Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW37

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Apenpokken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vond de nieuwe uitbraak van het apenpokkenvirus (mpox) in een aantal landen in Afrika halverwege augustus zo alarmerend dat een zogeheten Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) werd uitgeroepen.

13-09-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Post-vakantie

Nu de vakanties zo zoetjesaan voorbij zijn, is het weer tijd de balans op te maken. Het schooljaar gaat van start met nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen. En het werkende leven?

13-09-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Generieken geschorst door twijfels over bio-equivalentiestudies

Door tekortkomingen bij bio-equivalentiestudies zijn de handelsvergunningen van enkele tientallen generieke geneesmiddelen geschorst. De geschorste medicijnen zijn veilig en er zijn vervangende middelen beschikbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

03-09-2024 | door PW

Biologicals en JAK-remmers inzetbaar bij constitutioneel eczeem

Biologicals en JAK-remmers zijn in te zetten bij constitutioneel eczeem (CE) dat ondanks gebruik van verschillende middelen niet onder controle is. Dit adviseert de herziene richtlijn Constitutioneel eczeem van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

04-09-2024 | door D.M. Titre

Veel hogere oversterfte bij mensen zonder coronavaccinatie

Tijdens de coronapandemie zijn er in de jaren 2021 en 2022 veel meer mensen zonder COVID-19-vaccinatie overleden dan verwacht op basis van eerdere jaren. Onder gevaccineerde mensen was er juist sprake van ondersterfte. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

05-09-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW37

Wat voor terugkerende bijwerkingen kunnen methotrexaatgebruikers hebben?

11-09-2024 | door Naomi Jessurun en Jette van Lint, apothekers Bijwerkingencentrum Lareb

Meer ruimte voor antihypertensiva in nieuwe richtlijn CVRM

Mensen met een bloeddruk hoger dan 160 mmHg en een relatief laag risico op hart- en vaatziekten komen ook in aanmerking voor behandeling met antihypertensiva. Dit is beschreven in de herziene richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM).

05-09-2024 | door D.M. Titre

Overzicht diabeteszorg met nieuwe rapportage

Met de nieuwe rapportage Diabetes bieden de KNMP en de SFK informatie om apothekers optimaal te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische zorg aan een diabetespatiënt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

13-09-2024 | door SFK

Hologram beantwoordt vragen klant, snelle toets chronische nierschade

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers die door personeelskrapte een hologram inzetten voor het beantwoorden van vragen en apothekers die samen met nefrologen en huisartsen chronische nierschade gaan opsporen en behandelen.

13-09-2024 | door Edwin Bos

Diverse routes naar optimalere blootstelling van oncolytica

Veel geregistreerde doseringen van nieuwe geneesmiddelen in de oncologie zijn gebaseerd op een maximaal getolereerde dosering. Onderbouwing van deze dosering op basis van blootstelling/effect-relaties is beperkt. Innovatieve strategieën zijn nodig om de onderbouwing van deze doseringen te verbeteren. Hiervoor zijn verschillende methodologieën beschikbaar, blijkt uit het promotieonderzoek van Lisa van der Heijden.

13-09-2024 | door Lisa van der Heijden

Elinzanetant vermindert vasomotore symptomen

De neurokinine-1,3-antagonist elinzanetant wordt goed verdragen en is effectief in het verminderen van matige tot ernstige vasomotore klachten bij postmenopauzale vrouwen.

13-09-2024 | door Linda de Graaf

Filmploeg over de vloer

Door mee te werken aan filmpjes over medicijnen mee op reis wil Sanne Smits patiënten informeren en apothekers zichtbaarder maken. En dat is hard nodig. “We worden nog te vaak als pillenschuivers gezien.”

13-09-2024 | door Linda de Jonge

Consult

Drie jaar geleden werd de KNMP-richtlijn Consultvoering geautoriseerd. Een farmaceutisch consult is een belangrijk instrument voor de apotheker om individuele zorg te leveren.

13-09-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Apotheek.nl wil zevende award Website van het Jaar

Apotheek.nl gaat voor het zevende jaar op rij voor de award Website van het Jaar in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers op om te stemmen op Apotheek.nl. Stemmen kan tot en met 18 oktober 2024.

13-09-2024 | door KNMP

Zorg aan patiënten met diabetes beter in beeld

De behandeling van patiënten met diabetes is complex. Met gemiddeld zeshonderd diabetespatiënten per openbare apotheek is het aanpassen van de farmacotherapie als gevolg van nieuwe inzichten een behoorlijke klus. De nieuwe KNMP/SFK-rapportage Diabetes helpt daarbij.

12-09-2024 | door Martina Teichert

LinkedIn-posts

Vaste gebruikers van LinkedIn hebben haar het afgelopen half jaar niet kunnen missen. Vrijwel dagelijks maakt Brenda Dorenbos melding van een geneesmiddeltekort en de daarbij behorende rompslomp. Collega’s die zelf niet op sociale media willen, melden hun casussen bij haar. “Hoe meer posts, hoe groter de impact.”

13-09-2024 | door Frans van den Houdt

Positief CHMP-advies voor middel tegen handeczeem

Delgocitinib (Anzupgo) heeft een positief advies gekregen voor een handelsvergunning van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het is bedoeld voor de behandeling van matig tot ernstig chronisch handeczeem indien topicale corticosteroïden ongeschikt zijn.

13-09-2024 | door PW
Back to top