Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW3

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Impact

Klimaatverandering heeft ook een grote impact op ziekten. Op diarree bijvoorbeeld. Door de toename van zware regenval, overstromingen en droogte, dreigen de successen die de afgelopen decennia zijn geboekt op het gebied van het terugdringen van diarree weer ongedaan gemaakt te worden, waarschuwen onderzoekers van het Amsterdam UMC, dat samen met het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) het wereldwijde SPRINGS-consortium leidt, dat oplossingen zoekt voor dit groeiende probleem.

19-01-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Voorschrijven

Het begin van het nieuwe jaar. De laatste drukke weken van 2023 liggen nog maar net achter mij. Weken waarin veel samenkomt. Mensen die hun medicatievoorraad willen aanvullen, de laatste reviews en kwaliteitsonderdelen die behoren tot het afgelopen jaar. En dat alles naast een storm van pulmonaire infecties. We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.

19-01-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Reacties immuunsysteem op BCG-vaccin zeer verschillend

Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.

10-01-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW3

Welk antibioticum is eerste keus bij gecompliceerde lage luchtweginfectie?

17-01-2024 | door apothekers van Service Apotheek Groep Maas & Waal

Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.

12-01-2024 | door PW

Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus

Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.

11-01-2024 | door PW

6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.

10-01-2024 | door PW

Nieuwe fentanyl-neusspray met dosisblokkeerfunctie komt in de handel

Een nieuw handelsproduct van fentanyl-neusspray komt binnenkort in de handel. Dit nieuwe product, Instanyl neusspray oplossing DoseGuard, bevat een dosisblokkeerfunctie en een elektronische dosisteller. Deze functies moeten het risico op onbedoeld overdoseren, verkeerd gebruik en misbruik beperken.

19-01-2024 | door PW

Patiënten betalen extra door leveringsproblemen

Voor sommige geneesmiddelen gelden vergoedingslimieten. Daardoor moeten patiënten soms bijbetalen. Deze middelen zijn ook binnen het preferentiebeleid van verzekeraars opgenomen. De SFK onderzocht welke bijbetalingsvrije middelen verzekeraars aanwezen waarbij leveringsproblemen zorgden voor het afleveren van een niet-preferent middel mét bijbetaling. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-01-2024 | door SFK

Goed geïnformeerd van start met het gebruik van de anticonceptiepil

Door de inzet van pilconsulenten kunnen vrouwen goed geïnformeerd starten met het gebruik van de anticonceptiepil en die zonder onacceptabele bijwerkingen gebruiken. Ook vrouwen die de pil al langer gebruiken en behoefte hebben aan advies kunnen bij de consulent terecht. “Iedereen maakt uiteindelijk haar eigen keuze, maar daarvoor is wel de juiste informatie nodig.”

19-01-2024 | door Linda de Jonge

Zwangere kan veilig astmamedicatie gebruiken

De multidisciplinaire richtlijn Astma en zwangerschap stimuleert de continuïteit van zorg en draagt bij aan eenduidigheid in adviezen. Gebruik van medicatie tijdens zwangerschap en lactatie vormt een belangrijk onderdeel, met een helder gedefinieerde rol voor apothekers. Uitgangspunt is dat goede astma-controle veiliger is dan accepteren van longaanvallen.

19-01-2024 | door Kirsten Koehorst-ter Huurne, Job F.M. van Boven en Saar van Nederveen-Bendien

Borstvoeding kan vaak bij chronische medicatie

Bij ongeveer één op de tien vrouwen die de beslissing nemen om geen borstvoeding te geven, speelt geneesmiddelgebruik een rol. Zij noemen daarbij ook medicatie waarbij deze bezorgdheid niet terecht is, zoals lamotrigine of een SSRI. Met goede informatie voor zorgverlener en zwangere vrouw hoopt Moeders van Morgen Lareb hierin verbetering te brengen.

19-01-2024 | door Anneke Passier en Petra Woestenberg

Patiënt krijgt meer regie met zelfstandige medicatieverificatie

Door zelf hun medicatie te verifiëren, voorafgaand aan een electieve ziekenhuisopname, krijgen patiënten een grotere mate van regie over hun opname. Dat resulteert in een verhoogd bewustzijn over hun gezondheid, wat uiteindelijk kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van zorg. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht de ervaringen met deze aanpak in de praktijk.

19-01-2024 | door Emma Hendriks en Kim Gombert-Handoko

Vaker hypertensie bij langdurig gebruik ADHD-medicatie

Langdurig gebruik van ADHD-medicatie is geassocieerd met een toegenomen risico op hart- en vaatziekte, vooral hypertensie en arteriële aandoeningen. Dit onderstreept het belang van een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen bij het voorschrijven van ADHD-medicatie.

19-01-2023 | door Linda de Graaf

Voorlichten over valrisico

Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”

19-01-2024 | door Delia Titre

Top 10 van meest gelezen items van 2023 op KNMP.nl

Met de start van het nieuwe jaar, werpt de KNMP een blik op de tien meest gelezen items van 2023, uiteenlopend van geneesmiddelentekorten tot de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs.

19-01-2024 | door KNMP

Duurzaam compliment

Het jaar is nog maar net gestart en de nare geneesmiddeltekorten vliegen ons om de oren.

19-01-2024 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP
Back to top