Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Missie

Lofuitingen te over als het over de inspanningen gaat die apothekersassistenten dagelijks verrichten in de apotheek. Ook tijdens de coronacrisis was er steeds grote waardering voor hun werkzaamheden, al dan niet in relatie tot de vaccinatiecampagne. Maar zodra de wens op tafel komt om die waardering om te zetten in een beter salaris, geven de verantwoordelijke partijen niet thuis.

25-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Risicokids

Lucas, 10 jaar, is sinds enkele jaren bekend met chronisch astma. Zijn onderhoudsmedicatie bestaat uit: fluticason 50 µg neusspray 1dd bz, beclometason 50 ug inhalatie 2dd en desloratadine 2,5 mg tablet 1dd.

25-02-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM

Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.

14-02-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW8

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van CGRP-remmers bij migraine?

23-02-2022 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Terbinafine voorkeur bij oppervlakkige gist- en schimmelinfecties

Bij een oppervlakkige gist- en schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) op de hand en voet of ringworm heeft lokale behandeling met terbinafine de voorkeur boven behandeling met een imidazoolderivaat. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard Dermatomycosen.

22-02-2022 | door PW

Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel

Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

17-02-2022 | door PW

Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad

Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

16-02-2022 | door PW

PRAC-advies: trek handelsvergunning hydroxyethylzetmeel in

De handelsvergunning van hydroxyethylzetmeel (HEC) voor intraveneus gebruik als infusie moet worden ingetrokken, adviseert de veiligheidscommissie van het EMA, de PRAC. De restricties die gelden voor gebruik van dit middel blijken niet goed te worden opgevolgd.

25-02-2022 | door PW

Nieuwe cholesterolverlagers beslaan 66% van de kosten

Statines, verreweg de meest gebruikte groep cholesterolverlagers, namen in 2021 nog geen kwart van de kosten aan deze middelen voor rekening. De nieuwe generatie PCSK9-remmers daarentegen telde slechts 1% van de gebruikers tegen twee derde van de kosten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-02-2022 | door SFK

‘Het vak van apothekersassistent zal nooit uitsterven, wel drastisch veranderen’

Ellen Kruize-Kok schreef Educated drug dealer, een boek over het leven van een apothekersassistent. Haar leven. Ze wil duidelijkheid verschaffen over het vak en misverstanden wegnemen. “Het gros van de mensen denkt nog altijd dat een apotheek niet meer dan een pillenwinkeltje is waar je een doosje ophaalt.”

25-02-2022 | door Frans van den Houdt

Patiënt hoort te weinig over risico’s opioïden

Apothekersassistenten geven tijdens de eerste en tweede uitgifte maar beperkt informatie over de risico’s van chronisch opioïdgebruik. Zij vinden dat de voorschrijver hiervoor verantwoordelijk is. Dit blijk uit een kwalitatief onderzoek onder dertien apothekersassistenten door masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht. Regionale afspraken tussen artsen en apothekers zijn nodig voor een betere informatievoorziening.

25-02-2022 | door Ellen van der Meer, Irem Simsek, Lotte Schoonderwoerd en Maryam Kotwal

Daridorexant verbetert inslaaptijd en slaapduur

Bij mensen met slapeloosheid verbetert daridorexant, een antagonist van het neuropeptide orexine, de slaap. De hoogste dosering van 50 mg verbetert ook het functioneren overdag. Daridorexant heeft bovendien een gunstig bijwerkingenprofiel.

25-02-2022 | door Linda de Graaf

Rechter geeft apotheker gelijk in bezwaar tegen huisarts

De minister voor Medische Zorg verleende aan een huisarts de vergunning geneesmiddelen te bereiden en ter hand te stellen in en rondom Rouveen. Een naburige apotheker maakte hiertegen bezwaar, maar de minister verklaarde dit ongegrond. Vervolgens ging de apotheker in beroep bij de rechtbank, die de beslissing op het bezwaar weer vernietigde. De minister moet het bezwaar tegen de vergunning nu opnieuw beoordelen.

25-02-2022 | door Catelijne Bach en Janske Schrijnemaekers

Beter inzicht met patiëntregister als bron van bijwerkingen

Door het analyseren van data die worden verzameld in patiëntregisters, zoals het IBDREAM- en DREAM-RA-register, komt mogelijk nieuwe informatie over bijwerkingen aan het licht. Dit kan een beter inzicht geven in de mogelijke risico’s van de verschillende behandelingsopties voor zowel patiënt als behandelaar, waardoor de zorg wordt verbeterd.

25-02-2022 | door Eline Giraud en Naomi Jessurun

Opgeleid tot manager

Alper Daskapan is de eerste ziekenhuisapotheker die als aios in het laatste jaar van zijn opleiding de differentiatie ‘Management en leiderschap’ heeft gedaan. “Een unicum, voor mijzelf en het Tergooi MC.”

25-02-2022 | door Frans van den Houdt

Stille kracht

Een column als deze is te kort om uitleg te geven over wat er op uw verenigingsbureau gebeurt. Maar neemt u van mij aan dat we veel kennis en ervaring in huis hebben waarmee we de farmaceutische patiënten- en productzorg van de beroepsgroep ondersteunen en helpen ontwikkelen.

25-02-2022 | door KNMP

Update Q&A’s na versoepelingen coronabeleid Rijksoverheid

De KNMP stelt sinds de start van de coronapandemie een aantal pagina’s met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden beschikbaar voor apothekers. De Q&A’s over het coronavirus, de -vaccins en -maatregelen zijn naar aanleiding van de persconferentie van 15 februari 2022 herzien.

25-02-2022 | door KNMP

Registratie apotheken in UBO-register uiterlijk 27 maart

Apotheken dienen uiterlijk 27 maart 2022 hun Ultimate Beneficial Owners (UBO), de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie, te registreren in het UBO-register dat is ondergebracht bij het Handelsregister.

25-02-2022 | door KNMP

52ste editie van Informatorium Medicamentorum beschikbaar

De vernieuwde editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. De 52ste uitgave van het IM bevat 32 nieuwe stofmonografieën, waaronder het COVID-19-vaccin. Ook beschikt deze editie over twaalf volledig herziene hoofdstukken en twee nieuwe rubrieken.

25-02-2022 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP
Back to top