Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW25

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Frankenstein

Kunstmatige intelligentie (AI) houdt de gemoederen de afgelopen tijd nogal bezig. Vooral de door menigeen voorspelde gevaren krijgen ruim de aandacht. Zoals de vraag of AI uiteindelijk onze eigen ondergang zal betekenen. Good old monster van Frankenstein wordt daarbij graag van stal gehaald. De meningen zijn verdeeld – en dat is een understatement – maar velen vinden dat alertheid geboden is, zeker wat betreft het reguleren en controleren van de techgiganten.

23-06-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Branding

Mijn vader opende op 1 oktober 1980 de deuren van Apotheek De Lier. In de loop der jaren is er natuurlijk ontzettend veel veranderd.

23-06-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Grote toename voorschrijven SGLT2-remmers door huisartsen

Huisartsen schreven vorig jaar veel vaker SGLT2-remmers voor dan in eerdere jaren en ook het gebruik van GLP1-agonisten neemt toe. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) lijkt het erop dat de implementatie van de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 voortvarend is aangepakt.

14-06-2023 | door PW

Oogproblemen door gebruik psychofarmaca

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. De meeste meldingen werden gedaan bij het gebruik van SSRI’s.

14-06-2023 | door PW

Gebruik tramadol vorig jaar toegenomen

Het gebruik van sterkwerkende opioïden lijkt in 2022 te stabiliseren, maar het gebruik van zwakwerkende opioïden zoals tramadol is toegenomen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, dat oproept tot alertheid op mogelijk nadelige effecten van het toenemend voorschrijven van zwakwerkende opioïden.

12-06-2023 | door PW

Herexamen 2022 PW25

Welk advies geeft u de patiënt over de bewaartermijn van oogdruppels ná aanbreken van de verpakking (minim)?

21-06-2023 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Nieuw middel voor bepaalde vorm cardiomyopathie

Voor de behandeling van een bepaalde vorm van cardiomyopathie komt een nieuw middel beschikbaar. Mavacamten (Camzyos), een reversibele cardiale myosineremmer, heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.

23-06-2023 | door PW

Middelen bij taaislijmziekte met stip in uitgaven top 10

Na toelating tot het basispakket per 2022 schiet Kaftrio, een combinatiepreparaat tegen taaislijmziekte, met € 115 miljoen direct naar de derde plek in de uitgaven top 10. Twee antistollingsmiddelen, de DOAC’s apixaban en rivaroxaban, gaan nog steeds aan kop. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-06-2023 | door SFK

Digitale code op recept vervangt het formulier voor vergoeding

Openbaar apothekers in Twente hoeven niet meer naar het ziekenhuis te bellen om te vragen naar een machtigingsformulier van de arts voor de medicatievergoeding. Tijdens het voorschrijven kunnen internisten in het Medisch Spectrum Twente voortaan direct een digitale code sturen naar de apotheek. “We besparen een kwartier administratieve last per patiënt.”

23-06-2023 | door Edwin Bos

Tretinoïne kan bij slikproblemen via sonde worden toegediend

Het is mogelijk om tretinoïne via de sonde toe te dienen, wanneer orale toediening geen optie is, zodat de patiënt de meest optimale behandeling krijgt. Dit stellen ziekenhuisapothekers van Isala vast, naar aanleiding van de casus van een 59-jarige patiënt met Acute Promyelocyten Leukemie (APL).

23-06-2023 | door Karin Larmené-Beld en Daphne den Besten-Bertholee

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd legt boete op aan huisartsen

De lokale apotheker werkte te traag, zo vond een huisartsenpraktijk. Daarom hielden de huisartsen een wat ruimere voorraad acute medicatie aan in hun ‘dokterstas’. Zij schreven medicatie voor en gaven deze meteen aan de patiënt mee. De inspectie stelde een onderzoek in en constateerde dat de huisartsen de Geneesmiddelenwet overtraden en legde een boete op.

23-06-2023 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Groter bewustzijn draagt bij aan duurzamer productie geneesmiddelen

Tijdens de productie van geneesmiddelen worden veel grondstoffen, water en energie gebruikt en ontstaat veel afval. Dit heeft een negatieve impact op het milieu. Medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum zetten de mogelijkheden om het productieproces te verduurzamen op een rijtje. “We hopen hiermee het bewustzijn van apothekers te vergroten.”

23-06-2023 | door Asiye Nur Ulu, Laura Bukkems, Sophie Wassenaar, Dinemarie Kweekel en Kirsten Schimmel

Anabole therapie breder inzetbaar bij osteoporose

Meerdere geneesmiddelen hebben een gunstig effect bij osteoporose. Echter, anabole therapie is bij postmenopauzale vrouwen effectiever dan bisfosfonaten in het voorkomen van klinische en vertebrale fracturen, ongeacht de risico-indicatoren op baseline.

23-06-2023 | door Linda de Graaf

Hybride zorg komt eraan: face-to-face-zorg in combinatie met digitale innovaties

Door gebruik te maken van digitale innovaties kunnen apothekers zich steeds beter profileren als volwaardig zorgverlener. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met zaken als privacy, veiligheid en de digitale vaardigheden van de zorggebruikers. Het belang van de patiënt dient tenslotte altijd voorop te blijven staan. Masterstudenten Farmacie zetten een aantal technologische vernieuwingen op een rijtje.

23-06-2023 | door Auteurs Leyla Akpinar, Arman Amiri, Marijn van den Broek, Tatum van Kampen, Nelly Kurt, Imaan Sabriye Amit Singh, Iris van Sommeren, Aukje Mantel-Teeuwisse en Claudia Rijcken

‘Ontwikkelingen AI roepen ook morele vragen op’

De inzet van artificiële intelligentie (AI) in de farmaceutische zorg is volop in ontwikkeling. Zo beloven machine en deep learning oneindig veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, toedieningsvormen en behandelplannen. Maar deze verandering roept ook morele vragen op, betoogt Monique ten Brinke-van Hoof. “De zorgethiek biedt een prachtige invalshoek.”

23-06-2023 | door Monique ten Brinke-van Hoof

Cetuximab: eenmaal per 14 dagen volstaat

Cetuximab kan, onafhankelijk van de indicatie, één keer per twee weken 500 mg/m2 worden toegediend, hetgeen het aantal bezoeken van deze patiënten aan de dagbehandeling halveert. Dat stellen de Commissie Doelmatigheid Oncologie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) in een nieuw advies.

23-06-2023 | door Matthijs E.C. van de Poll, Machteld Wymenga, Maartje Los, Jeroen J.M.A. Hendrikx, Gabe S. Sonke, Annelieke E.C.A.B. Willemsen, Anniek Goosens en Roelof W.F. van Leeuwen

Het belang van het strikt naleven van VTGM-procedure

VMI ontving in de periode 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 118 meldingen van (bijna) medicatie-incidenten bij VTGM van parenteralia. Dit artikel geeft een inventarisatie van het type incidenten in het VTGM-proces. “Kleine afwijkingen kunnen grote gevolgen voor de patiënt hebben.”

23-06-2023 | door Lotte Hut en Thijs Ambagts

In virtuele huid patiënt kruipen

Zesdejaars farmaciestudenten in Groningen krijgen een virtual reality-bril op om zich te verplaatsen in de leefwereld van laaggeletterden. De meesten waren zich totaal niet bewust van alle obstakels, ziet docent Nanda Boekhoudt.

23-06-2023 | door Frans van den Houdt

Europa

Conform de titel van ons jaarplan werken apothekers graag samen. Dat doen we ook binnen ons eigen continent, vandaar dat er een Europese bond PGEU is om de belangen van apothekers te behartigen.

23-06-2023 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Actualiteitensessie voor KNMP-leden op 29 juni

Periodiek praten bestuurders van de KNMP de leden online bij over actualiteiten. Leden zijn van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende actualiteitensessie op donderdag 29 juni om 20.00 uur, deze keer dus in de avonduren.

23-06-2023 | door KNMP
Back to top