VWS een prijsdaling afdwingt voor omeprazoldrank Pedippi of de magistrale bereiding vergoedt, betoogt Henk Eleveld van zorgverzekeraar Menzis. ‘’Excessieve zelfverrijking komt niet alleen voor bij dure geneesmiddelen.”

21-10-2022 | door Henk Eleveld

DLB’s vanaf 8 november: Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s)

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 8 november tot en met 1 december 2022. De DLB’s worden fysiek georganiseerd in de regio en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Het thema van de bijeenkomsten is Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s).

21-10-2022 | door KNMP

Net even anders denken

Het apothekersvak heeft Wendy Haanschoten definitief vaarwel gezegd. Met haar coachpraktijk wil zij meer neurodiverse professionals zowel binnen als buiten de apothekerswereld helpen. “Uiteindelijk komt het erop neer: kijk naar de talenten.”

21-10-2022 | door Delia Titre

Aanmelding voor de KNMP Zorginnovatieprijs 2023 open

De KNMP roept apothekers op mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2023. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen en die toepasbaar zijn voor andere apothekers, kunnen tot en met 21 december 2022 worden ingediend.

21-10-2022 | door KNMP

Kwetsbaarheid

Bij de term kwetsbaarheid denken we gauw aan oude mensen met multimorbiditeit. Dat is een gekke gedachte, omdat deze groep mensen vaak ook polyfarmaciepatiënten zijn.

21-10-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Personeelsbehoud in tijden van uitstroom: stapje extra

De bezetting in de openbare apotheek staat onder druk. Niet alleen stijgt de werkdruk, de aanwas van afgestudeerden uit de opleidingen is beperkt en de uitstroom van personeel neemt toe. Uit een KNMP-peiling, met reacties van 850 apothekers, blijkt dat ook gefrustreerde en agressieve patiënten aan de balie voor medewerkers reden zijn weg te gaan. Hoe kunnen apothekers personeel behouden? En welke rol speelt de KNMP daarbij?

21-09-2022 | door Anouchka van Breugel

Farmaceutisch Historische Dag over apotheker en arts

De relatie tussen apotheker en arts is door de eeuwen heen veranderd, met name de afgelopen vijftig jaar. Zo wijzigde de inhoud van het apothekersberoep en nam het aantal farmacotherapeutische mogelijkheden enorm toe. Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag op 29 oktober 2022 in Urk staat de relatie centraal tussen de apotheker en arts van toen, nu en in de toekomst.

21-10-2022 | door Desi van Eendenburg
Back to top