Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW4

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hoop

Door het groeiend aantal geneesmiddelentekorten en het faillissement van een geneesmiddelenfabriek wordt ook de discussie over het vanuit India en China naar Europa terughalen van de productie van grondstoffen en medicijnen weer nieuw leven ingeblazen.

27-01-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Help

Dinsdagnacht, half twee. De intensivist aan de telefoon. Meneer K is er weer, zegt ze op enigszins geërgerde toon. Ook ik kan een zucht niet onderdrukken. Dit is de zoveelste keer deze week. En steeds gebeurt hetzelfde.

27-01-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Daling vaccinatiegraad herhaalprik COVID-19 zet door

In de zorgsector heeft 28% van de medewerkers die eerder al minimaal één COVID-19-vaccinatie hadden gehaald dit najaar een najaarsprik gekregen. Van alle patiënten met een medisch hoog risico kreeg 69% een prik. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

19-01-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW4

Bij welke ingreep dient de contra-indicatie Bariatrische chirurgie niet te worden vastgelegd?

25-01-2023 | door Suzan Gipmans, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Meer overstappers zorgverzekeraar dan voorgaande jaren

In het najaar van 2022 heeft 8% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar; dat is een groter aantal dan voorgaande jaren. Het overstappercentage varieert al jaren tussen 6 en 7%. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

20-01-2023 | door PW

Minder dagen antibiotica na complexe blindedarmontsteking

Patiënten kunnen na een complexe blindedarmontsteking veilig en effectief worden behandeld met een tweedaags infuus met antibiotica in het voorkomen van infectieuze complicaties, in plaats van de standaardbehandeling van drie tot vijf dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.

19-01-2023 | door PW

Antibioticum pivmecillinam opnieuw in de handel

Het antibioticum pivmecillinam (Selexid) is opnieuw in de handel gekomen. Het middel is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met acute ongecompliceerde urineweginfecties.

27-01-2023 | door PW

3,2 miljoen medicijngebruikers afhankelijk van één fabrikant

Zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid bij geneesmiddelen met werkzame stoffen die meerdere fabrikanten produceren. Daardoor krijgen patiënten in beginsel alleen het door hun zorgverzekeraar aangewezen merk vergoed. Wijzigingen per januari 2023 leiden tot meer afhankelijkheid van één fabrikant en tot wisselingen voor patiënten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

27-01-2023 | door SFK

Farmazorg aan daklozen vergt extra inspanning

Apotheker Rob Brouwer heeft de afgelopen zeven jaar aan zeker vierhonderd daklozen in Rotterdam medicatie geleverd. Vaak gebeurt dat in een medicatierol of in kleine hoeveelheden, omdat een vaste verblijfplaats ontbreekt en daklozen sneller hun geneesmiddelen kwijtraken. “Je moet continu overal bovenop zitten.”

27-01-2023 | door Linda de Jonge

Patiënten ondernemen zelf veel tegen huidreacties

De meeste patiënten die bijwerkingen ervaren zullen, naast de mogelijkheden die zorgverleners aandragen om de klachten te verminderen, ook zelf actie ondernemen. Dit blijft vaak buiten het zicht van zorgverleners. Toch is het nuttig te weten wat patiënten zelf doen om hun bijwerkingen te verminderen. Om ze te kunnen ondersteunen, maar ook om meer kennis op te doen over hun aanpak.

27-01-2023 | door Marlous Ophoff, Jette van Lint, Sander Tas, Bart van den Bemt, Phyllis Spuls, Harald Vonkeman, Mike Nurmohamed, Frank Hoentjen, Martijn van Doorn en Naomi Jessurun

Endotheline-antagonist effectief bij resistente hypertensie

De duale endotheline-antagonist aprocitentan wordt goed verdragen en de bloeddrukverlaging is superieur aan placebo bij patiënten met resistente hypertensie. Het bloeddrukverlagende effect werd behouden tot veertig weken.

27-01-2023 | door Linda de Graaf

Doseeradviezen nivolumab en pembrolizumab aangescherpt

Terwijl effectieve behandeling centraal blijft staan, is het doelmatiger inzetten van nivolumab en pembrolizumab ook significant voor het beheersbaar houden van de nationale zorgkosten. In dat licht hebben de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de organisatie voor ziekenhuisapothekers NVZA de doseeradviezen voor beide middelen verder aangescherpt.

27-01-2023 | door Machteld Wymenga, Matthijs E.C. van de Poll, Maartje Los, Jeroen J.M.A. Hendrikx, Gabe S. Sonke, Annelieke E.C.A.B. Willemsen, Anniek Goosens en Roelof W.F. van Leeuwen

Einde aan digitale doseerrekenhulp van Kinderformularium

De digitale doseerrekenhulp van het Kinderformularium komt niet meer terug. Dit heeft het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen besloten na een gebruikersonderzoek. Reden is dat er een te grote financiële investering nodig is om te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen.

27-01-2023 | door Tjitske van der Zanden en Veere Schapendonk

Zorgeloos in de Porsche

In een echte sportwagen de weg op is “vet cool man”, vinden apothekers en farmaciestudenten die zich onder die slogan ieder jaar vrijwillig inzetten om chronisch zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen.

27-01-2023 | door Frans van den Houdt

Voorschrijven

De medicijntekorten zijn recordhoog en zorgen dagelijks voor veel frustratie en tijdverspilling. Niet ondenkbaar is dat alle ongewenste wisselingen een negatief effect zullen hebben op het behandelresultaat. Alle tekortenellende heeft ook een keerzijde: nog nooit is er zo’n groot beroep op de expertise en creativiteit van de apotheker gedaan als nu.

27-01-2023 | door Jos Lüers, KNMP-bestuurder

Aandacht voor chemokuren in Informatorium Medicamentorum

Om het complexe vakgebied van medicamenteuze kankerbestrijding beter toegankelijk te maken is het Informatorium Medicamentorum (IM) uitgebreid met een groep chemokuren. Het hoofdstuk, dat inmiddels 36 chemokuren belicht, heeft als doel oncolytische combinatietherapie inzichtelijk te maken voor apothekers in alle lagen van de gezondheidszorg.

27-01-2023 | door Scott Wishaw

Vaccinatie alleen bij kinderen met ernstige aandoening

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar moeten alleen een vaccinatie voor COVID-19 aangeboden krijgen als zij een ernstige medische aandoening hebben. Zij lopen een verhoogd risico op ernstige COVID-19. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

19-01-2023 | door PW
Back to top