Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De mens

Twee letters maar. Maar wel letters die wereldwijd een revolutie veroorzaken. En voor ophef en bezorgdheid zorgen. Al zoekende naar AI in de apotheek viel de oogst wel een beetje tegen.

28-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

AI: geen grapje

Laatst stond ik in de apotheek, oog in oog met een glimmende nieuwe assistent: AI. Nou, ik kan je vertellen, die neemt zijn werk bloedserieus. Terwijl ik nog op zoek was naar de juiste la voor de diclofenac, had AI al drie patiënten geholpen, hun recepten geanalyseerd en een kopje koffie gezet.

28-06-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Meerderheid Kamer stemt voor aanpassing preferentiebeleid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kritische medicijnen uitsluiten van het preferentiebeleid. Een motie hierover van NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen, ingediend samen met René Claassen (PVV), werd vanmiddag aangenomen. Ook de oproep van GroenLinks/PvdA, CDA en D66 om bij een dreigend tekort eerder in te grijpen in het preferentiebeleid kreeg voldoende steun.

18-06-2024 | door E. Bos (420720)

Herexamen 2024 PW26

Semaglutide is volop in het nieuws vanwege het (off-label)gebruik bij obesitas. Wat is geen relatieve contra-indicatie van semaglutide?

26-06-2024 | door dr. Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Ruim helft van overnames in zorg door private equity-partijen

Bij overnames of fusies in de zorg is steeds vaker een private equity-partij betrokken: in de periode juli 2022-december 2023 bij 60% van de concentraties. Dat is een stijging van 10% vergeleken met de vorige periode, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

20-06-2024 | door PW

Online IZA-monitor geeft inkijk in kwaliteit regionale zorg

Voor het vergelijken van de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) een ‘Monitor Doelgroepen IZA’ ontwikkeld. Via dit online dashboard kunnen zorgpartijen zien waar de regionale verschillen en knelpunten zitten in de zorg.

17-06-2024 | door PW

Lichaamstemperatuur mogelijk wapen in strijd tegen antibioticaresistentie

De koorts controleren tijdens infecties zou een nieuwe manier kunnen zijn om de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegen te gaan. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zagen in laboratoriumexperimenten dat een verhoging van de temperatuur van 37 naar 40 graden leidde tot een grote verandering in de mutatiesnelheid bij E. coli-bacteriën, wat de ontwikkeling van resistentie kan beïnvloeden.

14-06-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Nieuw medicijn voor behandeling niet-kleincellig longcarcinoom

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft sugemalimab (Cejemly) een positief advies gegeven voor een handelsvergunning.

28-06-2024 | door PW

Aandeel generiek verder toegenomen

Verstrekkingen van generieke geneesmiddelen maakten ruim 79% uit van alle verstrekkingen van receptplichtige vergoedbare geneesmiddelen in 2023. Daarmee stijgt het aandeel generiek met 0,8%-punt ten opzichte van een jaar eerder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-06-2024 | door SFK

‘Ik zie gigantische kansen voor AI in de zorg’

Artificial intelligence (AI) biedt grote mogelijkheden in de zorg, maar dient vooral als second opinion of hulpstuk voor artsen en apothekers, onderstreept Luca Consoli, universitair docent gespecialiseerd in ethiek. Mensen blijven altijd eindverantwoordelijk. Zij moeten zich bewust zijn van de verschillende kanten van AI-toepassingen en vervolgens een verantwoorde keuze maken. “Dan ben je ethisch bezig.”

28-06-2024 | door Frans van den Houdt

AI schiet te hulp als het menselijk oog tekortschiet

Het vertrouwen in arts en apotheker staat onder spanning wanneer er fouten in de apotheekketen worden gemaakt. Bij het toedienen van geneesmiddelen kan nog veel misgaan met menselijk leed als gevolg. Beloftevol is de inzet van het ‘tweede oog’ met nieuwe technologie om toedienfouten te voorkomen, zoals MedEye en IRIS.

28-06-2024 | door Koos Brouwers, Michiel Duyvendak, Peter Wierenga en Frank Jansman

‘Omarm de kansen die artificial intelligence biedt in de apotheek’

Een digitale apotheker en slimmere beslissingsondersteuningssystemen; dat zijn enkele manieren waarop artificial intelligence (AI) het werk in de apotheek kan ondersteunen, volgens e-health-expert Pieter Jeekel. “Ga er snel mee oefenen zodat je een idee krijgt wat allemaal mogelijk is.”

28-06-2024 | door Delia Titre

Bijwerking van de digitale revolutie: AI binnen Lareb

Bij Bijwerkingencentrum Lareb wordt op verschillende manieren nagedacht over hoe AI kan worden ingezet om de steeds groter wordende stroom aan informatie goed te verwerken. Hoewel AI veel kan bijdragen aan beter en sneller functioneren, is het belangrijk om je te realiseren dat het niet blindelings kan worden vertrouwd. AI is een hulpmiddel, maar geen vervanging van mensen.

28-06-2024 | door Dennis Smits, Joep Scholl en Maud de Feijter

Scala aan innovaties van apothekers in spe

Hybride zorg lijkt dé manier om de doelen die zijn gesteld in het Integraal Zorgakkoord (IZA) te bereiken. Maar hoe moet dat er dan uitzien in de apotheek? Masterstudenten Farmacie van Universiteit Utrecht die het keuzevak ‘Digitale Farmaceutische Zorgverlening’ volgden, ontwikkelden een scala aan innovaties, van een PharmBot voor het eerste-uitgiftegesprek tot een digitale assistent die patiënten informeert over leveringsproblemen.

28-06-2024 | door Sophie Coolen, Emine Çakmak, Eva van der Meer, Nadia Nouar, Ivy Kan, Werner Schrör en Yvette Schoonhoven

ChatGPT in te zetten als apotheker op afstand

Het integreren van ChatGPT heeft potentie bij het leveren van farmaceutische zorg op afstand. De AI-gedreven chatbot kan zich als apotheker gedragen en informatie geven over onder meer doseringen en bewaaradviezen.

28-06-2024 | door Linda de Graaf

EvidenceHunt en ChatGPT denken mee bij velerlei apothekerszaken

Artificial intelligence (AI) helpt hem snel aan antwoorden op praktische en farmaceutisch-inhoudelijke vragen, is de ervaring van openbaar apotheker Marcel Kooij, die gebruikmaakt van EvidenceHunt en ChatGPT. Toch vaart hij er niet blind op. “Je moet altijd kritisch blijven.”

28-06-2024 | door Linda de Jonge

AI-opwinding is goed, nuchterheid is beter

De opwinding rondom AI vraagt om balans tussen ingetogenheid én alertheid om tot een verantwoorde co-evolutie van deze technologie en de samenleving te komen, betoogt Bert Leufkens. “Het is allemaal nog werk in uitvoering, niemand weet waar het uiteindelijk naartoe gaat en welke AI-toepassingen realiteit gaan worden.”

28-06-2024 | door Bert Leufkens

‘Zorgverlener moet behoedzaam blijven, met name bij klinische vragen’

ChatGPT wordt over het algemeen als nuttig ervaren in de apotheek, met name voor schrijfondersteuning, zo blijkt uit onderzoek onder 106 apotheekmedewerkers. Van hen had 39% ChatGPT weleens gebruikt in de apotheek. ChatGPT kan bijdragen aan betere en efficiëntere dienstverlening in de apotheek, al zijn er ook risico’s.

28-06-2024 | door Emma de Ruiter, Claudia Rijcken, Vesna Eimermann en Sander Borgsteede

’Kennis van bijwerkingen bereikbaar voor iedereen’

Hoewel individuele terugkoppelingen over meldingen op prijs worden gesteld door de melder, is dit heel tijdrovend voor Bijwerkingencentrum Lareb en wordt er slechts één zorgverlener mee bereikt. Daarom heeft Lareb ervoor gekozen hiermee te stoppen, schrijven Agnes Kant en Linda Härmark in reactie op de opiniebijdrage in PW 23. “Wij investeren in het toegankelijk maken van informatie voor iedereen.”

28-06-2024 | door Agnes Kant en Linda Härmark

Werk met diepgang

Multidisciplinaire samenwerking is cruciaal voor goede ouderenzorg, onderstreept Emerald Smet, die hierin als kaderapotheker een belangrijke rol speelt. “Zorgverleners in de regio weten mij snel te vinden.”

28-06-2024 | door Frans van den Houdt

Stratego

Als je bij Stratego de vlag van je tegenstander verovert, heb je gewonnen. Een belangrijke spelregel is dat een stuk maar vijf keer dezelfde zet mag doen. De VIPP farmacie, waarin gefaciliteerd wordt dat we data kunnen gaan delen met alle zorgverleners, lijkt nu op het eindspel in Stratego. Weinig stukken nog op het bord, steeds dezelfde zet van veel partijen: waar staat de vlag? Hoe kan ik winnen? Toch gaat het niet om ‘winnen’.

28-06-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

PrEP-medicatie vanaf augustus via de openbare apotheek

PrEP-medicatie wordt vanaf 1 augustus weer volledig via de openbare apotheek verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om veilig gebruik van PrEP te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD.

28-06-2024 | door KNMP

Tekortenproblematiek hoog genoteerd op alle agenda’s

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal van 2024 is er in de media en de politiek volop aandacht voor de geneesmiddelentekorten. De problematiek staat hoog genoteerd op alle relevante agenda’s. Apothekers roeren zich, in het belang van de patiënten die in de knel komen doordat steeds vaker geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.

28-06-2024 | door KNMP
Back to top