Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31en32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Sieraad

In januari 1964, de 99ste jaargang van het PW en het jaar waarin de apothekers afstudeerden die dit jaar hun 60-jarig jubileum vieren, opende de eerste uitgave met een voorwoord van hoogleraar farmaceutische chemie J.A.C. van Pinxteren, die ook een belangrijke rol speelde in de studie van de deze week geïnterviewde jubilaris Ad Soeterboek.

02-08-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Tekorten oorzaak van 20% medicatie-incidenten

Een kleine 20% van de medicatie-incidenten in de openbare apotheek is het gevolg van een leveringsprobleem, waardoor een patiënt bijvoorbeeld na een noodgedwongen levering van een andere sterkte, hetzelfde aantal tabletten per dag blijft innemen. Dit concludeert Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI), na 145 meldingen door openbaar apothekers uit 2023 te hebben geanalyseerd.

02-08-2024 | door Frans van den Houdt

Artsenij

Ooit in het historisch archief van het Pharmaceutisch Weekblad gesnuffeld? Zo niet, vooral eens doen! Het is fascinerend om te lezen hoe onze vakgenoten in het verre verleden farmacie bedreven. In de oude publicaties komt tevens geregeld een onderwerp terug dat we helaas uit het oog zijn verloren: artsenij.

02-08-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Herexamen 2022 31en32

Welk medicatieadvies is niet juist?

31-07-2024 | door Anneke Cancrinus, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Uitbreiding indicatiegebied mirabegron na positief advies CHMP

Vanwege de nieuwe indicatie komt er ook een nieuwe farmaceutische vorm op de markt. Het betreft granulaat voor orale suspensie met verlengde afgifte. Het middel is al beschikbaar als tablet met verlengde afgifte.

02-08-2024 | door PW

Kosten cannabinoïden gestegen met 9%

Openbare apotheken verstrekten in 2023 bijna 39.000 keer cannabinoïden, 5% minder dan in 2022. Hiermee daalde het aantal verstrekkingen voor het zesde jaar op rij. Het eerste geregistreerde middel zorgde desondanks voor een kostenstijging van 9% naar € 4,6 miljoen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-08-2024 | door SFK

‘We krijgen door volledig medicatieoverzicht meer tijd voor patiëntenzorg’

Apothekers beschikken met de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9 over therapeutische informatie en een actueel medicatieoverzicht. Volgens openbaar apothekers May Rozendal en Arjan Roelofs, die het uitwisselen van medicatiegegevens testen, kunnen apothekers met de nieuwe standaard betere zorg leveren. “We zien start- en stopdata en gebruiksschema’s van patiënten.”

02-08-2024 | door Edwin Bos

‘Ik werd de wandelende encyclopedie genoemd’

De hoogste versnelling waarmee hij als tiener gedwongen was zijn eerste wielerwedstrijd te rijden, is het perfecte symbool om de 60-jarige apothekerscarrière van Ad Soeterboek te duiden: geen moment rust, altijd full speed ahead. Eerst in de ziekenhuisapotheek, daarna in de openbare farmacie. “Jammer dat ik op m’n 87ste moest stoppen.”

02-08-2024 | door Frans van den Houdt

Mogelijke invloed triptanen op borstvoeding; van pijnlijk hoofd naar pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten en tepels, een pijnlijke toeschietreflex of minder melkproductie; uit onderzoek van Moeders van Morgen Lareb blijkt dat triptanen bijwerkingen kunnen geven die de borstvoeding beïnvloeden. Hoewel het om tijdelijke, self-limiting en ongevaarlijke effecten gaat, kunnen ze wel als heel vervelend worden ervaren.

02-08-2024 | door Maartje Conijn en Annerose van der Mijle

Extra service na nachtsluiting

Hoe kunnen we mensen die vrij verkrijgbare medicijnen willen, buiten reguliere openingstijden toch van dienst zijn, vroeg Carlijn Verdult zich af. De oplossing bleek een medicijnautomaat. “We vinden het belangrijk om extra service te bieden”.

02-08-2024 | door Delia Titre

Vroegboekkorting congres geldig tot 13 augustus

KNMP-leden die zich voor 13 augustus aanmelden voor het najaarscongres profiteren van een vroegboekkorting. Tot die datum betalen zij € 130,- (excl. btw en servicekosten). Daarna bedragen de kosten € 170,- (excl. btw en servicekosten).

02-08-2024 | door KNMP

Grijze thee?

Bij de afgelopen Algemene Vergadering eind juni, zwaaide in de Alexanderzaal de enige vrouw af bij het College van Afgevaardigden (CvA). Het theeassortiment in de vergaderzaal is inmiddels diverser dan de leden aan tafel.

02-08-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Bereiding mineralengeneesmiddel wordt ook in 2025 vergoed

Doorgeleverde bereidingen met magnesium, kalium en zink blijven ook in 2025 vergoed als de patiënt deze ter hand gesteld krijgt door de openbare apotheek. Dat is na overleg tussen het ministerie van VWS en het Zorginstituut Nederland besloten.

02-08-2024 | door KNMP
Back to top