Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Verspilling. Verkwisting. Vermorsing. Welk woord je ook kiest, allemaal zonde. Toch verkwisten we jaarlijks met z’n allen nogal wat. 590 miljoen kilo voedsel bijvoorbeeld. En voor tientallen miljoenen aan geneesmiddelen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren diverse initiatieven ontplooid om de verspilling van vooral dure oncolytica een halt toe te roepen.
Ja, ik geef toe: het is een stokpaardje van me. Dat komt omdat het me blijft verbazen dat van kruidenproducten vaak wordt gedacht dat ze niet schadelijk kunnen zijn omdat ze ‘natuurlijk’ zijn.
Het heruitgeven van orale oncolytica is beter voor het milieu en het bespaart kosten. Van alle verspilde medicijnverpakkingen kan twee derde opnieuw worden uitgegeven en de jaarlijkse besparing kan oplopen tot € 50 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht.
Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Huisartsenketen Co-Med Zorg krijgt geen goedkeuring voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom. Co-Med kan niet garanderen dat er na de overname voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de patiënten van beide praktijken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag houdt het wereldwijde tekort aan Ozempic (semaglutide) ook in 2024 aan. Ook levert de fabrikant minder Victoza (liraglutide), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Huisartsenorganisatie NHG adviseert Ozempic om te zetten naar een andere GLP-1-agonist.
Tirzepatide (Mounjaro) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen dit middel momenteel inzetten bij de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij onvoldoende effect van een dieet en lichamelijke inspanning. Het wordt hierbij toegepast als monotherapie indien metformine ongeschikt is vanwege intolerantie of contra-indicaties of in combinatie met andere bloedglucoseverlagende middelen.
Hoeveel procent lijkt het afgelopen jaar één of meerdere keren te zijn gewisseld van medicatie?
Openbaar apothekers verstrekken in 2023 naar verwachting bijna 500.000 keer een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. In de eerste tien maanden van 2023 werden 150 verschillende producten met zo’n toestemming verstrekt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Apothekers in academische ziekenhuizen verlenen steeds vaker specialistische patiëntenzorg bij mensen thuis. Het ontlast het ziekenhuis en is prettiger voor de patiënt. Ziekenhuisapothekers van het Maastricht UMC hebben hiermee goede ervaringen opgedaan. “De mantelzorgacademie leert patiënt en mantelzorger de geneesmiddelen zelf toe te dienen.”
Diversiteit in de samenleving is een gegeven, maar diversiteit en inclusiviteit binnen de ziekenhuisfarmacie zijn dat nog niet. Leden van JongNVZA bevestigen het beeld dat geslacht, achtergrond en werkervaring invloed hebben op het sollicitatieproces. Daarnaast is een veilig klimaat, om dit thema te bespreken, nog niet vanzelfsprekend.
In totaal negen bijdragen postte Peter Hendriks op LinkedIn tussen maart 2021 en september 2022 over ivermectine, voor fanatieke fans hét alternatief voor vaccinatie tegen COVID-19. Zijn nieuwsgierigheid werd vooral gewekt toen er op hoge toon werd beweerd dat het middel voor Big Farma niet interessant was omdat het uit patent was en daardoor goedkoop. “Nog nooit in mijn 35-jarige carrière heb ik zo’n bizarre lobby gezien.”
Het voorschrijven van hoge, niet-geregistreerde doseringen methylfenidaat bij volwassenen met ADHD leidt tot kleine additionele verbetering van de ADHD-symptomen, maar ook tot een verhoogde kans op stoppen met de behandeling wegens bijwerkingen.
Tabletten worden soms verwerkt tot lager gedoseerde capsules, bij gebrek aan de juiste sterkte. De kwaliteit van zulke capsules valt niet tegen, blijkt uit onderzoek van 84 capsulebereidingen op basis van een worst case-model. Meestal wordt voldaan aan de gangbare eisen voor gemiddeld gehalte en gehaltespreiding. Grote afwijkingen komen niet voor.
Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”
In de districtsledenbijeenkomsten (DLB) gaat het KNMP-bestuur traditioneel het gesprek aan met de leden. Dat doen we twee keer per jaar tijdens een ronde door het land. Deze DLB’s zijn belangrijk voor de verenigingsdemocratie als voorbereiding op de aanstaande AV. We starten altijd met de actualiteiten.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad