Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW16

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Talent

Ze is erg enthousiast en geeft vol passie en energie onderwijs. Ze vindt het belangrijk om activerend onderwijs te geven, studenten de ruimte te geven fouten te maken en hen vaardigheden te leren die toepasbaar zijn in andere contexten. Ze houdt van persoonlijk contact en weet verbinding te maken tussen de academische wereld, de praktijk en het onderwijs. Allemaal eigenschappen waarmee je in positieve zin opvalt binnen de farmacieopleiding van de Universiteit Utrecht, een doorgaans traditionele omgeving, als we de jury moeten geloven die dit jaar de docentenprijzen toekende.

21-04-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Medicijnknaak

In 1983 werd de medicijnknaak ingesteld. Twee gulden vijftig per receptregel met een maximum van 125 gulden per jaar. Vijf jaar later zag ook het specialistengeeltje het levenslicht.

21-04-2023 | door Jaap Dik

Kuipers maakt voorschrijven na online contact wettelijk mogelijk

Zorgverleners moeten geneesmiddelen kunnen voorschrijven tijdens of na een consult met een patiënt via internet. Om dat mogelijk te maken bereidt minister Ernst Kuipers van VWS een wetsvoorstel voor.

12-04-2023 | door PW

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

14-04-2023 | door PW

Libmeldy te duur voor opname in pakket

Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.

13-04-2023 | door PW

NHG: lokale en orale behandeling schurft even effectief

Zowel de lokale behandeling met bijvoorbeeld permetrine als de orale behandeling met ivermectine vormen de eerste stap in de medicamenteuze therapie van schurft, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan. Hiermee sluit de huisartsenorganisatie zich aan bij de behandeladviezen in de LCI-richtlijn Scabiës.

11-04-2023 | door D.M. Titre

hiv-combinatiepreparaat bij jongere patiëntengroep toepasbaar

Artsen kunnen het hiv-combinatieprepraat dolutegravir/abacavir/lamivudine (Triumeq) breder gaan inzetten. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft goedkeuring gegeven voor het toepassen van de filmomhulde tabletten bij kinderen met hiv en een lichaamsgewicht vanaf 25 kg.

21-04-2023 | door PW

43.000 verstrekkingen IMM-Opiumwetmiddel

Openbare apotheken verstrekten in 2022 ruim 1 miljoen keer een in manu medici (IMM)-middel. Hiervan betrof het 43.000-maal een product dat valt onder de administratieplicht van de Opiumwet. Apothekers kunnen de SFK machtigen om de IGJ inzage te geven in deze verstrekkingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

21-04-2023 | door SFK

‘Eerste coschappen zijn bepalend voor beeld dat student heeft van openbare farmacie’

Om farmaciestudenten enthousiast te maken en houden voor de openbare farmacie is het belangrijk dat ze tijdens hun coschappen een realistisch beeld krijgen van het werk, meent Daphne Louwerier. Coschapbegeleiders spelen hierbij een voorname rol. “Tijdens de eerste kennismaking wordt het zaadje geplant.”

21-04-2023 | door Frans van den Houdt

Oefenpoli helpt student bij advies voor hoogrisicopatiënt

Door intensieve samenwerking van de secties onderwijs van de afdelingen klinische farmacie & farmacologie in het UMC Groningen en het departement farmacotherapie van Rijksuniversiteit Groningen is de Studenten Polikliniek Polyfarmacie (SPP) opgezet. De SPP maakt het voor de studenten mogelijk de essentiële vaardigheden in farmacotherapie te oefenen, voordat ze als arts of apotheker aan de slag gaan.

21-04-2023 | door Roya Atiqi en Edgard Weening

Veilig voorschrijven van oncolytica bij CYP3A4-interacties

Als nieuwe orale oncolytica op de markt komen, ontbreken vaak gegevens over interacties met matige CYP3A4-remmers en -inductoren. De gegevens uit interactiestudies, uitgevoerd voor twaalf orale oncolytica, wijzen erop dat data over sterke CYP3A4-remmers en -inductoren kunnen worden geëxtrapoleerd naar een advies voor matige CYP3A4-remmers en -inductoren.

21-04-2023 | door Laura Molenaar-Kuijsten, Neeltje Steeghs en Alwin D.R. Huitema

Van tweede naar eerste lijn

Om openbaar apothekers tijdig en actief te informeren over infuustherapie voor oncologische patiënten is het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) een speciaal project gestart. Wietske Overmars: ‘’Patiënten waarderen onze extra betrokkenheid.”

21-04-2023 | door Linda de Jonge

Route of resultaat?

Is het resultaat belangrijker dan de route ernaartoe? Ik begeleid Doaa, een coassistent farmacie, bij haar onderzoek. In korte tijd zoekt zij naar antwoorden op een vraag over de negatieve effecten van zoutbelasting bij intensive care-patiënten. Een lastige vraag, omdat veel factoren hierbij een rol kunnen spelen.

21-04-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Nieuwe reeks DLB’s vanaf 6 juni: impact van geneesmiddelentekorten

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 6 juni tot en met 15 juni 2023. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Impact van geneesmiddelentekorten’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vier plekken in Nederland en zijn toegankelijk voor KNMP-leden.

21-04-2023 | door KNMP

Herexamen 2023 PW16

U ontvangt in de apotheek een recept voor een meisje van 1,5 jaar met een gewicht van 10 kg. Wat doet u?

19-04-2023 | door Froukje Harkes-Idzinga, apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP
Back to top