Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Proefpersonenreclame

In oktober 2019 toog ik naar Leiden om een bezoek te brengen aan het Centre for Human Drug Research (CHDR), nieuwsgierig naar hoe dat precies in z’n werk gaat, geneesmiddelen voor het eerst op personen testen. En wie dat zijn, die proefpersonen.

07-04-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Weight Watchers

Weight Watchers stond bekend om zijn gezamenlijke weegmomenten. Nu stopt het bedrijf met deze live-bijeenkomsten. Het programma blijft wel. Deelnemers houden hun eten en drinken bij in een app, maar voor veel deelnemers was het gezamenlijke weegmoment een stok achter de deur. Tijden veranderen.

07-04-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuwe kankermedicijnen hebben beperkt effect op overleving

Bij patiënten met uitgezaaide kanker is in de afgelopen drie decennia bij de meeste tumorsoorten de overleving beperkt toegenomen. In die periode werden meer dan tachtig nieuwe medicijnen geïntroduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

29-03-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW14

Welke stelling over risicostof/risicovolle stof is waar?

05-04-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Aantal behandelingen ziekenhuizen weer op niveau

Het aantal behandelingen in ziekenhuizen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie: 62% van de ziekenhuizen levert volledig planbare zorg. Punt van zorg blijft wel het langdurig ziekteverzuim in alle zorgsectoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

31-03-2023 | door PW

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.

30-03-2023 | door PW

Narcolepsie-middel goedgekeurd voor pediatrische toepassing

Artsen kunnen het narcolepsie-middel pitolisant (Wakix) nu ook bij kinderen vanaf 6 jaar toepassen. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor de pediatrische toepassing. Pitolisant is al geregistreerd voor volwassenen en sinds 2016 hiervoor in de handel.

07-04-2023 | door PW

Aantal apotheken daalt naar niveau van 2013

Nederland telde per 1 januari 2023 1975 openbare apotheken. Vorig jaar kwamen er tien nieuwe apotheken bij, terwijl er 31 sloten. Opvallend was de afname van het totaal aantal franchise-apotheken (-108) en de toename van het aantal zelfstandige apotheken (+82). Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-04-2023 | door SFK

Ziekenhuis en eerste lijn samen verantwoordelijk voor medicatieoverdracht

Apothekers en artsen in de eerste en tweede lijn in de regio’s Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer hebben vastgelegd dat ze samen verantwoordelijk zijn voor de medicatieoverdracht. Ook ontvangen alle 160 apotheken volledig geautomatiseerd een elektronisch bericht uit het ziekenhuis met actuele medicatiegegevens bij ontslag van een patiënt. “Wat wij samen met het ziekenhuis hebben gerealiseerd is baanbrekend voor onze patiënten.”

07-04-2023 | door Edwin Bos

Significante overlevingswinst voor patiënten met mammacarcinoom

Trastuzumab levert een belangrijke bijdrage aan de effectiviteit van de behandeling met anti-HER2-therapie. De mediane overall survival van patiënten met mammacarcinoom bedraagt inmiddels meer dan vijf jaar. Dat stellen de Commissie Doelmatigheid Oncologie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) in een nieuw advies.

07-04-2023 | door Matthijs E.C. van de Poll, Machteld Wymenga, Maartje Los,

Emraclidine: gunstig bijwerkingenprofiel

Emraclidine lijkt geschikt als eenmaal daags toe te dienen behandeling van schizofrenie, zonder noodzaak de dosering te titreren.

07-04-2023 | door Linda de Graaf

Wekelijks basaal insuline niet inferieur aan dagelijkse toediening

Wekelijkse toediening van basaal insuline Fc (insuline efsitora alfa) heeft bij diabetes mellitus type 2 een vergelijkbare effectiviteit als dagelijkse toediening van insuline degludec, ondanks hogere streefwaarden voor de nuchtere bloedglucosespiegel.

07-04-2023 | door Linda de Graaf

Goede balans tussen signaalwaarde en signaalmoeheid is belangrijk

Medicatieverwisseling is een oorzaak van medicatiefouten en daarmee een risico voor de medicatieveiligheid van patiënten. Een signaal in het apotheekinformatiesysteem kan dit risico verkleinen. Een goede balans tussen signaalwaarde en signaalmoeheid is daarvoor belangrijk. Uit een evaluatie blijkt dat de meeste signalen nog steeds voldoen aan de wensen vanuit de praktijk.

07-04-2023 | door Suzanne de Klerk, Mimoun Berrich, Rob Essink en Sander Borgsteede

Verplaats je in de patiënt

In paniek belt mijn schoonzusje mij op. Ze heeft al maandenlang last van terugkerende oorontstekingen waarvoor ze meerdere antibioticakuren heeft gehad. Ze is opnieuw naar de apotheek geweest om een recept op te halen. Thuis ziet ze echter iets vreemds: ze hebben oogdruppels in plaats van oordruppels meegegeven. “Kan ik ze wel veilig gebruiken?”, vraagt ze.

07-04-2023 | door Milou Scholten, masterstudent Farmacie, Universiteit Utrecht

Heruitgifte medicatie: 90% minder spillage

Verminderen van milieubelasting door medicatiegebruik is één van de pijlers van de Green Deal 3.0 in de zorg. Dit betekent dat ziekenhuisapotheken anders naar hun afvalstromen van medicatie moeten kijken, omdat hier veel te winnen valt. In dit artikel delen ziekenhuisapothekers van Isala hun werkwijze, waarmee ze op een verantwoorde manier spillage met 90% reduceerden in de interne medicatiedistributie.

07-04-2023 | door Douwe H. van der Meer en Peder Nygård

Zichtbaar via sociale media

Doordat hun berichten op Instagram en TikTok veel worden gevolgd, geliket en bekeken, zien jonge apothekers dit als ideale media om een groot publiek te laten zien wat het werk van een apotheker inhoudt, stelt Maxime Tjioe.

07-04-2023 | door Frans van den Houdt

CDA en SP: ‘Hulpmiddelen weer via de apotheek’

Het CDA en de SP in de Tweede Kamer vragen minister Ernst Kuipers (VWS) om te verkennen of de verstrekking van medische hulpmiddelen aan patiënten weer door de apotheker kan plaatsvinden.

07-04-2023 | door KNMP

IZA-transformatiemiddelen: handreiking nu beschikbaar

De KNMP stelt een handreiking beschikbaar die apothekers kunnen gebruiken bij het aanvragen van transformatiemiddelen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA). In de handreiking staat stap voor stap hoe een aanvraag tot stand komt.

07-04-2023 | door KNMP

In nood

In iedere openbare apotheek in Nederland is een heel team werkzaam. Uiteraard is er een apotheker, maar daarnaast werken er apothekersassistenten en vaak ook andere medewerkers. Dit apotheekteam is waar de apotheek op drijft; zonder hen komt de apotheek en daarmee de zorg piepend en krakend tot stilstand. En daar zit het probleem: de arbeidsmarkt voor apotheken is in nood.

07-04-2023 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top