Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW22

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Klein stapje

Voor kleine kwalen als oorpijn, keelpijn, bijholteontsteking, krentenbaard, gordelroos, geïnfecteerde insectenbeten en ongecompliceerde urineweginfecties bij vrouwen kunnen openbaar apothekers binnenkort een geneesmiddel voorschrijven. In Engeland, welteverstaan.

02-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pandemielessen

Gelukkig ligt de coronacrisis achter ons. Tijdens de crisis bleek welke beroepen cruciaal waren in de samenleving. Bleek dat er wel degelijk goed samengewerkt kan worden in de gezondheidszorg, in plaats elkaar te beconcurreren. Bleek het belang van publieke gezondheidszorg. Volop zijn er evaluaties gaande over welke lessen geleerd kunnen en moeten worden van de pandemie.

02-06-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Boots-apothekers richten eigen vakbond op

Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”

30-05-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2023 PW22

Waar kunnen apothekers geneesmiddelentekorten melden?

31-05-2023 | door Astrid Annaciri, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas

Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.

25-05-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s van fluorchinolonen

De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s bij het gebruik van fluorchinolonen.

02-06-2023 | door PW

Uitgavenstijging CVRM door meer gebruik dure middelen

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 4,2 miljoen mensen een geneesmiddel voor cardiovasculair risicomanagement. Afhankelijk van de specifieke CVRM-middelen die de patiënt gebruikt, lopen de gemiddelde kosten per gebruiker sterk uiteen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-06-2023 | door SFK

Veel behandelpotentieel voor lage dosis naltrexon

Naltrexon, meestal gebruikt in de verslavingszorg, lijkt in een lage dosis gunstig bij verschillende chronische aandoeningen. Gynaecoloog Anne-Mieke Omtzigt past het al jaren toe bij het premenstrueel syndroom en arts Natasja van de Pol in onderzoeksverband bij de ziekte van Crohn. “We zijn op zoek naar een tussenstap, die de overstap naar biologicals kan vertragen of zelfs voorkomen.”

02-06-2023 | door Delia Titre

Thuis toedienen zoledroninezuur en afhaalpunt geopend op school

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Midden-Holland die de huisartsenpost gaan ondersteunen en een apotheek die een afhaalpunt heeft geopend in een school voor apothekersassistenten.

02-06-2023 | door Edwin Bos

Bijwerkingen hebben impact op behandeltraject reumapatiënten

Bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) die bijwerkingen ervaren is sprake van een kortere duur per behandeling, komt naar voren uit een nieuwe studie naar behandelroutes. Ook blijkt dat zij meer behandelingen doorlopen en eerder bDMARD’s gebruiken. Een treat to target-benadering is erop gericht zo snel mogelijk vooraf vastgestelde behandeldoelen te behalen, om schade op langere termijn te voorkomen.

02-06-2023 | door Kimberly Velthuis, Fenna Poppelaars, Peter ten Klooster, Harald Vonkeman en Naomi Jessurun

Bereiden: ook in toekomst waardevolle bevoegdheid

Bereiden is en blijft een unieke bevoegdheid van apothekers, zegt Paul Le Brun, hoofdeditor van de nieuwste editie van het naslagwerk over de ins en outs van productzorg, Practical Pharmaceutics. “We zijn de enigen in de zorg die mogen bereiden. Dit moeten we koesteren.”

02-06-2023 | door Delia Titre

Van lokaal naar World Wide Web

Wat begon als een protocol voor zijn eigen ziekenhuis, resulteerde in een website. Marcel van den Broek zette online wat het beleid is voor meer dan 250 niet-chemotherapeutische geneesmiddelen wanneer ze bij parenterale toediening buiten het bloedvat terechtkomen.

02-06-2023 | door Linda de Jonge

AGM-bijeenkomst over beoordeling en toelating van medicatie in het GVS

De sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) houdt op woensdag 21 juni 2023 een fysieke bijeenkomst met als thema ‘Het Geneesmiddelenvergoedingssysteem: beoordeling, toelating en mogelijke knelpunten’.

02-06-2023 | door KNMP

Minister Kuipers ziet definitief af van GVS-herberekening

Minister Ernst Kuipers (VWS) ziet definitief af van de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat besluit maakt de bewindspersoon kenbaar in een brief aan de Tweede Kamer.

02-06-2023 | door KNMP

Zorginkoopbeleid

Het stof van de contractering voor 2023 is nog maar nauwelijks neergedwarreld, en we zijn alweer aan het voorbereiden op 2024. Zoals elk jaar moesten de zorgverzekeraars voor 1 april het zorginkoopbeleid voor 2024 publiceren. We zien komend jaar een voortzetting van de aandacht voor de landelijk werkende internetapotheken. De KNMP staat op het standpunt dat elke apotheek ook een internetapotheek is, tenslotte bieden ongeveer tweeduizend apotheken allerlei mogelijkheden voor (online) bestellen en gratis thuisbezorgen.

02-06-2023 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top