Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW35

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Speciale band

Zes weken lijkt niet zo heel lang, zei de verslaggever van het NOS Journaal, maar voor een kankerpatiënt ligt dat toch even anders.

30-08-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

‘Nieuwe cao moet werken in de apotheek aantrekkelijk houden’

Nadat apothekers in dienstverband in maart uit onvrede over het loonbod het overleg met zelfstandige openbaar apothekers hadden opgeschort, hebben de partijen in goede sfeer een nieuwe cao afgesloten. “We hebben beide last van de oneerlijke bekostiging in de openbare farmacie, gelukkig begrijpen we dat van elkaar.”

22-08-2024 | door PW

Samen beslissen

Vorig jaar mei had mijn oom pijn rond zijn maagstreek. Bij nader onderzoek bleek hij Helicobacter Pylori-positief te zijn. Na afronding van de kuur waren de klachten echter niet verminderd. Vervolgonderzoek wees uit dat de vernauwing op de slokdarm een tumor was. Chemo, radiotherapie en een OK volgden.

29-08-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten

Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

22-08-2024 | door D.M. Titre

Herexamen 2024 PW35

Tussen welke cutane corticosteroïden bestaat een reactie op kruisovergevoeligheid?

28-08-2024 | door Zeynep Demir, Apotheker, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

CHMP wijst aanvraag voor extra indicatie semaglutide af

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft geen goedkeuring gegeven om het gebruik van het semaglutide-bevattende afslankmiddel Wegovy uit te breiden. De extra indicatie betreft de preventie van ernstige cardiovasculaire problemen bij volwassenen met vastgestelde hart- en vaatziekten en een BMI van ten minste 27 kg/m2.

30-04-2024 | door PW

Declaraties apothekers € 5,4 miljard in 2023

De uitgaven aan farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2023 met ruim € 300 miljoen tot € 5,4 miljard. Daarmee groeiden de uitgaven met 6,2% ten opzichte van 2022. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

30-08-2024 | door SFK

Immuuntherapie biedt perspectief op betere overleving bij meer kankervormen

Immuuntherapie gecombineerd met chemotherapie verbetert de overlevingskansen bij bepaalde vormen van kanker. Ook wordt de combinatie met andere oncolytica zoals tyrosinekinaseremmers onderzocht, zegt internist-oncoloog Jolien Tol. “We gebruiken deze middelen al bij een flink aantal indicaties, maar het vat is nog niet leeg.”

30-08-2024 | door Delia Titre

Oncotheek: rust en ruimte voor individuele begeleiding bij complex medicatieregime

Om mensen met kanker beter te begeleiden opende Jitske Hegge in 2021 een oncotheek in het Medisch Centrum Leeuwarden. Oncologiepatiënten krijgen hier van apothekersassistenten in alle rust uitleg over hun medicatiegebruik. “De oncotheek is praktisch en logistiek handig voor zowel patiënt als zorgverlener.”

30-08-2024 | door Linda de Jonge

Thermale ablatie gunstig bij colorectale levermetastasen

De behandeling van colorectale levermetastasen (CRLM) staat voor grote uitdagingen vanwege de complexe aard van de ziekte. Met een groeiend aantal gevallen van CRLM is een multidisciplinaire benadering essentieel om de best mogelijke uitkomsten voor patiënten te bereiken, concludeert Madelon Dijkstra in haar proefschrift.

30-08-2024 | door Madelon Dijkstra

‘Thuistoediening van oncolytica zorgt voor speciale band met de patiënt’

Tot tevredenheid van patiënten en verpleegkundigen van Isala worden in de regio Zwolle al jaren oncolytica thuis toegediend. Om kosten te besparen en nog efficiënter te kunnen werken wordt sinds enige tijd ook gebruikgemaakt van twee buitenpoli’s. “Een waterdicht systeem, het gaat eigenlijk altijd goed.”

30-08-2024 | door Frans van den Houdt

Chemo-injecties thuis: een komen en gaan van zusters

In het appartement van Jan Ottens, die acute myeloïde leukemie heeft, is het een komen en gaan van zusters die hem chemo-injecties komen geven. Dat gebeurt elke drie weken, gedurende zeven dagen. “Heel fijn”, vindt Ottens deze thuisbehandeling, die wonderwel zeer goed aanslaat. “Het gaat uitzonderlijk goed, dus dat is fantastisch.”

30-08-2024 | door Annemiek Veelenturf

Olanzapine gunstig bij matig emetogene chemotherapie

Bij chemotherapie-naïeve patiënten met een solide tumor, die worden behandeld met matig emetogene chemotherapie, vergroot toevoeging van olanzapine het aandeel patiënten dat geen last heeft van misselijkheid en braken.

30-08-2024 | door Linda de Graaf

‘Alledaagse taal normaliseert seks en intimiteit’

Veel kankerpatiënten ervaren problemen met hun seksualiteit door een chirurgische ingreep of medicijnen. Maar zorgverleners vinden het lastig dit onderwerp met hen te bespreken. Onderzoeker Irene Kelder stelt voor vooral duidelijke taal te gebruiken om misverstanden tussen zorgverlener en patiënt te voorkomen.

30-08-2024 | door Frans van den Houdt

‘Circuleren van tumor-DNA is biomarker van de toekomst’

Vroegtijdig het succes van een kankerbehandeling voorspellen wordt mogelijk door de hoeveelheid DNA van de tumor in het bloed te meten, verwacht ziekenhuisapotheker Emmy Boerrigter van het Radboudumc. “Met deze marker zouden we vier weken na de start kunnen zeggen: stop maar met de therapie.”

30-08-2024 | door Delia Titre

Hoger risico op huidkanker bij gebruik van thiopurines

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De thiopurines azathioprine, mercaptopurine en tioguanine verhogen het risico op huidkanker. Lareb ontving meerdere meldingen van verschillende soorten huidkanker bij gebruik van deze middelen. “Adviseer thiopurine-gebruikers extra op zonbescherming te letten om huidkanker te voorkomen.”

30-08-2024 | door Jenny Hartman en Jette van Lint

Groene thee en visolie kunnen behandeling van kanker beïnvloeden

Het gebruik van complementaire en alternatieve medicijnen (CAM) naast oncolytica brengt risico’s met zich mee. Supplementen met kurkuma, groene thee en visolie hebben mogelijk interacties met oncolytica. De klinische relevantie hiervan is vaak onduidelijk, en voorzichtigheid is geboden. Normale consumptie van kruiden en vette vis is veilig.

30-08-2024 | door Muhammed Güngören

Zorgpad kinderoncologie: maatwerk in medicatie

De apotheek van het Prinses Máxima Centrum heeft zich de afgelopen jaren kunnen specialiseren in de farmaceutische zorg voor de kinderoncologie. Dit kenmerkt zich door het snel kunnen inspelen op innovatieve behandelingen, de aanwezigheid van een deskundig en betrokken apotheekteam en de mogelijkheid tot uitvoeren van farmacologisch onderzoek.

30-08-2024 | door Lidwien Hanff en Sjoukje Velthuijs

Betrek apothekers bij palliatie

Op een congres over de sociale benadering van palliatieve zorg kreeg de enige apotheker in de zaal Suzan Woltermann de microfoon om aandacht te vragen voor de apotheek. “We kunnen veel betekenen voor palliatieve patiënten als zorgverleners en mantelzorgers ons informeren.”

30-08-2024 | door Edwin Bos

(Spier)spanning

Regelmatig voel ik me als apotheker een soort Sherlock Holmes. Ook recent was dat het geval. Een van de artsen kwam vragen waarom baclofentabletten niet werden toegediend bij haar patiënt. Mijn ‘niet pluis’-alarm ging meteen af.

30-08-2024 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Wijziging medicatiebewaking in de G-Standaard op overgevoeligheden NSAID’s

Voor gebruikers van de G-Standaard vindt per 1 oktober 2024 een wijziging plaats in de medicatiebewaking op overgevoeligheden voor NSAID’s. De groepen ‘azijnzuurderivaten’ en ‘salicylaten’ komen dan te vervallen. Deze wijziging komt voort uit de gezamenlijke pilot van Stichting Health Base en de KNMP voor de standaardisering van overgevoeligheidsgroepen.

30-08-2024 | door KNMP
Back to top