Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW11

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

BMI's

De eerste maandag van maart was Wereld Obesitas Dag. Voor diverse instanties reden om de zich in snel tempo verspreidende plaag van overgewicht op diverse manieren over het voetlicht te brengen. De Nederlandse Stichting Over Gewicht greep de dag aan om mensen ervan bewust te maken dat obesitas een door de Wereldgezondheidsorganisatie erkende chronische en terugkerende ziekte is en te strijden tegen het stigma dat in alle gevallen sprake is van eigen schuld.

15-03-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Noodzaak

“Zullen we weer even gezellig doen?” Onderweg naar de astma-poli had mijn puberende zoon er duidelijk geen zin in. “Voor mij hoeft het anders niet”, gromde hij vanaf de autostoel naast me.

15-03-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

CBG en IGJ moesten vorig jaar vaker ingrijpen bij tekorten

Vorig jaar zijn vaker overheidsmaatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in 2022. Voor 46 verschillende medicijnen verleende de inspectie 140 keer toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandelaren om een alternatief te importeren. In 2023 was dat 132 keer voor 54 medicijnen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

06-03-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW11

Wat is waar bij het wisselen tussen de fentanyl-ROO (rapid onset opioid)- preparaten doorbraakpijn?

13-03-2024 | door Reda Harmane, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Medicatie bij orthostatische hypotensie te overwegen

Bij ouderen met orthostatische hypotensie zijn de middelen fludrocortison, midodrine en atomoxetine in te zetten. Dit is beschreven in de herziene richtlijnen Preventie van valincidenten bij ouderen en Duizeligheid bij ouderen.

07-03-2024 | door D.M. Titre

RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen

Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

05-03-2024 | door PW

Geen actie nodig bij lage dosis colchicine en statine

Bij gelijktijdig gebruik van een lage dosis colchicine en een statine is geen actie nodig. Dit blijkt uit een herzien medicatiebewakingsadvies van de werkgroep Interacties & MFB’s van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC).

15-03-2024 | door PW

Adequaat SABA-gebruik blijft aandachtspunt

Overmatig gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (SABA) kan schadelijk zijn en dient te worden beperkt. Tussen apotheken zijn verschillen in de mate waarin mogelijk overgebruik zich voordoet en in hoeverre astmapatiënten bij de start worden behandeld met een ICS. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-03-2024 | door SFK

Advies op maat over gebruik medicatie tijdens de ramadan

Geen advies is hetzelfde als het gaat om het aanpassen van medicatie tijdens de ramadan. Het innamemoment kan naar de avond, of toch juist tijdens het ochtendritueel en soms is helemaal niet vasten het beste, geeft apotheker Mehmet Darici aan. “De uiteindelijke beslissing ligt bij de patiënt.”

15-03-2024 | door Delia Titre

Cemiplimab vergoed voor behandeling cutaan plaveiselcelcarcinoom

Vanwege de waargenomen effectiviteit in de dagelijkse Nederlandse praktijk valt cemiplimab voor de behandeling van gemetastaseerd of lokaal gevorderd cutaan plaveiselcelcarcinoom sinds 1 januari onder vergoede zorg, indien voorgeschreven in expertisecentra. Cemiplimab is een van de zes oncologische middelen die zijn opgenomen in het DRUG Access Protocol (DAP).

15-03-2024 | door S. Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosorvani,F. Logman, F.A.L.M. Eskens en H.J. Bloemendal.

Stereotypen

Wanneer ik enthousiast vertel dat ik bijna mijn farmaciemaster heb afgerond, ontvang ik vaak reacties als “oh, dan word je doosjesschuiver” of “farmaceutische bedrijven zijn grote boeven”. Het lijkt erop dat de rol van de apotheker gehuld blijft in onbegrip en vooroordelen, terwijl deze veelomvattender is dan vaak wordt gedacht.

15-03-2024 | door Michelle de Leeuw, masterstudent Farmacie in Utrecht

Platinumhoudende therapie: ondersteuning met biomarkers

Platinumhoudende therapie vormt een essentieel onderdeel van de behandeling van patiënten met kanker. Door het verband te onderzoeken tussen verschillende biomarkers en de effectiviteit en toxiciteit van platinumhoudende therapie van patiënten met longkanker, biedt Corine de Jong met haar promotieonderzoek aanknopingspunten voor een betere, persoonsgerichte behandeling.

15-03-2024 | door Corine de Jong

Webapotheker kan al vroeg actualiteiten en trends oppikken

Apotheek.nl biedt bezoekers de mogelijkheid vragen te stellen aan de webapotheker, waarna een team van openbaar apothekers antwoord geeft. Om te zien of de webapotheker als signaleringsinstrument voor actualiteiten kan dienen, zijn de vragen van de afgelopen drie jaar geanalyseerd. Opvallend is het aantal vragen dat is gerelateerd aan seksualiteit.

15-03-2024 | door Reda El Karkouri

Kwetsbare patiënten opsporen

Met hulp van een query van VZVZ spoorde Ellemieke Schreuder in het apotheeksysteem kwetsbare patiënten op die nog geen toestemming hebben gegeven voor gegevensuitwisseling. “Het werkt: 30% heeft inmiddels positief gereageerd. De rest gaan we bellen.”

15-03-2024 | door Annemiek Veelenturf

Verenigd

In aanloop naar de Algemene Vergadering gaat het bestuur in het kader van de verenigingsdemocratie altijd in gesprek met de klankbordgroepen. Op 4 maart trapte district West af in de Alexanderzaal van de KNMP.

15-03-2024 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP
Back to top