Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW10

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Schade

Het werd donker en het werd stil. Echt stil. Een Nederlandse wetenschapper die onderzoek doet in het onherbergzame Noordoosten van Kenia vertelde hoe ze hier na net te zijn aangekomen uit Europa genoot van complete stilte.

08-03-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Geraakt

Al enige tijd ben ik columnist voor het PW. Zo schreef ik ooit over het opbouwen van een relatie met onze patiënten in een tijd waarin het normaal is om eens in de zoveel jaar van baan te wisselen.

08-03-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar

Voor de behandeling van kinderen zijn er door de tekorten aan antibioticadranken nog maar beperkte voorraden alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

29-02-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW10

Wat is bij deze indicatie het number needed to treat in de volgende situatie bij empagliflozine?

06-03-2024 | door dr. Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Lareb: oorsuizen mogelijke bijwerking van tramadol

Tijdens het gebruik van de zware pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover 24 meldingen.

04-03-2024 | door PW

Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen

Pasgeborenen krijgen toch niet per 1 januari 2025 standaard een intramusculaire toediening met vitamine K, omdat verloskundigen hun steun hiervoor hebben ingetrokken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.

01-03-2024 | door PW

ACM grijpt meerdere keren in bij contractering van zorg

Branchorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben tijdens de afgelopen contracteerperiode commerciële informatie gedeeld, met het risico van hogere prijzen of verschraling van zorg. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die aangeeft meerdere keren te hebben ingegrepen.

29-02-2024 | door PW

Oogdruppels vooral gebruikt door ouderen, oordruppels vooral door kinderen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 aan 2,3 miljoen mensen een middel voor toepassing in het oog of oor. Het aantal gebruikers van oorpreparaten is vrij stabiel per leeftijd, terwijl het aantal mensen dat oogpreparaten gebruikt toeneemt met de leeftijd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

08-03-2024 | door SFK

‘Voor patiënten met oorsuizen wordt het nooit meer stil’

Kno-artsen zien steeds meer mensen, onder wie kinderen van 7 jaar oud, die blijvende gehoorschade hebben opgelopen door lawaai. Zeer zorgwekkend, meent Ivette Gooskens. Dat geldt ook voor het toenemend tekort aan oordruppels. “Verdwijnen nog meer middelen van de markt dan wordt het schipperen en ontstaat onrust onder kno-artsen.”

08-03-2024 | door Frans van den Houdt

Speciale bril van belang bij sterkere atropine-oogdruppels

Staak niet zomaar een behandeling met atropine-oogdruppels, waarschuwt oogonderzoeker Jan Roelof Polling. Hij past deze therapie toe bij bijziende kinderen om de snelle achteruitgang van het zicht te remmen en complicaties te voorkomen. “Als je ineens stopt, kan een flinke rebound optreden.” Hoge doseringen atropine beïnvloeden het accommodatievermogen van het oog, waardoor kinderen een bril met multifocale glazen nodig hebben.

08-03-2024 | door Delia Titre

Oogdruppelbril maakt staarpatiënt minder afhankelijk van thuiszorg

Om de thuiszorg in de regio Zwolle te ontlasten hebben apothekers en de polikliniek oogheelkunde in Isala afgesproken staarpatiënten te stimuleren de druppelbril te gebruiken. Alle apothekers in de regio verstrekken de bril en geven instructies. “We gaan ook glaucoompatiënten intensiever begeleiden bij het zelf druppelen.”

08-03-2024 | door Edwin Bos

Oogdruppelkit: plannen voor provinciale uitbreiding

Om de patiënt meer vrijheid te geven en de thuiszorg te ontlasten, startte Reinette Stenekes-Stol een paar jaren geleden met een kit met daarin drie verschillende druppelhulpmiddelen. Inmiddels loopt het project in haar eigen apotheek nog steeds en ook zijn er plannen om het provinciebreed uit de rollen. “De Friese apothekersorganisatie (FAO) wil het graag op meerdere plekken implementeren.”

08-03-2024 | door Linda de Jonge

Corticosteroïdneusspray nog te weinig ingezet

Hooikoorts en andere vormen van allergische rinitis hebben een behoorlijke impact op het dagelijks leven, zegt Ingrid Terreehorst, allergoloog bij het Amsterdam UMC. Intranasale corticosteroïden zijn meestal de beste keuze om de symptomen te onderdrukken. “Maar nog te vaak gebruiken mensen alleen maar ‘zo nodig’ antihistaminica-tabletten.”

08-03-2024 | door Delia Titre

‘Een naar, eng gevoel, alsof de grond onder je voeten verdwijnt’

Je ziet niks aan de buitenkant, wat tot onbegrip en vooroordelen leidt. Maar mensen met chronische duizeligheid en migraine, zoals Marit van Raalten, worden hierdoor ernstig gehinderd in hun dagelijks leven. “Ik ben gevallen, heb onder meer mijn pols gebroken, was soms net een zombie.”

08-03-2024 | door Frans van den Houdt

‘Link medicijngebruik en droge ogen vaak gemist’

De bijwerking droge ogen wordt vaak niet herkend in de apotheek en ook de kennis over conserveermiddelen schiet tekort, constateert ziekenhuisapotheker Jacqueline van der Lingen-Borst, die zich inzet voor betere oogzorg. “Bij langdurig gebruik van oogpreparaten is het beter de conserveermiddelvrije variant te gebruiken.”

08-03-2024 | door Linda de Jonge

Oogdruppels met atropine: geen kleinere refractieafwijking

Gebruik van oogdruppels met atropine 0,01% tot 1,0% gedurende 2 tot 4 jaar tijdens de kindertijd is niet geassocieerd met verschillen in de uiteindelijk refractieafwijking 10 tot 20 jaar later. De incidentie van met myopie samenhangende oculaire complicaties verschilde evenmin.

08-03-2024 | door Linda de Graaf

Patiënt gaat boven geld

Verhalen in de roddelbladen over Kim Kardashian, Oprah Winfrey en Elon Musk die Omzepic aanprijzen als ideaal afslankmiddel, zetten Emma Dam aan het denken. “Het kan toch niet zo zijn dat rijke beroemdheden zo makkelijk aan het middel kunnen komen terwijl diabetespatiënten die het écht nodig hebben met tekorten kampen”, zegt Dam, die in haar laatste jaar van de master Farmacie in Utrecht zit.

08-03-2024 | door Frans van den Houdt

Herziening adviezen deelname aan verkeer bij opioïdgebruik

De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen herzien voor opioïden.

08-03-2024 | door KNMP

Gehoord en gezien

Een belangrijke factor binnen het verenigingsleven is dat je je als lid volledig thuis voelt. Dat je je gehoord en gezien voelt binnen je eigen vereniging.

08-03-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top