Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Loket

Wat doe je als iemand je op een feestje aanspreekt over zijn of haar geneesmiddelen? Waarschijnlijk stel je je als apotheker behulpzaam op, je verdiept je in zijn of haar situatie en je denkt mee richting een oplossing.

27-09-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker en brand engagement manager Radioligandtherapy bij Novartis

Herexamen 2024 PW 39

Wat is het risico op QT-verlenging bij een eenmalige gift ondansetron aan kinderen met buikgriep en dehydratie zonder extra risicofactoren?

25-09-2024 | door Marieke van den Berk-Bulsink en Marloes Dankers, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nieuwe aanbevelingen voor gebruikers medroxyprogesteron

Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.

27-09-2024 | door PW

Patiënt zelf aan het roer bij de behandeling van eczeem

Patiënten dezelfde voorlichting geven over de behandeling van eczeem, zodat zij zelf de leiding kunnen nemen in hun behandeling en hun klachten onder controle kunnen houden. Dat is het doel van het samenwerkingsverband tussen behandelaars in Veenendaal. Openbaar apotheker Maureen Hamstra: “Als we steeds hetzelfde vertellen, lukt het de patiënt ook beter om op de juiste manier te smeren.”

27-09-2024 | door Delia Titre

Betere eczeemzorg dankzij e-learning en informatieboekje

Apothekersassistenten merken vaak dat patiënten met eczeem hun corticosteroïden en indifferente crèmes niet goed gebruiken. Door nieuw ontwikkelde materialen over eczeem voelen apothekersassistenten zich zelfverzekerder bij het begeleiden van patiënten aan de balie. Dankzij een informatieboekje voor patiënten gaf bijna twee derde van hen aan iets nieuws te hebben geleerd over de behandeling van eczeem.

27-09-2024 | door Romy Meije, Tharsiga Selvanayagam, Daphne Philbert, Marcel Bouvy, Anne-Moon van Tuyll-van Serooskerken, Inge Haeck en Marle Gemmeke

Vingerprik onthult therapieontrouw aan antihypertensiva

Een aanzienlijke daling in bloeddruk door intensieve controle van geneesmiddelspiegels en gepersonaliseerde medicatiefeedback bij patiënten met langdurig hoge bloeddruk: het klinkt onwerkelijk, maar dit is precies wat het RHYME-RCT (Resistant Hypertension: MEasure to ReaCh Targets)-onderzoek heeft bereikt. Deze verbetering is vooral te danken aan de toegenomen therapietrouw aan antihypertensiva.

27-09-2024 | door Laura Peeters, Teun van Gelder, Birgit Koch en Jorie Versmissen

Semaglutide bij prediabetes: vaker terug naar normoglykemie

Bij personen met obesitas en prediabetes is een wekelijkse injectie met semaglutide superieur in reductie van lichaamsgewicht en terugkeer naar normoglykemie ten opzichte van placebo. Het veiligheidsprofiel is vergelijkbaar met dat van de klasse GLP-1-agonisten.

27-09-2024 | door Linda de Graaf

Medicatie uit de gratie bij slapeloosheid

Voor medicatie bij slaapproblemen is maar zeer beperkt plaats in de herziene NHG-standaard Slaapproblemen. De focus ligt nu op de niet-medicamenteuze behandeling. Kortwerkende benzodiazepines hebben slechts een beperkte plaats, en die is er niet voor andere medicatie zoals melatonine, antidepressiva en antipsychotica.

27-09-2024 | door Nanja de Jong

Historie bijsluiter: over paternalisme en pittige discussies

Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een openbaar apotheker geen informatie over geneesmiddelen aan patiënten verstrekt. Sterker nog: de apotheker heeft de verantwoordelijkheid en de morele plicht om de patiënt bij het afleveren van een geneesmiddel informatie te geven. Dat was vijftig jaar geleden wel anders ... Tijdens de Farmaceutisch Historische Dag van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, op dinsdag 22 oktober, staan sprekers stil bij de geschiedenis en de toekomst van patiënteninformatie.

27-09-2024 | door Annemieke Horikx, Tjeerd Wassenaar en Henk Buurma

Leermoment voor arts en apotheker

Apothekers en artsen in Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar bespreken elke maand uitgebreid het medicatiegebruik van één patiënt. Rashudy Mahomedradja is initiatiefnemer van deze medicatiereview. “Alle disciplines leren van elkaar.”

27-09-2024 | door Edwin Bos

VWS-begroting 2025: Wgp, beschikbaarheid geneesmiddelen en meer

De beschikbaarheid van geneesmiddelen in de apotheek is in 2025 een belangrijk aandachtspunt. Dat staat in de begroting van het ministerie van VWS voor 2025. Verder wil VWS de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor fabrikanten door te kijken naar prijs- en vergoedingsinstrumenten, zoals de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) en het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar ook het preferentiebeleid.

27-09-2024 | door KNMP

Stoptober

De maand oktober is een maand waarin veel mensen keuzes maken. Stop je met roken? Stop je met werken tijdens actieweken rondom de cao? Welke politieke keuzes maak je? Het komt allemaal voorbij.

27-09-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Rumoerig afscheid van zomer met acties rond CAO Apotheken

Het derde kwartaal van 2024 kent een rumoerig einde door acties rondom de Cao Apotheken. Op meerdere plekken in het land voeren apotheekmedewerkers actie voor een betere beloning. In de zomermaanden is er uiteraard aandacht voor de geneesmiddelentekorten. Ook profileren apothekers zich door over hun expertise te vertellen.

27-09-2024 | door KNMP

Abortusmedicatie vanaf 2025 ook via openbare apotheek

De Wet afbreking zwangerschap wijzigt per 1 januari 2025, waardoor legale medicamenteuze afbreking van de zwangerschap via de huisarts mogelijk is. Daardoor kunnen openbaar apothekers het verzoek krijgen abortusmedicatie ter hand te stellen, wat volgens WSO-bestuurder Jeroen Mentink “een voorbeeld is van de invulling van onze rol als zorgverlener”.

27-09-2024 | door Sylvia Blind en Annemieke Horikx

Risicocommunicatie voor zorgverleners voortaan via e-mail

Recall-berichten en Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) worden vanaf 1 oktober digitaal verstuurd. Apothekers en andere zorgverleners van wie een e-mailadres bekend is, krijgen deze zogenoemde risicocommunicatie dan per mail, anderen blijven de berichten per post ontvangen in de bekende oranje-handenvelop (OHE).

26-09-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Winst

Een gezonder, sportiever en fitter Nederland wil natuurlijk iedereen. Ook het kabinet, dat hiervoor een “effectieve preventiestrategie” heeft uitgewerkt, want “Voorkomen is beter dan genezen”, zoals de niet al te verrassende openingszin van dit hoofdstuk uit het regeerprogramma luidt.

27-09-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Cytisinicline krijgt beperkte plaats bij stoppen met roken

Huisartsen kunnen bij mensen die willen stoppen met roken cytisinicline inzetten. Dit staat in de herziene Behandelrichtlijn Stoppen met roken van huisartsenorganisatie NHG.

19-09-2024 | door D.M. Titre

Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin

Na toediening van het rotavirusvaccin kunnen bij baby’s buikgriepachtige klachten zoals diarree en overgeven optreden. Deze klachten zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.

16-09-2024 | door D.M. Titre
Back to top