Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Negatieve spiraal remmen

Antibioticaresistentie is een internationaal gevaar voor de volksgezondheid en dient hard te worden aangepakt, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die dit gevaar onder de tien grootste gezondheidsbedreigingen voor de mensheid schaart. En alle tot dusver geboekte successen binnen de moderne geneeskunde weer op het spel zet.

17-11-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Mantelzorg

Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen ervaren hoe belastend mantelzorg kan zijn. In de auto onderweg naar een uitvaart werd mijn bijrijder maar liefst vier keer gebeld door haar moeder met beginnende dementie.

17-11-2023 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea zijn meer dan 700 pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen aangetroffen. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen zoals anabolen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

07-11-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW46

Welke stelling over anticonceptiva is niet waar?

15-11-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

NHG: DOAC en VKA even effectief bij diepveneuze trombose

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn in de behandeling van diepveneuze trombose (DVT) gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene standaard Diepveneuze trombose en longembolie.

14-11-2023 | door D.M. Titre

Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

Het geneesmiddel haloperidol heeft op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten zijn door het antipsychoticum minder onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in acht Nederlandse ziekenhuizen.

08-11-2023 | door PW

Nieuw handelsproduct voor prostaatcarcinoombehandeling beschikbaar

De gonadoreline-antagonist relugolix (Orgovyx) is sinds kort ook als monopreparaat beschikbaar. Het middel is al op de markt in combinatie met estradiol en norethisteron (Ryeqo). Dit combinatiepreparaat wordt toegepast bij vrouwen met vleesbomen (uterusmyomen).

17-11-2023 | door PW

Gebruik fluorchinolonen lager dan pre-corona

Naar verwachting zal het antibioticagebruik met 6,2 miljoen verstrekkingen in 2023 terug zijn op het oude niveau van voor corona. Hoewel het aandeel tweede-keus- en reserveantibiotica al die jaren stabiel is gebleven, blijft het aantal verstrekte fluorchinolonen onder pre-coronaniveau. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-11-2023 | door SFK

‘We zitten onmiskenbaar in een opwaartse trend wat betreft antibioticaresistentie’

De wereldwijde toename van antibioticaresistentie staat centraal tijdens de World Antimicrobial Awareness Week, die volgende week plaatsvindt. Van groot belang, benadrukt de Leidse hoogleraar infectieziekten Mark de Boer, omdat resistentie een natuurlijk fenomeen is dat niet zal verdwijnen. Ondanks succesvolle initiatieven om antibioticagebruik te verminderen.

17-11-2023 | door Frans van den Houdt

Zorgnetwerk antibiotica in regio: profiteren van elkaars kracht en kunde

Zorgverleners hebben veel aan de regionale antibioticaresistentie zorgnetwerken, waarin verschillende disciplines samenkomen. Instellingsapotheker Linda Wijma, die actief is in het netwerk in Noord-Nederland, ontwikkelt momenteel een softwaretool om antibioticavoorschrijfgegevens van instellingen te kunnen analyseren. Ze roept collega’s op ook deel te nemen: “We missen apothekers.”

17-11-2023 | door Delia Titre

Antibioticagebruik grotendeels terug op pre-COVID-niveau

Jaarlijks analyseert de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) het gebruik van antimicrobiële middelen – intramuraal en extramuraal – en publiceert dit in NethMap. De analyse biedt inzicht in het gebruikte spectrum van antimicrobiële middelen en dient als basis voor projecten en beleidsvorming om effectief om te gaan met de uitdagingen van antimicrobiële resistentie.

17-11-2023 | door J.H. Baltink, B.J.C. Hendriks, V.C. Harris, P.A.G. de Klaver, P.D. van der Linden, M. Lourens, S. Natsch, A.E. Nieman, M.M.B. Roukens, A.H.M. de Vries Schultink, M. Sijbom en A.W. van der Velden

Antibioticaresistentie vraagt om een moderne Jeanne d’Arc

Apothekers in het ziekenhuis moeten de lead nemen om antibioticaresistentie te voorkomen. Als de antibioticaresistentie doorzet, wordt de aanpak van infectieziekten heel moeilijk. Naast acties rond het voorkomen van medicatieresten in het water en het zo kort mogelijk inzetten van antibiotica is proactieve participatie in het maatschappelijk debat gewenst.

17-11-2023 | door Celia Noordegraaf

Hartslag meten in de apotheek en twee nieuwe coöperaties van start

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Amstelland die samen met huisartsen en cardiologen de hartzorg verbeteren en apothekers in Oost-Achterhoek en Rijnmond die nieuwe coöperaties zijn gestart.

17-11-2023 | door Edwin Bos

DOAC’s verstevigen hun plek in behandelbeleid

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) krijgen steeds vaker de voorkeur boven vitamine K-antagonisten (VKA’s). Ook in de nieuwe NHG-Standaarden Diepveneuze trombose en longembolie en Atriumfibrilleren is de plek van DOAC’s vergroot. De begeleiding rondom deze middelen biedt apothekers de kans hun toegevoegde waarde te laten zien.

17-11-2023 | door Kim van den Berge

Vaker pancreatitis bij gebruik GLP-1-agonist voor gewichtsverlies

Het gebruik van GLP-1-agonisten voor gewichtsverlies kent in vergelijking met bupropion+naltrexon een hogere kans op pancreatitis, gastroparese en darmobstructie, maar niet op aandoeningen van de galwegen.

17-11-2023 | door Linda de Graaf

Wees er op tijd bij

Wacht niet op de diagnose dementie of ziekte van Parkinson voordat je mensen leert omgaan met een geavanceerde medicijndispenser, vindt apotheker Paul Albers van Apotheek De Betuwe. “Doe dat eerder. Zo stel je de noodzaak van inzet van professionele zorg uit.”

17-11-2023 | door Annemiek Veelenturf

Farmacotherapeut

Het zal u niet zijn ontgaan dat de apotheker wordt achtervolgd door de farmacotherapeut. Deze ogenschijnlijke tautologie laat de gemoederen in apothekersland hoog oplopen. Maar is dat wel terecht?

17-11-2023 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

VWS-campagne over toestemming voor delen medische gegevens

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is een publiekscampagne gestart over het belang van toestemming verlenen voor het delen van medische gegevens.

17-11-2023 | door KNMP

Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.

09-11-2023 | door PW
Back to top