Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Uitzicht

“Ik vind het een zeer kwalijke ontwikkeling dat tabaksfabrikanten investeren in de farmaceutische industrie en zo twee keer verdienen aan de mensen die eerst ziek zijn geworden door het gebruik van hun schadelijke en verslavende producten.” Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen laat er in zijn beantwoording van Kamervragen geen misverstand over bestaan het onaanvaardbaar te vinden dat producenten van sigaretten ook inhalatoren financieren voor patiënten met COPD. Kan het cynischer?

01-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Internet

Eind vorige eeuw werden de eerste stappen gezet naar Apotheek.nl. Een domeinnaam met een beroep erin was niet zomaar te claimen; er moest een officiële verklaring zijn dat je, als organisatie, meer dan de helft van de beroepsgroep vertegenwoordigde. Geen probleem voor de KNMP, maar er kwam wel veel papierwerk en geduld bij kijken.

01-09-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen en gaat in zijn laatste jaar met columns op de ‘weet je nog wel?’-toer

Herexamen 2023 PW35

Hoe levert u in dit specifieke geval de thiopental af?

30-08-2023 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Positief advies voor handelsvergunning voor nieuw middel tegen hoest

Voor de behandeling van refractaire of onverklaarde chronische hoest bij volwassen is een nieuw middel beschikbaar. Gefapixant (Lyfnua) heeft een positief advies gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.

01-09-2023 | door PW

2,3% toename aantal aerosoldoseringen

Openbaar apothekers verstrekten in 2022 2,3% meer standaarddagdoseringen van via dosisaerosolen toe te dienen inhalatiemedicatie dan in 2021. Een nadeel van de aerosol is dat deze een schadelijker effect heeft op het milieu dan droogpoederinhalatoren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-09-2023 | door SFK

‘We zijn steeds beter in staat groepjes te identificeren binnen de COPD-populatie’

Voor mensen met COPD zijn steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar. Zo doen ook hier de veelbelovende biologicals hun intrede. Dat stemt Frits Franssen, een van de weinige COPD-longartsen in Nederland, positief. Minder blij wordt hij van de investeringen van de tabaksindustrie in inhalatoren. “Dat vinden wij als longartsen verwerpelijk.”

01-09-2023 | door Frans van den Houdt

Uniforme werkafspraken nodig voor switchen longinhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie correct gebruiken kan lastig zijn en die frequent wisselen maakt het er niet makkelijker op, merkt Piet Ooms. Hij hoopt op eenduidige werkafspraken tussen apothekers, patiënten, behandelaars en zorgverzekeraars over het switchen. “Het is het makkelijkst als je dezelfde inhalatietechniek kan toepassen voor verschillende inhalatiemedicatie.”

01-09-2023 | door Delia Titre

Zelfzorgstandaard helpt rookverslaafde op weg naar stoppen

Patiënten die willen stoppen met roken kunnen bij de apotheek terecht met hun vragen. De apotheker en apothekersassistent kunnen de patiënt begeleiden aan de hand van de Standaard voor Zelfzorg Stoppen met Roken. Zij kijken ook naar de medicatielijst, omdat sommige geneesmiddelen na stoppen met roken sterker kunnen werken.

01-09-2023 | door Caroline Huiskamp en Nuhoda Aldarij

Longzorg optimaler met astma/COPD-teststraat

Om de longzorg te optimaliseren, organiseerde apotheker Margaret Arkes de astma/COPD-teststraat. Na een controle van de inhalatietechniek, een spirometrie en het beantwoorden van een vragenlijst, bepaalden zorgverleners of de patiënt de juiste medicatie kreeg. “Bij 74% van de deelnemers zijn medicamenteuze wijzigingen doorgevoerd.”

01-09-2023 | door Linda de Jonge

Perspectief voor kostenreductie: boosten van antikankermiddelen

Osimertinib is een belangrijk anti-longkankermiddel. In de OSIBOOST-studie is aangetoond dat gelijktijdig gebruik van cobicistat als farmacokinetische booster resulteert in een verhoging van de osimertinib-blootstelling. Dit concept biedt handvaten om een strategie te ontwikkelen die de kosten van het dure osimertinib aanzienlijk kan reduceren.

01-09-2023 | door Ard van Veelen, Lizza Hendriks, Robin van Geel en Sander Croes

Subvorm ernstig astma stuurt keuze biological

In toenemende mate is in het afgelopen decennium aandacht gekomen voor de heterogeniteit van astma en het bestaan van verschillende subvormen van astma. Begrip van deze fenotypes is essentieel gebleken voor de ontwikkeling en plaatsbepaling van biologicals in de behandeling van patiënten met ernstig astma.

01-09-2023 | door Martijn Manson

Versterkte rol apotheek bij gebruik orale oncolytica

Goede ondersteuning van longkankerpatiënten die worden behandeld met orale oncolytica is essentieel voor het verminderen van bijwerkingen en het verbeteren van de overleving. Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van therapietrouw, het bewaken van de medicatieveiligheid en het bieden van adequate informatie over interacties.

01-09-2023 | door Karen H. van Rooijen-Schuurman, Job F.M. van Boven, Nienke J. de Boer-Veger, Bettina W. Stienstra, Anthonie J. van der Wekken, Boudewijn J.H. Dierick, Alina M. Rozeboom, Lidia Barberio, Merel Hennink, Patricia M.L.A. van den Bemt en Annemieke Visser

Significant minder kritische fouten bij inhaleren door digitale checks

Van alle inhalatorgebruikers maakt 70% ten minste één kritische fout bij inhaleren. Uit het onderzoek Digitale Ondersteuning Bij Inhalatietechniek (DOBI) blijkt dat een digitale inhalatiecheck bij longpatiënten het aantal significante fouten met 65% reduceert. Chronische gebruikers hebben baat bij het herhalen van een inhalatie-instructie.

01-09-2023 | door Jan de Boer, Nicole Westendorp, Corneel Bouman en Hagar Hassanain

Krachtmeting spoort inhalatiemanco’s op

Bij een derde van de patiënten die een inhalatiekrachtmeting deden tijdens een longconsult wijkt de inhalatiekracht af van de inhalator die ze gebruiken. Dat kwam naar voren uit praktijkonderzoek naar de meerwaarde van inhalatiekrachtmeting in Apotheek Vleuten. Coaching gericht op inhalatiekracht of wisseling van medicatie is voor deze groep nodig.

01-09-2023 | door Heleen Heemstra-Eijsbroek

Triple GLP1- GIP- en glucagonagonist verbetert glykemische controle

Bij patiënten met diabetes type 2 leiden wekelijkse injecties met retatrutide tot een klinisch relevante afname van het HbA1c en robuuste afname van het lichaamsgewicht. Het veiligheidsprofiel is vergelijkbaar met dat van GLP1-agonisten en GIP- en GLP1-agonisten.

01-09-2023 | door Linda de Graaf

Longklachten met ernstig verloop bij chronisch gebruik nitrofurantoïne

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt regelmatig meldingen van klachten bij chronisch gebruik van nitrofurantoïne. Een opvallend groot deel van deze meldingen beschrijft longklachten met vaak een ernstig verloop. Alertheid is gewenst om irreversibele longschade te voorkomen.

01-09-2023 | door Nadia Oliveri, Gabriëlla von Kreijfelt, Lisa Spanu en Rike van Eekeren

Kiezen tussen eten of PPI’S

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf

Subsidieaanvraag palliatieve zorgexperimenten vanaf september

Apothekers kunnen vanaf september een subsidieaanvraag indienen voor een experiment met een alternatieve bekostiging voor palliatieve zorg. Een alternatieve bekostiging moet beter aansluiten bij de wensen, voorkeuren en behoeften van patiënten, naasten en zorgverleners.

01-09-2023 | door KNMP

Week tegen Eenzaamheid: gesprekstarters en posters

Apothekers kunnen tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober gebruikmaken van het ‘Kom erbij-pakket’. Dit pakket, te bestellen tot 31 augustus, bevat gesprekstarters, posters, uitnodigingskaarten en vloerstickers over het thema eenzaamheid.

01-09-2023 | door KNMP

Farma-momentjes

De zomertijd is meestal rustiger qua patiëntenzorg in het ziekenhuis. Dat is heel welkom. Dan is er, naast vakantie, tijd voor administratie, stukken lezen, reflectie, etc. Dit jaar loopt het anders.

01-09-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven

Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

24-08-2023 | door PW

Ondanks grotere uitstroom meer werknemers in de zorg

In zorg en welzijn zijn er 21.000 werknemers bijgekomen tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. De uitstroom is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom, maar per saldo nam het aantal werknemers nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

23-08-2023 | door PW
Back to top