Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW23

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Eurofarma

Europese kwesties houden maar weinig mensen bezig, wordt algemeen verondersteld - behalve als het over vakantie gaat. Reden temeer om extra aandacht te vestigen op farmaceutische kwesties, omdat deze het effectiefst kunnen worden aangepakt als landen met elkaar samenwerken. Achtereenvolgende bewindslieden op VWS hebben niet voor niets op tal van terreinen naar bondgenoten gezocht in Europa.

07-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pretpillen

“Dag mevrouw, ik kom voor die blauwe pretpilletjes.” Ik vraag de heer zijn geboortedatum en moet tot mijn ongemak concluderen dat er niets klaarstaat. Ik beken, ik vind alles rondom erectiestoornissen en geslachtsdelen ongemakkelijk. Ik kan er niets aan doen, preuts aangelegd denk ik. Gelukkig kan ik niet zichtbaar blozen, maar ik voel mijn oren al een beetje warmer worden. “Sorry meneer, er staat niets klaar en ik heb ook geen herhaalrecept.”

07-06-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’

Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.

30-05-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW23

Wat was hierbij de verhouding van verschillende type nieuwe handelsproducten in de nationale database in 2023.

05-06-2024 | door Marga Nijenhuis, wetenschappelijk medewerker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Opwijrda-prijs 2023 voor artikel over voorkomen voorschrijffouten

De Opwijrda-prijs 2023 gaat naar Rianda van der Stelt en collega’s voor het artikel ‘Voorschrijftoets reduceert het aantal potentieel schadelijke voorschrijffouten’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs 2023 is Laura Schackmann met het artikel ‘Facilitating pharmacy staff’s conversations about non-medical medication switches; development and testing of a communication training’.

28-05-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker

Nivolumab-relatlimab, voor de behandeling van huidkanker, heeft geen meerwaarde vergeleken met de standaardbehandeling en hoeft daarom niet vergoed te worden uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

27-05-2024 | door PW

Metamizol in lijst CYP3A4-inductoren van G-standaard

De NSAID metamizol is per juni toegevoegd aan de standaardlijst krachtige CYP3A4-inductoren in de G-standaard. Dit volgt na een beoordeling van de werkgroep Interacties & MFB’s van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC).

07-06-2024 | door PW

Kosten CVRM-medicatie met 10% gestegen

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2023 voor ruim € 920 miljoen aan geneesmiddelen voor cardiovasculair risicomanagement. De kosten stegen met 10% ten opzichte van 2022 terwijl het aantal gebruikers maar met 2% steeg. Vooral de RAS-remmers zorgden voor de kostenstijging. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-06-2024 | door SFK

‘In heel Europa zie je een verschuiving van medicijnverstrekking naar zorgtaken’

Tekorten van geneesmiddelen, hulpmiddelen en medisch personeel spelen in heel Europa, en staan daarom centraal op het congres van de Europese vereniging van openbaar apothekers PGEU in Amsterdam op 10 juni. Voorzitter van de PGEU dit jaar is Aris Prins. “Geweldig om good practices uit landen met elkaar te delen; het verrijkt mijn werk als voorzitter.”

07-06-2024 | door Frans van den Houdt

Rijden met benzo’s: voor patiënt veel onduidelijk

Patiënten die benzodiazepinen gebruiken blijven vaak met vragen zitten over het effect hiervan op de rijvaardigheid. Informatie die de apotheker of huisarts verstrekt is vaak onvoldoende toegespitst op hun specifieke situatie. Dit blijkt uit een enquête van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Vertel de patiënt hoe lang de rijbeperking geldt na inname.”

07-06-2024 | door Sophie ter Hark, Marcel Stroo en Els Dik

Allergieprotocol is gezamenlijke inspanning zorgverleners

Optimalisatie van de registratie van allergiemeldingen is cruciaal voor de behandeling en medicatieveiligheid van patiënten. Uniforme afspraken en communicatie met andere zorgverleners is hierbij essentieel, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd bij Service Apotheek Oosterbroek in Zuidbroek. “Bewustwording en goede voorlichting met heldere afspraken worden als belangrijk gezien.”

07-06-2024 | door Meryem Kaplan en Willem Groenendijk

GLP-1-agonist en SGLT-2-remmer samen beter dan apart

Bij personen met diabetes mellitus type 2 leidt de combinatie van een GLP-1-agonist met een SGLT-2-remmer tot een lager risico op een grote cardiovasculaire gebeurtenis of ernstige nieraandoening dan gebruik van een van beide middelen afzonderlijk.

07-06-2024 | door Linda de Graaf

Het echte probleem is ‘niet terugmelden’

Bijwerkingencentrum Lareb richt zich tegenwoordig vooral op de regulatoire evaluatie voor registratie-autoriteiten als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Daarbij vergeet Lareb kennis terug te koppelen aan arts en apotheker, betogen Fred de Koning, Toine Egberts en Ton van Zijl. “Juist die terugkoppeling is belangrijk voor de melder, ter optimalisatie van de farmacotherapeutische behandeling.”

07-06-2024 | door G.H.P. de Koning, A.C.G. Egberts en A. van Zijl

Prijs voor tool tegen cascades

Kjell van der Walle bedacht een tool om patiënten bewust te maken van bijwerkingen om zo voorschrijfcascades te voorkomen. Hij won er een innovatieprijs mee. “Zo dragen we ons steentje bij aan verbetering van de zorg.”

07-06-2024 | door Linda de Jonge

KNMP waarschuwt voor risico’s uitstroom geneesmiddelen

De KNMP ziet grote risico’s voor passende zorg, nu Zorginstituut Nederland een grotere uitstroom van goedkope geneesmiddelen uit het verzekerd pakket voorbereidt. Recent adviseerde het Zorginstituut de minister van VWS al over codeïne.

07-06-2024 | door KNMP

Vaak alternatief verstrekt met andere werkzame stof

In één op de zeven gevallen krijgt de patiënt een geneesmiddel met een andere werkzame stof als door leveringsproblemen naar een alternatief moet worden gezocht. Dat blijkt uit een analyse die de KNMP door de Stichting Farmaceutische Kengetallen liet uitvoeren.

07-06-2024 | door KNMP

Betrouwbaar

De eerste letter van onze naam brengt verplichtingen met zich mee. Van de Koninklijke NMP mag je verwachten dat ze betrouwbaar is.

07-06-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top