Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW29/30

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Generaties

Ze gaat snel zoeken naar een foto uit de oude doos, maar nu even niet. De trainingsronden voor de Oostenrijkse GP waren net begonnen en die wilde ze per se volgen, zei ze aan de telefoon. Want ze is een groot fan van Formule 1, voegde ze er ten overvloede aan toe. Ten overvloede, want eerder had de 87-jarige Maddy van der Hoorn mij tijdens het interview bij haar thuis in Roosendaal al uitvoerig deelgenoot gemaakt van haar passie voor snelle bolides.

19-06-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zorginstituut gaat abemaciclib herbeoordelen na uitspraak

Zorginstituut Nederland gaat opnieuw beoordelen of het medicijn abemaciclib, voor de behandeling van borstkanker, in aanmerking komt voor vergoeding. De rechter oordeelde eerder, na een kort geding aangespannen door fabrikant Eli Lilly, dat het pakketadvies onvoldoende is onderbouwd.

10-07-2024 | door PW

Voertaal

“Zal ik je de invite voor de call forwarden om de objectives en key messages van deze content te alignen?” Zomaar een zin om een collega te betrekken bij een project, om een stuk tekst over een geneesmiddel van goede kwaliteit te voorzien.

19-07-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker bij Novartis

Herexamen 2024 PW29/30

Is de wettelijke maximale aflevertermijn voor benzodiazepines 30 dagen?

17-07-2024 | door Constance Roelofs, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Voedingssupplementen met zaden Mucuna pruriens mogelijk schadelijk

Kruidenpreparaten met zaden van Mucuna pruriens kunnen negatieve effecten hebben op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind. In deze zaden zit ook de stof levodopa, die bijwerkingen kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat waarschuwt voor het gebruik van deze supplementen.

05-07-2024 | door PW

Daling van het aantal visites door huisartsen zet door

Het aantal visites door huisartsen, zowel korte als lange, is in 2023 opnieuw gedaald. Ook is het aantal acute klachten en aandoeningen dat de huisarts registreert, afgenomen. Maagzuurremmers waren vorig jaar de meest voorgeschreven medicijnen. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

08-07-2024 | door PW

Positief advies voor vergoeding naldemedine

Het geneesmiddel naldemedine, voor de behandeling van verstopte darmen door opioïden, kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

09-07-2024 | door PW

Bispecifiek antilichaam faricimab breder inzetbaar na CHMP-advies

Het bispecifieke antilichaam faricimab (Vabysmo) is breder inzetbaar na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Hierdoor kunnen artsen het nu ook voorschrijven bij een visusstoornis als gevolg van macula-oedeem secundair aan occlusie van de retinale vene (tak RVO of centrale RVO).

19-07-2024 | door PW

Veel cardiovasculaire middelen in top 10 dalers

Diverse geneesmiddelen die in 2014 nog veel werden gebruikt, laten in 2023 een drastische afname zien. Dalers zitten vooral in de cardiovasculaire hoek. De redenen voor de dalingen variëren van veranderde voorschrijfvoorkeuren en richtlijnen tot vervuiling. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-07-2024 | door SFK

‘De juiste financiële prikkel creëren om zorg te leveren’

In een vijfjarige pilot met twaalf Twentse apotheken onderzoeken Menzis en apothekerscoöperatie TAO-UA of een andere manier van bekostigen van de apotheek meer ruimte biedt voor farmaceutische zorg. Menzis staat garant voor de inkomsten van de pilot-apotheken. “We geven apothekers financiële veiligheid om hun rol als zorgverlener verder te ontwikkelen.”

19-07-2024 | door Edwin Bos

Reteplase leidt tot betere functionele uitkomst bij beroerte

Bij personen met een acute ischemische beroerte leidt toediening van reteplase binnen 4,5 uur na aanvang van de symptomen vaker tot een excellente functionele uitkomst dan alteplase.

19-07-2024 | door Linda de Graaf

‘Een vrouwelijke apotheker waren ze totaal niet gewend’

Ze was de eerste vrouw die al op haar 18de op een motorfiets door Groningen reed, de eerste vrouwelijke openbaar apotheker in Roosendaal en de eerste die ging bezorgen. Maddy van der Hoorn heeft in haar zestigjarige carrière veel bijzondere momenten gekend. “Ik wilde eigenlijk vliegtuigbouw studeren, maar daar stak mijn vader een stokje voor.”

19-07-2024 | door Frans van den Houdt

Verspilde geneesmiddelen zijn een verspilde kans

Geneesmiddelverspilling heeft negatieve gevolgen voor zorgkosten en het milieu. Het bedreigt daarmee duurzaam geneesmiddelgebruik. Verspilde geneesmiddelen zijn kortom een verspilde kans, concludeert Lisa-Marie Smale in haar proefschrift, waarin zij strategieën beschrijft om geneesmiddelverspilling te bestrijden. “Er liggen veel kansen voor apothekers om geneesmiddelverspilling tegen te gaan.”

19-07-2024 | door Lisa-Marie Smale

Lessen op logistiek toepassen

Door een cursus van Nyenrode Business Universiteit leerde ziekenhuisapotheker Anne van Schip hoe de geneesmiddeldistributie in de apotheek beter georganiseerd kon worden. Pillen- en doosjesrobots spelen hierbij een belangrijke rol.

19-07-2024 | door Linda de Jonge

Onze vereniging

De laatste maanden werd voor mij nog eens heel duidelijk wat de kracht van onze vereniging is. Na een grondige analyse bleek de ICT-voorziening van de KNMP toe aan een flinke vernieuwing. Van losse systemen naar één systeem, beveiliging op het hoogste niveau en inzet van de nieuwste technieken. Dat is wat er nodig is om als apothekers goed en efficiënt ons werk te kunnen doen.

19-07-2024 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

KNMP Mediatheek biedt materialen voor en door apothekers

De KNMP introduceert de KNMP Mediatheek, dé centrale plek met materialen voor en door apothekers. In de KNMP Mediatheek vinden leden video’s, foto’s, socialmediaposts, pers- en mediaberichten, te gebruiken voor hun eigen communicatiekanalen. Ook kunnen zij patiënten, stakeholders en andere zorgverleners hiernaar verwijzen.

19-07-2024 | door KNMP

Minder onterechte signalen bij bewaking nierfunctie

Een 35-jarige patiënt komt in de apotheek met een recept voor ciprofloxacine. In het systeem is twee jaar geleden vastgelegd dat de nierfunctie 113 ml/min is. Er verschijnt een signaal dat deze te oud is, terwijl opnieuw prikken niet hoeft bij jonge patiënten met een goede nierfunctie. Dit soort onterechte signalen zijn straks verleden tijd door verbeterde MFB’s.

19-07-2024 | door Minke Kranenborg en Heiralde Marck
Back to top