Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW33/34

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Realistisch

Alzheimer genezen. Daar streven heel veel onderzoekers al heel lang naar. Iedere keer als er ook maar een heel klein teken van een doorbraakje is, klinkt daarom al snel “eureka” en stijgt de opwinding tot grote hoogten met de mededeling dat de aandoening dan wel niet onmiddellijk genezen maar eindelijk wel goed behandeld kan worden.

16-08-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Spiegel

Bericht van de huisarts: “Meneer T is uitbehandeld. Hij is aan ons overgedragen voor een palliatief traject.” Een dag later staat de echtgenote aan de balie. Ik ken haar en steek haar een hart onder de riem; ze schiet een beetje vol. Ik krijg een brok in mijn keel. Twee weken later zie ik de recepten: morfine, midazolam en kathetermateriaal. Dat is snel.

16-08-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Magnetische stimulatie effectief bij therapieresistente depressie

Als twee of meer verschillende antidepressiva niet werken, geeft een behandeling met magnetische hersenstimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch. Bij ruim een kwart van de patiënten vermindert of verdwijnt de depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

08-08-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW33/34

Welke basiscrème gebruikt u voor het verdunnen van een zelfbereide tube Resorcinolcrème 15% FNA, en welke houdbaarheid kent u toe aan de verdunde crème?

14-08-2024 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden

Bij gebruik van het afslankmiddel naltrexon/bupropion in combinatie met opioïden kunnen ernstige, levensbedreigende reacties optreden, waaronder insulten en het serotoninesyndroom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

08-08-2024 | door D.M. Titre

Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.

07-08-2024 | door PW

Waarschuwing voor afslankthee met verboden stof sibutramine

In de afslankthee Özlex Tea is sibutramine aangetroffen, een verboden stof die niet staat genoemd bij de ingrediënten. Consumenten die deze thee gebruiken, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

06-08-2024 | door PW

Verkeersdeelname-advies aangepast: vortioxetine naar categorie I

Het verkeersdeelname-advies voor het antidepressivum vortioxetine is aangepast. Het middel is ingedeeld in een lagere categorie, namelijk I.

16-08-2024 | door PW

Aantal DOAC-gebruikers in vijf jaar verdubbeld

Waar in 2018 het aantal VKA-gebruikers nog boven het aantal DOAC-gebruikers lag, is in 2023 minder dan een kwart van de patiënten die een oraal antistollingsmiddel innemen een VKA-gebruiker; de rest gebruikt een DOAC. De DOAC met de meeste gebruikers in 2023 is apixaban. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-08-2024 | door SFK

‘Het werk in het gerechtelijk lab paste prima bij mij’

Rina Breek-van Baalen werkte met veel plezier bij het Gerechtelijk Laboratorium in Den Haag, moest weg toen ze zwanger werd, zat jarenlang met de kinderen thuis en pakte de farmaceutische draad weer op in openbare apotheken in Rotterdam en Schiedam. “Het gekeuvel met de patiënten vond ik erg leuk.”

16-08-2024 | door Frans van den Houdt

Meerwaarde duidelijk: ‘Weldra meer apothekers in ic-behandelteams’

De rol van apothekers binnen behandelteams op de intensive care (ic) wordt steeds belangrijker, is een van de conclusies na afloop van de internationale cursus die ic-apothekers Wouter Bult en Nicole Hunfeld organiseerden in Brussel. De verschillen in werkwijze in Europa blijken groot. “In sommige ziekenhuizen werken ze nog met informatie op papier.”

16-08-2024 | door Linda de Jonge

Aanpak van incidenten met medicatie verschilt per ziekenhuis

De rol van de centrale meldingscommissies (CMC’s) in het ziekenhuisbreed analyseren en leren van medicatie-incidenten verschilt per ziekenhuis. Ook zijn er verschillen in de wijze waarop CMC’s samenwerken met de commissie medicatieveiligheid. Dit blijkt uit onderzoek van het LUMC en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).

16-08-2024 | door Rawan Saleh, Samira Omar-Zouitni en Rob Essink

Direct strenge regulatie diabetes geeft levenslang voordeel

Vroege intensieve glykemische controle met een sulfonylureumderivaat of insuline, of met metformine, lijkt in vergelijking met conventionele behandeling, een bijna levenslange reductie van de kans op overlijden of een myocardinfarct te geven.

16-08-2024 | door Linda de Graaf

Pantoffels parasol 40, schimmels en hamsteren

Balieblog, balieklets, baliepraat, balietjes, balieprikkels, baliepareltjes, baliebabbels. Zo luidde het begin van het redactioneel van PW 19/20, waarna een oproep volgde om leuke balieverhalen naar de redactie te sturen. De oogst bleef beperkt tot één bijdrage, van Apotheek Ermel. Wel werden we ook nog verblijd met enkele cartoons van de hand van aios Anne-Fleur Lobbezoo van het St Antonius Ziekenhuis.

16-08-2024 | door Anne-Fleur Lobbezoo en Marije van Weelden

Onduidelijke etikettering leidt tot incidenten

Het is belangrijk dat medicijnverpakkingen en de tekst op de verpakkingen niet voor velerlei uitleg vatbaar zijn, zoals blijkt uit onderstaande melding die binnenkwam bij Voorkomen Medicatie-Incidenten.

22-08-2024 | door Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI)

Gezond broodje van de apotheker

Doortje Böhm is naast apotheker en onderzoeker ook voedingsdeskundige, die mensen graag zelf wil laten ervaren hoe smaakvol en gezond plantaardig voedsel is. “Binnen zes dagen kun je je microbioom verbeteren.”

16-08-2024 | door Frans van den Houdt

Benchmarkverslagen van kwaliteitsindicatoren klaar

De benchmarkverslagen kwaliteitsindicatoren farmacie over 2023 zijn beschikbaar. Desan, IT-partner van de KNMP, heeft alle deelnemende apotheken op 1 augustus een bericht gestuurd over het benchmarkverslag.

16-08-2024 | door KNMP

Eerstelijnszorg

Begin dit jaar hebben een hele rits organisaties van eerstelijnszorgverleners de Visie eerstelijnszorg opgesteld. De KNMP was daar uiteraard onderdeel van. De visie geeft de openbaar apotheker een sterkere positie in de eerste lijn, als vaste partner van onder anderen de huisarts en de wijkverpleegkundige.

16-08-2024 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top