Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Veel jonge kinderen zijn te dik. Soms speelt aanleg een rol, maar de meesten eten en drinken te veel ongezonde producten. Niet zelden hebben ze dat gedrag van huis uit meegekregen. Groei je op in een omgeving waarin een ongezonde leefstijl overheerst, dan is de kans groot dat je van kinds af aan aankomt en daar de rest van je leven last van blijft houden.
Bij het voorwaardelijk toelaten van medicijnen tot het basispakket wordt het criterium ‘onvervulde behandelbehoefte’ aangepast. Ook is het voortaan mogelijk een voorwaardelijke toelating te verlengen van zeven tot veertien jaar. Dat schrijft demissionair minister Ernst Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer.
Afvallen is voor veel mensen heel moeilijk. Daarom is er een enorme commerciële markt voor afslankmiddelen. Eerder schreef ik over het off-labelgebruik van Ozempic. Toen ik daar online wat over had opgezocht, kreeg ik vervolgens allerlei reclames voor wondermiddelen.
Na een jarenlange daling in de vaccinatiegraad tegen griep is er sinds 2018 sprake van een stijgende trend: in 2022 liet bijna 57% van de mensen die werden uitgenodigd voor de griepprik zich vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het RIVM.
Voor het toepassen van amoxicillinedrank bij neonaten zijn nieuwe doseeradviezen opgesteld. Dit volgt uit een farmacokinetiekstudie naar de orale toediening van het antibioticum in het Erasmus MC.
Welke stelling over conserveermiddelen in FNA-preparaten is niet waar?
Pembrolizumab (Keytruda) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).
Openbare apotheken verstrekten in het tweede kwartaal van 2023 aan bijna 14.000 mensen een middel voor afslanken, een toename van 78% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bijna vier op de tien personen ontvingen dit voor de eerste keer. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Overgewicht en obesitas zadelen mensen met zowel fysieke als psychische problemen op. Voor de een is medicatie een uitkomst, voor de ander bariatrische chirurgie. Voor allemaal geldt echter dat ze verlost moeten worden van het stigma waaronder ze te lijden hebben, vindt Ömrüm Aydin. “Hoog tijd dat dit stigma wordt doorbroken.”
Geen wondermiddel, maar wel een steun in de rug. Zo ervaren patiënten de medicatie tegen obesitas, merkt internist Victor Gerdes. Hij heeft hoge verwachtingen van de nieuwe middelen die in de pijplijn zitten. “Ze beïnvloeden tegelijkertijd darm- én stofwisselingshormonen en hebben daardoor een groter effect.”
De Heerlense poliklinische apotheek heeft de contra-indicatie bariatrische chirurgie voor zo’n tweeduizend mensen vastgelegd. Dit was mogelijk door samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid. Apothekers Hans Cremers en Vera Hoebregts willen hiermee een bijdrage leveren aan de medicatieveiligheid voor de patiënt én ze hopen zo apothekers in de eerste lijn werk uit handen te nemen.
De huidige doseerpraktijk voor aminoglycosiden bij obesitas is gebaseerd op verouderde studies. Recent onderzoek door apothekers uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen brengt de veranderingen in farmacokinetiek van deze geneesmiddelen bij obesitas in beeld, waarbij ook variatie in nierfunctie is meegenomen. De hieruit voortkomende nieuwe doseerstrategie zorgt voor een vergelijkbare geneesmiddelblootstelling bij obese en niet-obese patiënten.
Gelijktijdige toediening van piroxicam met levonorgestrel als noodanticonceptie verhoogt de effectiviteit. Een enkele dosis piroxicam moet dan ook worden overwogen als levonorgestrel de beste keuze is als noodanticonceptie.
De vernieuwde richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen adviseert als medicamenteuze behandeling orlistat, naltrexon/bupropion, liraglutide of semaglutide. Deze geven allemaal voornamelijk maag- en darmklachten, maar daarnaast zijn er ook verschillen in
Obesitas bij jongeren is een groeiend probleem dat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De hoeksteen van de behandeling is bevordering van een gezonde leefstijl middels gecombineerde leefstijlinterventie. Daarnaast zijn in de afgelopen jaren geneesmiddelen beschikbaar gekomen. Hiermee opent een nieuw tijdperk in de behandeling van obesitas bij kinderen en adolescenten.
Door de contra-indicatie ‘morbide obesitas’ of ‘bariatrische chirurgie’ vast te leggen in het apotheekinformatiesysteem kunnen apothekers persoonlijk advies geven aan mensen met morbide obesitas of die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Dit helpt bij de keuze voor het juiste geneesmiddel in een veilige en effectieve dosering.
“We moeten laten zien wat de mensen aan ons hebben”, is de overtuiging van apotheker Toine Seesing. Daarom was hij onlangs te gast in het radioprogramma ‘Uitgedokterd’ van Studio Alphen, gepresenteerd door twee huisartsen. “Ik geloof in: be good and tell it.”
De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is op 25 september 2023, tevens Wereldapothekersdag, gelanceerd. Het Nederlandse publiek krijgt via campagnebeelden en -video’s te zien dat patiënten samen met hun apotheker de juiste medicijnkeuzes kunnen maken.
Het KNMP Najaarscongres heeft dit jaar als thema obesitas. Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt; kijk naar het aantal mensen met obesitas in de samenleving. Problemen door obesitas zullen de komende decennia groter worden. Maar nu al zien we de effecten in de apotheek: het aantal recepten voor GLP-1-agonisten neemt toe. En daarmee de tekorten aan deze middelen ook. De gebruikers hebben zeker niet allemaal diabetes, en daarmee hebben we een, voor Nederland nieuw, ‘zwaarlijvig probleem’.
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) houdt op dinsdag 31 oktober een webinar met als thema ‘Diabeteszorg in de praktijk’. Het webinar is van 14.00 tot 15.30 uur en is alleen toegankelijk voor KNMP-leden.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad