Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Stekker

Kent u die grap over het verdwijnen van de fax uit de zorg? Hij verdween niet. Het begint inmiddels veel te lijken op een never ending story.

11-11-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Dunning-Kruger

Wat denkt u bij het Dunning-Kruger-effect? Een natuurkundig verschijnsel? Iets medisch? Nee, het is een psychologisch verschijnsel dat is onderzocht door David Dunning en Justin Kruger.

11-11-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig

Zwangere vrouwen die in het verleden een trombose of longembolie hebben gehad, hebben voldoende aan een lage dosis antistollingsmedicatie om het risico op een nieuwe trombose of longembolie tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

02-11-2022 | door PW

Herexamen PW45

Wat is geen absolute contra-indicatie voor gebruik van de anticonceptiepil?

09-11-2022 | door Delia Titre, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Zorginstituut: vergoed coronapil voor risicopatiënt

Het coronamedicijn nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) heeft meerwaarde voor ouderen met een zeer hoog risico op een ernstige ontwikkeling van COVID-19 en moet voor deze risicogroep worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

03-11-2022 | door PW

Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood

Mensen die naast de pijnstiller oxycodon het antidepressivum paroxetine gebruiken, krijgen met veel grotere ademhalingsproblemen te maken dan degenen die alleen oxycodon gebruiken. De verminderde ademhaling kan zo groot zijn dat deze onbehandeld tot de dood leidt. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

27-10-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.

03-11-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Geen prijsdaling na WGP-ronde oktober

De prijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen stegen in oktober 2022 gemiddeld met 0,1% in vergelijking met de maand ervoor. Van 2% van de geneesmiddelen verlaagden fabrikanten de prijs, terwijl die van 9% van de geneesmiddelen juist steeg. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-11-2022 | door SFK

‘Fax moet binnen twee jaar weg zijn uit alle apotheken’

Zorgverleners faxen nog steeds massaal: naar schatting zo’n 10 miljoen keer per jaar. Het landelijke programma Faexit wil het onveilige apparaat binnen twee jaar definitief weg hebben uit de zorg. Mariska van Laarhoven en Marieke van Haren zijn apothekers in koploperregio Noordoost-Brabant, waar bijna alle apotheken inmiddels zijn gestopt met faxen. “Stoppen met faxen betekent: trek zelf de stekker eruit.”

11-11-2022 | door Edwin Bos

Optimaliseer kindermedicatie en voorkom zo bijwerkingen

In veel geneesmiddeldrankjes die kinderen krijgen zitten alcoholen of andere hulpstoffen die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Over die hulpstoffen komt steeds meer kennis beschikbaar terwijl richtlijnen worden aangescherpt. “We zouden graag zien dat bij nieuwe richtlijnen wordt nagedacht over de combinatie propyleenglycol en ethanol, gezien de competitie voor alcoholdehydrogenase enzymen.”

11-11-2022 | door Jozien van der Kloes, Liesbeth Ruijgrok en Bregje Witjes

Nieuwe medicijnen maken diabeteszorg nog persoonlijker

De behandeling van diabetes type 2 is de laatste jaren substantieel veranderd. Doordat veel nieuwe medicijnen op de markt zijn gekomen, is het nu mogelijk om patiënten op maat te behandelen. Met het verschijnen van een nieuwe behandelrichtlijn zijn hiervoor de eerste stappen gezet, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Dit is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Judith de Ruijter-van Dalem.

11-11-2022 | door Judith de Ruijter-van Dalem en Johanna H.M. Driessen

Rechter: apotheker Amsterdam UMC mag CDCA magistraal bereiden

De vergunninghouder van het weesgeneesmiddel Leadiant vroeg de inspectie maatregelen te nemen tegen de apotheker van het Amsterdam UMC, die dit geneesmiddel bereidde ten behoeve van Nederlandse patiënten en daarvoor ook reclame maakte. De inspectie greep in, maar hield het bij een waarschuwing. De vergunninghouder maakte bezwaar en ging vervolgens bij de rechtbank in beroep, maar haalde daar bakzeil.

11-11-2022 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Training helpt apotheekteam bij lastig gesprek over medicijnwisseling

Medicijnwisselingen kunnen leiden tot lastige gesprekken aan de balie. Als wisselingen niet goed worden toegelicht, kan dit leiden tot onveilig of ineffectief medicijngebruik. Onderzoekers van het Nivel, Universiteit Utrecht en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy ontwikkelden een communicatietraining om apotheekteams meer handvatten te geven en beter voor te bereiden op moeilijke gesprekssituaties.

11-11-2022 | door Laura Schackmann, Ellen Koster, Mette Heringa en Marcia Vervloet

Palliatieve zorg: wees proactief

Al twintig jaar is Philip Vos betrokken bij de palliatieve zorg in West-Friesland. Vanuit die achtergrond werkte hij mee aan de herziene richtlijn Palliatieve sedatie, die onlangs uitkwam. Zijn advies aan collega’s: “Pak een proactieve rol.”

11-11-2022 | door Annemiek Veelenturf

KNMP start onderzoek onder leden naar gebruik Apotheek.nl in de praktijk

De KNMP is afgelopen week een onderzoek gestart naar de manier waarop leden gebruikmaken van Apotheek.nl in de dagelijkse zorgpraktijk. Daarnaast wil de KNMP in kaart brengen hoe Apotheek.nl kan bijdragen aan het versterken van de rol van apotheker als medicatiespecialist.

11-11-2022 | door KNMP

KNMP-richtlijn Praktijkvoering geautoriseerd en in standaard

De KNMP-richtlijn Praktijkvoering is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. De nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het waarborgen van de kwaliteit van de praktijkvoering. Met de komst van de richtlijn wordt de NAN 2006 gede-autoriseerd.

11-11-2022 | door KNMP

Rust

Het najaar is altijd een drukke tijd. Nog lang niet alles wat we dit jaar af wilden hebben is klaar, dus we moeten opschieten. Ook moeten de plannen en planningen voor volgend jaar worden gemaakt. En de budgetten passend zijn. We moeten tenslotte tijdig weten waar we aan toe zijn. En ook zonder corona is dit het jaargetijde waarin altijd het ziekteverzuim oploopt.

11-11-2022 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP
Back to top