Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Een apotheek runnen lijkt niet langer een droom. Net als andere beroepen in de gezondheidszorg kampen apothekers met een tanende aantrekkelijkheid. Zo begint een artikel in een recente uitgave van de Belgische evenknie van het PW, De Apotheker.
Hatsjoe! Gesnif en gesnotter om mij heen. De een na de ander verscheen met knalrode ogen aan de balie. De hooikoortsepidemie brak uit in Nederland. Nog nooit was het aantal mensen met hooikoorts zo groot in de apotheek. Een piek aan pollen door het warme weer en de droogte.
Het onderzoeksproject van het Radboudumc tegen medicijnverspilling krijgt een landelijk vervolg en wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. De ziekenhuizen gaan dure overgebleven orale oncolytica inzamelen en opnieuw uitgeven.
Welk van de volgende antipsychotica leidt tot de minste gewichtstoename?
Artsen kunnen een effectieve astmabehandeling bij een zwangere vrouw continueren. Dit staat in de nieuwe richtlijn Astma en zwangerschap van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.
Vorig jaar gebruikte 23% van de geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder twee of meer geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen. 2% gebruikt zelfs vier of meer van deze middelen. Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil het uitwisselen van actuele medicatieoverzichten in de spoedeisende zorg mogelijk maken. Een motie hierover van Kamerleden Wieke Paulusma (D’66) en Judith Tielen (VVD) is gisteren aangenomen.
In ziekenhuizen bereide talksuspensies voor pleurodese kunnen ernstige longklachten veroorzaken, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de ziekenhuisapotheken zijn deze producten van de markt gehaald.
Het arsenaal calcitonin gene-related peptide-antagonisten (CGRP-antagonisten) wordt steeds verder uitgebreid. Het middel atogepant (Aquipta) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief oordeel gekregen voor een handelsvergunning. Het is toe te passen als profylaxe bij volwassenen met migraine, als zij ten minste vier migrainedagen per maand hebben.
De vergoeding die een gemiddelde apotheek ontvangt voor farmaceutische zorgactiviteiten is in 2022 met 4,4% toegenomen tot ongeveer € 714.000. Deze toename bleef achter bij de inflatie van 10% die het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 2022 vaststelde. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
In de toekomst kunnen tal van aandoeningen worden behandeld met cocktails met fecesbacteriën op basis van de individuele behoefte van een patiënt. Apothekers zullen hier een belangrijke rol bij spelen, voorspelt hoogleraar Max Nieuwdorp. “Zij zijn de aangewezen beroepsgroep om deze volgende generatie probiotica te maken.”
In het ziekenhuis hebben patiënten nauwelijks een rol bij hun geneesmiddelgebruik. Loes van Herpen-Meeuwissen onderzocht de strategie Medicatie In Eigen Beheer; patiënten nemen hun eigen geneesmiddelen mee en, indien geschikt, gebruiken ze ook zelf. En wat bleek? De meeste opgenomen patiënten kunnen hun geneesmiddelgebruik zelf regelen en gaven hier ook de voorkeur aan.
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in ziekenhuis Tjongerschans die veel verspilling voorkomen en nieuwe samenwerkingen van apothekers in Almere en in de regio Nijmegen.
Om de maatschappelijke kosten te berekenen van evergreening – de periode van marktexclusiviteit verlengen door het aanbrengen van kleine aanpassingen in de oorspronkelijke werkzame stof of formulering van een geneesmiddel waarvoor octrooi is gekregen – nam een onderzoeksgroep onder leiding van Erasmus Universiteit Herceptin onder de loep. Conclusie: de kosten lopen in de miljoenen.
Een apotheek in Amsterdam verkocht op grote schaal hiv-medicatie vanuit de kelder, zonder recept en zonder groothandelsvergunning. Op de facturen stond “advieskosten”. Dit is een overtreding van de Geneesmiddelenwet, gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte, aldus de rechter. De eigenaar van de apotheek krijgt een gevangenisstraf van achttien maanden opgelegd.
De ziekenhuisapotheek en poliklinische apotheek van het Scheper Ziekenhuis zijn ter bevordering van doelmatigheid bezig met de switch van intraveneuze naar orale toediening van premedicatie en anti-emetica bij oncologiepatiënten. Patiënten die daratumumab gebruiken, krijgen de gehele medicamenteuze oncologiebehandeling al thuis toegediend. Onderzoek laat zien dat een deellijst/aftekenlijst de therapietrouw bevordert.
Lux het kleine mannetje is het derde kinderboek van Jacques Verzijl dat in de winkels ligt. Naast thema’s als vriendschap en loslaten, gaat het in zijn verhalen ook over farmaceutische en medische kwesties.
De samenleving, arbeidsmarkt, zorg, technologische mogelijkheden en het klimaat veranderen de komende jaren aanzienlijk. Apothekers krijgen net als anderen te maken met de impact van deze ontwikkelingen. Met al deze veranderingen in aantocht moeten wij voorkomen dat we worden verrast. Daarom zijn we het visietraject ‘De apotheker in 2040’ gestart.
Jos Lüers en Thomas Kanis zijn op 28 juni tijdens de Algemene Vergadering (AV) benoemd tot KNMP-bestuurslid. Ook zijn de huidige KNMP-bestuursleden Reinier Bax en Jacco Pesser herbenoemd.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad