Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW45

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Wakker geschud

Afrika heeft grote behoefte aan een AMA. Een Afrikaans medicijnagentschap vergelijkbaar met het Europese EMA. Een instituut dat voor een adequate geneesmiddelenregulering zorgt op het continent. De noodzaak is groot, blijkt uit cijfers over ondeugdelijke medicatie: de schatting is dat 40 tot 45% van alle vervalste en ondermaatse medicijnen in Afrika terechtkomt.

10-11-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Apofluencer

Van uw columnist mag u verwachten dat ze de vakliteratuur goed bijhoudt. Dus het PW, NTvG, Medisch Contact en ter ontspanning de Donald Duck. Tot vorig jaar kon ik aan de laatste categorie de Linda toevoegen.

10-11-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Jaren verschil in toegang tot kankermedicijnen in Europa

Kankerpatiënten krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste geneesmiddelen, na goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Deze periode kan variëren van één jaar voor goedkeuring tot zeven jaar daarna, blijkt uit onderzoek onder ziekenhuisapothekers van negentien ziekenhuizen in zes Europese landen, meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

02-11-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW45

Wat is de meest voorkomende beïnvloedingsstrategie in papieren marketingmaterialen?

08-11-2023 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

30-10-2023 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket

Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. De twee testen Oncotype DX en MammaPrint, die voorspellen of de kanker terugkeert, zijn effectief en worden vergoed uit de basisverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN).

30-10-2023 | door PW

PCSK9-remmer alirocumab breder inzetbaar na positief CHMP-advies

Door een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is alirocumab (Praluent) breder inzetbaar. Het middel was bij volwassenen al geïndiceerd als adjuvans bij een dieet bij primaire hypercholesterolemie (heterozygote familiaire en niet-familiaire hypercholesterolemie) en gecombineerde (gemengde) dyslipidemie, en bij vastgestelde atherosclerotische cardiovasculaire ziekte.

10-11-2023 | door PW

Weer minder gebruiksters hormonale anticonceptie

Het aantal vrouwen dat in 2022 via de openbare apotheek hormonale anticonceptie ontving, daalde met 5,0% ten opzichte van 2021 naar 1,3 miljoen. Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door bestaande gebruiksters die stopten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

10-11-2023 | door SFK

‘Draag met elkaar dezelfde boodschap uit om nierschade te voorkomen’

Om acute nierschade te voorkomen tijdens sick days bij een verminderde nierfunctie ontwikkelen apothekers en huisartsen in de regio Zwolle een nieuwe werkwijze voor veilig medicijngebruik. Patiënten overtuigen dat ze de apotheek moeten bellen bij koorts, diarree of hitte blijkt een grote uitdaging, vertellen kaderapothekers Yvette van Brouwershaven en Annet Bruggeman.

10-11-2023 | door Edwin Bos

Met genotypering van CYP2C19 de klinische praktijk in

Het genotyperen van CYP2C19 is van toegevoegde waarde bij patiënten die behandeld worden met clopidogrel. Het verdient aanbeveling te streven naar een goede afstemming tussen laboratorium en kliniek door CYP2C19-genotypering vast te leggen in het zorgpad en hierin adequate voorlichting aan de arts en patiënt op te nemen.

10-11-2023 | door Melina den Haan, Ankie Harmsze, Elise Slob en Jesse Swen

‘Leidende rol apotheker bij implementatie van farmacogenetica’

Openbaar apothekers zijn zich tegenwoordig meer en meer bewust van de mogelijkheden van farmacogenetica. De apotheker is de medicatiespecialist bij uitstek en dient dan ook een leidende rol te nemen bij de verdere implementatie van farmacogenetica om geneesmiddelengebruik te optimaliseren. De apotheker kan zijn expertise prima inzetten tijdens een farmacogenetisch consult.

10-11-2023 | door Pantea Kiani en Jeroen Mentink

Gerechtshof: generieke apixaban is inbreuk op octrooi Eliquis

Geneesmiddelfabrikant Bristol-Myers Squibb kon de rechtbank in eerste instantie er niet van overtuigen dat generieke apixaban-producten een inbreuk zijn op het octrooi van zijn geneesmiddel Eliquis. Het Gerechtshof in Den Haag oordeelt in hoger beroep anders en verplicht fabrikanten en distributeurs generiek apixaban terug te halen uit de handel.

10-11-2022 | door Maud van Montfort en Tim de Klerck

Farmacokinetische kennis kan helpen medicijngebruik kind te onderbouwen

Zo’n twee miljoen kinderen krijgen jaarlijks in Nederland medicijnen voorgeschreven, terwijl effectiviteit en veiligheid niet altijd goed zijn onderzocht. Innovatieve methoden zijn daarom nodig voor een goede onderbouwing van het voorschrijven aan kinderen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Nori Smeets van het Radboudumc.

10-11-2023 | door Nori Smeets

Betere cardiovasculaire uitkomst met GLP-1-agonist en SGLT-2-remmer

SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten zijn geassocieerd met een afgenomen risico op een grote cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met sulfonylureumderivaten en DPP-4-remmers. Ten opzichte van sulfonylureumderivaten zijn ook DDP-4-remmers geassocieerd met een afgenomen risico.

10-10-2023 | door Linda de Graaf

SIR wil zichtbaarder zijn

Apotheker Sasja Ouwens wil graag de bekendheid vergroten van het SIR in Leiden, waarvan zij nu twee maanden directeur is. “De doorsnee openbaar apotheker weet ons niet altijd te vinden, terwijl we er juist zijn voor de eerstelijnsfarmacie.”

10-11-2023 | door Frans van den Houdt

Health Base en KNMP tekenen overeenkomst medicatiebewakingsadviezen

Health Base en de KNMP hebben een samenwerkingsovereenkomst rondom medicatiebewakingsadviezen voor contra-indicaties getekend. Mark van Vliet, directeur Health Base, en KNMP-directeur Eric Janson plaatsten op 30 oktober 2023 hun handtekeningen.

10-11-2023 | door KNMP

Gedreven apotheker gezocht voor positie in WSO-bestuur

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) is per december 2023 op zoek naar een nieuw bestuurslid. Kandidaten die voldoen aan de profielschets kunnen tot en met 19 november 2023 reageren.

10-11-2023 | door KNMP

Verkiezingen

De verkiezingen komen eraan en uiteraard bereidt het KNMP-verenigingsbureau zich daar intensief op voor. Het politieke speelveld zal veranderen, met veel onbekende gezichten en ongetwijfeld ook nieuwe inzichten. Daarop voorsorterend heeft het bureau in samenspraak met het bestuur eerst de verschillende politieke partijen van input voorzien

10-11-2023 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP
Back to top