Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verstaan

Tolken in de zorg. En dan niet 6-jarige kinderen die met hun niet-Nederlands sprekende vader of moeder meegaan naar de apotheek of huisarts om te vertalen wat er gezegd wordt. Of een werkgever die met zijn Oost-Europese werknemer mee naar de huisarts gaat, terwijl die werknemer zich daar heel ongemakkelijk bij voelt. Nee, echte tolken. Daarover gaat de brief die de ministers Kuipers en Helder en staatssecretaris Van Ooijen van VWS onlangs naar de Tweede Kamer stuurden.

08-12-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Agile

Agility. Letterlijk vertaald: wendbaarheid. Het lijkt het toverwoord voor elk (farmaceutisch) bedrijf dat een reorganisatie doormaakt. Ook Novartis heeft hieraan moeten geloven dit jaar.

08-12-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

Het aantal deelnemers dat startte met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 82.000 mensen. De meeste deelnemers boeken resultaat: vier op de vijf mensen valt af of hun lichaamsgewicht neemt niet verder toe. Een derde verliest 5% of meer gewicht. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM.

27-11-2023 | door PW

Herexamen 2023 PW49

Welk advies geeft het NHG over de frequentie van evaluatie van de ADHD-behandeling?

06-12-2023 | door Marieke van den Berk-Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

Zorgverleners moeten eerder worden betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Zij kunnen onder meer meedenken over welke ondersteuning noodzakelijk is voor patiënten. Dat stelt onderzoeksbureau het Rathenau Instituut in het rapport ‘Voorbij de zorg-app’.

30-11-2023 | door PW

NHG ontraadt inhalatiecorticosteroïden bij COVID-19

Huisartsen zouden voor de behandeling van COVID-19 geen inhalatiecorticosteroïden (ICS) moeten voorschrijven. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene Standaard COVID-19.

30-11-2023 | door D.M. Titre

Pembrolizumab opnieuw breder inzetbaar na positief CHMP-advies

Pembrolizumab (Keytruda) heeft wederom groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Hierdoor kunnen artsen het in combinatie met gemcitabine en cisplatine voorschrijven bij de behandeling van volwassenen met lokaal gevorderd, inoperabel of gemetastaseerd galwegcarcinoom.

08-12-2023 | door PW

Leveringsprobleem kost bij laagste prijs extra geld

Afspraken tussen apothekers en verzekeraars over het afrekenen tegen een laagste prijs kunnen door leveringsproblemen extra nadelig uitvallen. Bij sommige sterktes aprepitant-capsules is de laagste prijs van een middel dat wel beschikbaar is ruim drie keer zo hoog als het laagst-geprijsde middel. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-12-2023 | door SFK

‘Toon meer bestuurlijke moed bij nieuwe samenwerkingen in de eerste lijn’

Apothekers zijn elkaars concurrenten, maar ze moeten in de regio meer gaan samenwerken, wat vragen oproept over de Mededingingswet. Volgens Bart Broers, directeur Zorg van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), staan mededingingsregels nieuwe samenwerkingen niet in de weg. “Apothekers die kunnen aantonen dat ze samen passende zorg leveren voor de patiënt, hebben weinig te vrezen van de ACM.”

08-12-2023 | door Edwin Bos

Minder medicatiefouten na centralisatie van VTGM en distributie

Het aantal medicatiefouten in een academisch ziekenhuis is significant minder na centralisatie van het voor toediening gereedmaken (VTGM) van parenterale medicatie en na implementatie van een medicatie-uitgifterobot, gecombineerd met barcode-geassisteerde toediening. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Janique Jessurun.

08-12-2023 | door Janique Jessurun, Nicole Hunfeld, Monique van Dijk en Patricia van den Bemt

Rechter matigt boetes voor doorleveren omdat patiëntveiligheid niet in gevaar was

Een apotheker leverde bereidingen door aan collega-apothekers, maar beschikte niet over de vereiste vergunningen. Na een verzoek tot handhaving van een fabrikant stelde de inspectie een onderzoek in. Toen bleek dat de bereidingen niet voldeden aan de circulaire, legde de minister boetes op aan de apotheker. De apotheker ging in beroep bij de rechtbank, die de boetes matigde omdat de patiëntveiligheid niet in gevaar was gekomen.

08-12-2023 | door Juliette Deltour en Catelijne Bach

Langdurig gebruik medicinale cannabis verbetert kwaliteit van leven

Mensen die langer dan zes maanden medicinale cannabis gebruiken zien de kwaliteit van hun leven verbeteren, blijkt uit onderzoek van Lareb en Bureau Medicinale Cannabis. Wel kunnen ze last krijgen van bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, droge mond, hoofdpijn en toegenomen eetlust. Veel gebruikers vinden de kosten een bezwaar, daar medicinale cannabis niet voor vergoeding in aanmerking komt.

08-12-2023 | door Corine Ekhart, Silvie-An Vos-de Schipper, Marco van de Velde, Lean Rolfes en Agnes Kant

‘Medicatie-tool in praktijk brengen vergt voorbereiding én draagvlak’

Een speciale tool om patiënten eraan te herinneren dat ze hun medicatie moeten nemen, gekoppeld aan het patiëntendossier, is veelbelovend, maar implementatie blijkt lastig. Ziekenhuisapothekers uit het Amsterdam UMC zetten hun ervaringen en adviezen op een rijtje. “Het creëren van draagvlak onder zorgverleners is van belang, zodat zij patiënten stimuleren bij het in gebruik nemen van de nieuwe tool.”

08-12-2023 | door Jozien M. van der Kloes, Marianne A. Kuijvenhoven, Susanne J. Oudbier en Patty J.I. Teeuwisse

Vragen staat vrij

Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”

08-12-2023 | door Linda de Jonge

VWS: nieuwe betaaltitel patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg

Het ministerie van VWS kondigt een nieuwe betaaltitel aan voor patiëntengroepsgebonden afstemming van zorg. Deze kan in de loop van 2024 worden ingezet voor de bekostiging van domeinoverstijgende en sectoroverstijgende afstemming door zorgaanbieders.

08-12-2023 | door KNMP

Farmaciestudenten ontvangen Jong Talent Aanmoedigingsprijs

Femke Boxman (Universiteit Leiden), Lars Doornbos (Rijksuniversiteit Groningen), Bram Schouten (Universiteit Utrecht) en Nora Schreuders (Vrije Universiteit Amsterdam) hebben ieder een Jong Talent Aanmoedigingsprijs gewonnen.

08-12-2023 | door KNMP

GDV en de schaduw

Ongeveer één jaar geleden schreef ik ook een column over de bekostiging van de GDV. De KNMP had daarvoor een rechtszaak aangespannen tegen het besluit van de NZa om de prestatie aan te passen. Recent heeft de rechter geoordeeld dat dit besluit onvoldoende is onderbouwd en is het besluit daarmee teruggedraaid. De KNMP is tevreden dat de NZa hiermee een tik op de vingers heeft gekregen.Tegelijkertijd is wel de vraag: hoe nu verder?

08-12-2023 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Nieuwe ‘doorlinks’ op KNMP Kennisbank: sneller bij info

Interne en externe doorlinkmogelijkheden zijn toegevoegd aan het Informatorium Medicamentorum (IM), Farmanco, Oralia VTGM en Parenteralia VTGM. Door de uitbreiding van deze ‘doorlinks’ op de KNMP Kennisbank kunnen apothekers en hun team sneller de informatie vinden die zij zoeken, wat van belang is voor goede zorg in de apotheek.

08-12-2023 | door Atty Hielema en Sin Ying Chuah
Back to top