Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Impact

Meld, meld, meld. Dat kun je gerust als het mantra beschouwen van Bijwerkingencentrum Lareb. Hoe cruciaal het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen, vaccins en gezondheidsproducten is en hoe groot de impact kan zijn, beschrijven we regelmatig in artikelen en columns.

31-03-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Grotere kans op hartinfarct en kanker bij JAK-remmers

Bij het gebruik van JAK-remmers is er een grotere kans op kanker, hart- en vaatziekten, ernstige infecties of overlijden dan bij TNF-alfaremmers. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met een verhoogd risico op deze aandoeningen als er geen goede alternatieven zijn.

23-03-2023 | door PW

Out-of-the-box

“Jij kan moeilijke dingen zo makkelijk uitleggen”, luidde de feedback van enkele aios ziekenhuisfarmacie. Wat een mooi compliment! Ik ben bewust bezig met micro teaching; fijn als dat wat oplevert. Maar naast trots ben ik ook wel verbaasd. Want in mijn hoofd schieten de gedachten vaak als een raket van links naar rechts en weer terug. Maar blijkbaar lukt het toch om op simpele wijze, zeg, een AUC-berekening uit te leggen.

31-03-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

‘Academie en registratieautoriteit moeten beter samenwerken’

Veelbelovende geneesmiddelen moeten vanuit de academische wereld vaker voor patiënten op de markt kunnen komen. Met dat doel hebben medicijnautoriteiten uit achttien Europese landen gezamenlijk 21 aanbevelingen opgesteld, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

24-03-2023 | door PW

VEGF-remmers belangrijke plaats bij diabetisch macula-oedeem

Intravitreale injecties met bevacizumab vormen de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetisch macula-oedeem (DME). Dit is te lezen in de herziene richtlijn Diabetische retinopathie.

23-03-2023 | door D.M. Titre

Vitaminenwinkel Get a Drip moet handel stoppen

Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Get a Drip, aanbieder van vitamine-infusen en -injecties, mag geen geneesmiddelen meer invoeren, verkopen, bereiden of opslaan vanwege direct gevaar voor cliënten die deze middelen gebruiken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ).

20-03-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW13

Wat is uw advies bij het vergeten van een tablet enalapril 10 mg?

29-03-2023 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Sirolimus als gel toepasbaar bij angiofibroom in het gezicht

Sirolimus voor dermaal gebruik (Hyftor) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP groen licht gekregen voor een handelsvergunning. Hyftor, dat beschikbaar zal komen als gel met de sterkte 2 mg/g en is bedoeld voor lokaal gebruik, is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar met een angiofibroom (goedaardige tumor) in het gezicht die is geassocieerd met tubereuze sclerose complex (TSC). TSC is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in één van de twee TSC-genen en leidt tot goedaardige tumoren in bijvoorbeeld de hersenen, de longen, de nieren en de huid.

31-03-2023 | door PW

Lichte daling verstrekkingen van medicinale cannabis

Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 41.000 keer medicinale cannabis, 2,2% minder dan in 2021. Hiermee daalde het aantal verstrekkingen voor het vijfde jaar op rij. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in de afgelopen jaren, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

31-03-2023 | door SFK

‘Uitvraag is mooi moment om apotheker en zijn team spiegel voor te houden’

De resultaten van de jaarlijkse ‘uitvraag kwaliteitsindicatoren’ kunnen een eyeopener zijn en reden voor een apotheker de interne werkafspraken weer eens aan te scherpen, meent Marianne Schepers. Uiteindelijk doel is richtlijnen zo transparant mogelijk toe te passen, de farmaceutische patiëntenzorg beter te maken en de buitenwereld te laten zien waar de beroepsgroep voor staat.

31-03-2023 | door Frans van den Houdt

Richtlijnen centraal bij uitvraag van indicatoren

Jaarlijks verzorgt de KNMP de uitvraag van de landelijke kwaliteitsindicatoren. Sinds 2018 zijn die niet langer op losse aspecten gebaseerd, maar op de richtlijnen van de Professionele Standaard. Zo kan worden gemeten of de aanbevelingen uit de richtlijnen ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Een historisch overzicht.

31-03-2023 | door Martina Teichert

Hogere dosis adrenaline bij obesitas effectief en veilig

Injectie van 500 μg adrenaline met een auto-injector leidt tot snelle PK/PD-veranderingen bij personen met een normaal lichaamsgewicht, met overgewicht en met obesitas, ongeacht of sprake is van intramusculaire of subcutane toediening.

31-03-2023 | door Linda de Graaf

Trastuzumab deruxtecan ‘paard van Troje’ bij mammacarcinoom

Bij niet-reseceerbaar of gemetastaseerd HER2-positief mammacarcinoom vertoont trastuzumab deruxtecan, een nieuw antilichaam-geneesmiddelconjugaat, veelbelovende resultaten. De progressievrije overleving na twaalf maanden was 75,8% bij trastuzumab deruxtecan versus 34,1% bij trastuzumab emtansine bij behandeling in de tweede lijn bij HER2-positief mammacarcinoom met een vergelijkbare veiligheid.

31-03-2023 | door Cenkay Acar, Kirsten van der Veen, Emine Acer en Dorieke van Balen

Duizenden ligdagen bespaard dankzij antibiotische behandeling thuis

Het Groningse Martini ziekenhuis kiest er bewust voor om thuisbehandeling met parenterale antibiotica, die al duizenden ligdagen in het ziekenhuis heeft bespaard, zelf te coördineren. De poliklinische apotheek heeft een belangrijke rol bij het regelen van de therapie. “Voor zowel de patiënt als het ziekenhuis heeft deze therapie voordelen.”

31-03-2023 | door Linda de Jonge

'Morgen u komt terug'

Hoe kan je apothekers en apothekersassistenten voor wie Nederlands geen moedertaal is, iets meer zelfvertrouwen geven aan de balie? Als antwoord op die vraag maakte Hilka Wolschrijn een speciale taaltraining. “Een goed gesprek voeren over medicatiegebruik is een hele uitdaging.”

31-03-2023 | door Edwin Bos

Nivel: vertrouwen burgers in apothekers is groot

Het vertrouwen van burgers in apothekers is groot. Dat blijkt uit de Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg die onderzoeksinstituut Nivel heeft gepubliceerd. Daarin concludeert het instituut dat het vertrouwen van burgers in de zorgprofessionals groot is, net zoals in voorgaande jaren.

31-03-2023 | door KNMP

CDA-voorstellen: bevorder farmacogenetica en apotheekbereidingen

CDA-Kamerlid Joba van den Berg ziet kansen in het bevorderen van farmacogenetica, apotheekbereidingen en nieuwe bekostigingsmogelijkheden voor apotheken. Volgens het CDA kunnen geneesmiddelen op die manier “beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar” worden gehouden.

31-03-2023 | door KNMP

Bestuurlijk

Wist u dat de KNMP ruim vijfhonderd actieve leden heeft? Dat zegt veel over ons potentieel, over de betrokkenheid bij de KNMP, over de vele functies, rollen en taken die we nodig hebben om met onze vereniging voor alle apothekers voorwaarts te gaan.

31-03-2023 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apothekers massaal in het NOS Journaal

Maar liefst zesmaal treden apothekers op in het NOS Journaal in het eerste kwartaal van 2023. De jaarcijfers van geneesmiddelentekorten zijn naar recordhoogte gestegen en dat leidt tot publiciteit. KNMP-voorzitter Aris Prins verschijnt bij Kassa, het NOS Journaal en Nieuwsuur voor een toelichting op de cijfers. Maar ook andere onderwerpen komen in het achtuurjournaal aan bod: farmacogenetica, contant betalen en de medicatiebeoordeling.

31-03-2023 | door KNMP
Back to top