Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Heruitgifte

Omdat ook de zorgsector bijdraagt aan klimaatverandering en vervuiling van het milieu was het hard nodig dat er een Green deal duurzame zorg kwam, vinden meer dan driehonderd bedrijven en instellingen die zich hierbij hebben aangesloten.

26-04-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorginfarct

Als je de analisten moet geloven zit het zorginfarct er echt aan te komen; niet ver weg, maar zelfs al over vijf of tien jaar. Niet alleen de betaalbaarheid, maar ook de beschikbaarheid van zorg is een dreigend probleem. Over beschikbaarheid van zorg kunnen wij apothekers nu al meepraten.

26-04-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

‘Toekomst onzeker voor miljoenen besparende biosimilars’

Biosimilars leveren besparingen op tot bijna € 800 miljoen per jaar. Maar de toekomst is onzeker doordat in de komende jaren slechts voor een klein aantal biologicals na verloop van de marktexclusiviteit biosimilars zullen komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

17-04-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW17

Wat is juist over CE-markeringen?

24-04-2024 | door Astrid Annaciri, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Systeem voor bekostigen samenwerken in de regio voldoet niet

Het bestaande systeem voor bekostiging van zorg sluit onvoldoende aan bij de behoefte aan meer samenwerking tussen zorgdomeinen in de regio. In de praktijk bedenken zorgverleners desondanks vaak met elkaar een oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in het kader van Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP).

18-04-2024 | door PW

PRAC-conclusie: geen verband suïcide en GLP-1-agonisten

Voor een causaal verband tussen GLP-1-agonisten en zelfmoordgedrag en -gedachten is geen bewijs gevonden. Dit concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na een herbeoordeling.

15-04-2024 | door D.M. Titre

Indicatiegebied enzalutamide uitgebreid na positief advies CHMP

Enzalutamide (Xtandi) is na een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP breder inzetbaar. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen prostaatcarcinoom: niet-gemetastaseerd hoog-risico castratieresistent; gemetastaseerd, hormoongevoelig; gemetastaseerd, castratieresistent asymptomatisch of licht symptomatisch en gemetastaseerd, castratieresistent. Aan dit rijtje kan nu ook de vorm niet-gemetastaseerde, hormoongevoelige prostaatkanker met een hoog risico op een biochemisch recidief (BCR) worden toegevoegd. Bij deze indicatie kunnen artsen het middel zowel als monotherapie als in combinatie met androgeendeprivatietherapie inzetten.

26-04-2024 | door PW

Gemiddelde prijsstijging komt in april uit op 0,5%

De prijzen van receptplichtige geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket stegen in april dit jaar gemiddeld met 0,5% vergeleken met maart. Toch bleef bij 92% van de geneesmiddelverpakkingen die op de Nederlandse markt worden verstrekt de prijs gelijk. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-04-2024 | door SFK

‘Patiënt heeft veel waardering voor consult over zijn medicatie bij de apotheker’

Als patiënten één keer bij je op consult zijn geweest, komen ze vaak terug, is de ervaring van Jitske Langeland, die consultvoering vast onderdeel heeft gemaakt van haar werk als apotheker. “Je bouwt een betere band op met mensen, denkt mee en kunt problemen voorkomen.”

26-04-2024 | door Linda de Jonge

Winst te behalen bij geven informatie over neusspraygebruik

Veel mensen hebben geen idee dat langdurig gebruik van neussprays risico’s met zich meebrengt, zo blijkt uit een vragenlijstonderzoek van masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht. “Eigenlijk vreemd dat deze producten zonder recept te verkrijgen zijn”, aldus een van de respondenten. Betere informatievoorziening is cruciaal.

26-04-2024 | door Pauline Hendriksen, Lisanne van der Ploeg, Farah Asfad, Valérie Janssens en Veerle Driessen

‘Dijklander wil graag een duurzaam ziekenhuis zijn’

Om duurzaamheid te verankeren in het ziekenhuis heeft Dijklander in Hoorn en Purmerend op alle afdelingen Green Teams opgezet. Green Team Farmacie wil tijdens de Week van ons water (27 april tot en met 12 mei) mensen bewustmaken van geneesmiddelverspilling. “Bezoekers worden er op speelse wijze op gewezen dat ze geneesmiddelen nooit moeten weggooien.”

26-04-2024 | door Frans van den Houdt

Bempedoïnezuur verlaagt kans op cardiovasculair event

Verlaging van het LDL-cholesterol met bempedoinezuur vermindert het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen bij patiënten met een hoog cardiovasculair risico, een verhoogd LDL en statine-intolerantie.

26-04-2024 | door Linda de Graaf

Tuchtrechter: arts had COVID-patiënten niet off-label mogen voorschrijven

Tijdens de COVID-periode heeft een huisarts aan diverse patiënten off-label een combinatie van hydroxychloroquine, azitromycine en zinkorotaat voorgeschreven. De inspectie ontving daarover verschillende meldingen, waarna zij een klacht indiende. Het Centraal Tuchtcollege (CTG) oordeelde dat de arts niet off-label had mogen voorschrijven. In het PW van volgende week deel 2 van deze uitspraak.

26-04-2024 | door Jolijn Geven en Catelijne Bach

Investeren in je netwerk

Netwerken is belangrijker dan ooit, vindt Ayşe Doğdu, die op het evenement ‘Versterk je netwerk’ van ROC Nijmegen met zo’n twintig toekomstige apothekersassistenten sprak. “Een van hen wil misschien in onze apotheek komen werken.”

26-04-2024 | door Linda de Jonge

Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) zoekt twee nieuwe bestuurders

De Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) is op zoek naar twee nieuwe bestuurders. Het betreft per 27 juni 2024 één zetel voor een vertegenwoordiger van zelfstandige apotheken en één zetel voor een vertegenwoordiger van ketenapotheken.

26-04-2024 | door KNMP

KNMP, NVZA en NFU onderzoeken verspilling

De KNMP, NVZA en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen onderzoek naar geneesmiddelverspilling in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ). Apothekers kunnen in een vragenlijst verbeterinitiatieven aangeven voor het tegengaan van geneesmiddelverspilling.

26-04-2024 | door KNMP

Innovatief

Apothekers zijn uitvinder van Aspirine, penicilline, Coca-Cola, het tbc- en poliovaccin, vaseline, Novocaïne en ook de E-sigaret. Kortom: innovaties op basis van productkennis. Onze visie ‘Apotheker 2040’ stelt: “Autoriteit op het gebied van werking van geneesmiddelen.” Een openbaar apotheker is generalist. Daar hoort kennis van bereiden van geneesmiddelen bij. Binnen de KNMP is het LNA nog steeds een waardevol kenniscentrum. En wat is het dan jammer dat daar steeds minder aandacht voor lijkt te zijn in onze opleidingen.

26-04-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

‘Minder medicatieverspilling hard nodig voor het milieu’

‘Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!’ Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit voorjaar weer onder de aandacht brengt tijdens de Week van Ons Water, van 27 april tot en met 12 mei. Jaarlijks komt minstens 190 ton aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht.

26-04-2024 | door Eden Daniel
Back to top