Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW27en28

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Achterstelling

Inkomen hangt samen met de manier waarop kanker wordt behandeld, luidt de zorgwekkende conclusie van een recent onderzoeksrapport van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). “Dit kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg”, wordt er vervolgens heel voorzichtig aan toegevoegd.

05-07-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Trotse moeder

Geneesmiddelen hebben veel goeds gebracht en zijn voor vele patiënten onmisbaar en soms levensreddend. Maar het is goed dat er ook steeds meer onderzoek gedaan wordt bij geneesmiddelen of het ook minder (lagere dosis, korter, of zonder) kan. En dat er naast startcriteria ook meer stopcriteria komen. Maar gemeengoed is dit nog lang niet.

05-07-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Zorginstituut wil maatschappelijk debat over dure oncolytica

Bij nieuwe dure kankermedicatie is vaak onzeker of het middel voldoende effectief zal blijken, terwijl de meeste behandelingen zonder wettelijke drempels in het basispakket stromen. Dat stelt het Zorginstituut Nederland, dat oproept tot een maatschappelijk debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dure oncolytica.

24-06-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW27en28

In welk geval zou u gebruik van deze hormoonsuppletie ontraden?

03-07-2024 | door Suzan Gipmans, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

NHG: overweeg pregabaline en gabapentine bij restless-legs

Huisartsen kunnen een behandeling met pregabaline en gabapentine overwegen bij patiënten met restless-legssyndroom (RLS). Dit staat in de herziene Standaard Slaapproblemen van huisartsenorganisatie NHG.

02-07-2024 | door D.M. Titre

Helft van deelnemers GLI verloor minimaal 5% gewicht

Bijna de helft (47%) van de deelnemers aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) heeft na afronden van het gehele traject van twee jaar minimaal 5% van het gewicht verloren. Ook waarderen deelnemers na afloop hun kwaliteit van leven fors hoger. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

27-06-2024 | door PW

Uitbreiding toepassingsgebied interleukineremmer dupilumab

De interleukineremmer dupilumab (Dupixent) is bij nog meer inflammatoire aandoeningen toepasbaar. Het middel heeft een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP gekregen voor de behandeling van COPD. Het is al geregistreerd bij onder meer astma met type 2 inflammatie, eczeem en rinosinusitis met neuspoliepen.

05-07-2024 | door PW

Gebruik per hoofd 5,9% lager na pakketwijziging

Het gebruik van pakketgeneesmiddelen, gemeten in DDD per hoofd van de bevolking, nam in 2023 af met 5,9%. Dit kwam vooral doordat vitamine D in 2023 niet meer werd vergoed vanuit het basispakket. Zonder vitamine D nam het geneesmiddelgebruik per hoofd juist toe met 0,5%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-07-2024 | door SFK

Immunotherapie kan bij hooikoorts uitkomst bieden, als reguliere aanpak faalt

Als de standaardbehandeling bij allergische rinitis onvoldoende effect heeft, kan immunotherapie voor sommige patiënten uitkomst bieden. Volgens allergoloog Rik Rösken kan een behandeling van drie tot vijf jaar een levenslang effect bewerkstelligen. “Dat maakt het uniek.”

05-07-2024 | door Linda de Jonge

‘Apothekers willen als zorgprofessional én als mens iets doen aan de catastrofe in Gaza’

Hulpeloos blijven toekijken hoe de medische situatie in Gaza alsmaar slechter wordt, is niet langer een optie voor tientallen apothekers. Ze hebben de handen ineen geslagen om via Pharma4gaza te pogen de catastrofe te verzachten. “De regio zelf bepaalt de behoeften.”

05-07-2024 | door Frans van den Houdt

Van de ervaringen van patiënten met geneesmiddelen kun je veel leren

Doel van het in 2004 opgerichte Meldpunt Medicijnen is patiënten een stem te geven. Zij kunnen hier hun ervaringen met geneesmiddelen kwijt en tegelijkertijd leren van bevindingen van anderen. Patiënten hebben de afgelopen twintig jaar een kleine 40.000 ervaringen met geneesmiddelen gedeeld.

05-07-2024 | door Rob Essink en Sophie ter Hark

Astma en COPD vroeg opsporen verbetert kwaliteit van leven

Het opsporen van volwassenen met nog niet gediagnosticeerde astma of COPD en behandeling door een longarts, leidt in het vervolg tot minder gebruik van gezondheidszorg voor respiratoire aandoeningen in vergelijking met reguliere eerstelijnsbehandeling.

05-07-2024 | door Linda de Graaf

Veelbelovende niet-oncologische weesgeneesmiddelen sneller bij patiënt

Het Orphan Drug Access Protocol – een pilotproject om niet-oncologische weesgeneesmiddelen sneller, maar gecontroleerd beschikbaar te maken – is ruim een jaar geleden in Nederland gelanceerd. Het toenemend aantal weesgeneesmiddelen en de behoefte om snelle toegang van innovaties te koppelen aan gepast gebruik en kostenbeheersing, onderstreept het belang van dergelijke routes.

05-07-2024 | door Anke Pisters-van Roy, Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani,

Prima teamlid uit Oekraïne

Apotheker Edwin den Haak nam de Oekraïense vluchtelinge Myroslava Sydorchuk, die in Kiev farmacie heeft gestudeerd, in dienst en heeft een prima kracht aan haar. Hij wil collega’s die kampen met personeelstekort helpen zijn voorbeeld te volgen.

05-07-2024 | door Annemiek Veelenturf

Rik van Aalst benoemd tot nieuw lid commissie LOA

Rik van Aalst is door de Algemene Vergadering (AV) van 26 juni benoemd in de commissie van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Van Aalst is mede-eigenaar en beherend apotheker bij Service Apotheek Van Weringh in Wageningen.

05-07-2024 | door KNMP

NZa scherpt verplichte informatievoorziening aan

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt de verplichte informatieverstrekking van zorgaanbieders over contractering aan. Zorgaanbieders moeten deze informatie ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. Omdat dit voor apothekers onwerkbaar is, kunnen zij deze verplichting invullen via narrowcasting in de apotheek.

05-07-2024 | door KNMP

Natrappen

“De duels zijn stevig, er wordt met passie gestreden”, horen we deze dagen rondom het EK voetbal. Ten tijde van het schrijven van deze column lezen we over ons eigen Oranje: ”Nederland slaat modderfiguur” en “wanvertoning”; kwalificaties die je niet wilt zien en horen over ons voetbalsysteem, maar ook zeker niet over ons zorgsysteem.

05-07-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top