Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Ik schreef over artsen en apothekers die met een verslaving kampen en werd meteen op mijn vingers getikt. Ze hebben een verslaving, kreeg ik te horen, want je zegt ook niet dat iemand met diabetes kampt. Ook verslaving is een ziekte.
Vorig jaar schreef ik een column met de titel ‘Pandemielessen’. Nu opnieuw, maar helaas met een vraagteken erachter.
In de Nederlandse huisartsenpraktijken waren in 2022 bijna 1,2 miljoen patiënten met diabetes, onder wie 108.100 patiënten met diabetes type 1 en 1.064.800 met type 2. Het aantal patiënten met diabetes type 2 is tussen 2011 en 2022 langzaam toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Waarom geen lagere dosering simvastatine bij genetische variant transporter?
Het heeft de voorkeur de behandeling van mensen met een angststoornis te starten zonder medicatie. Dit geldt ook voor de behandeling van dwangstoornissen. Dit staat in de herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Het aantal patiënten dat een of meerdere keren semaglutide (Ozempic) van de huisarts kreeg voorgeschreven voor diabetes steeg tussen 2019 en 2023 van 0,8 naar 6,3 per 1000 personen. Het aandeel patiënten dat dit medicijn off-label kreeg groeide van 0% in 2019 naar 1,4% in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden bijgewerkt. Dat concludeert de geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Medicijnagentschap (EMA) na beoordeling van gegevens over het risico op deze bijwerking.
Patiënten die chronisch geneesmiddelen gebruiken, krijgen doorgaans hun geneesmiddelen mee voor drie maanden. Sinds een aantal jaar kunnen apothekers geneesmiddelen voor een langere periode verstrekken en apart declareren. De SFK onderzocht de recente ontwikkelingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Naast medicatiebeoordelingen voor patiënten met polyfarmacie is het wenselijk dat openbaar apothekers ook korte medicatieconsulten voeren met patiënten. Dat concludeert Valérie Meijvis in haar proefschrift over het CombiConsult, een kort consult van de openbaar apotheker in samenwerking met praktijkverpleegkundige en huisarts. In haar onderzoek kregen ruim achthonderd patiënten via een CombiConsult advies over medicatiegebruik.
Bij het faillissement van een apotheek-BV stelde de rechter vast dat de bestuurder aansprakelijk was voor de schulden van de BV. In hoger beroep vorderde de bestuurder dat ook de beherend apotheker zou moeten opdraaien voor deze schulden, omdat de apotheker medebestuurder was of zich als bestuurder zou hebben gedragen. De rechter ging hier niet in mee.
Met een herhaalservice, track-and-trace-systeem en optimaal voorraadbeheersysteem is het gelukt de wachttijden in de apotheken op Bonaire te verkorten. Rik de Ruiter: “Toen ik hier kwam werd het net mogelijk om elektronisch recepten te versturen.”
Het ligt alweer achter ons, maar op de warmste dag van het jaar werd gemeld dat er een ‘koelte-ongelijkheid’ bestaat in Nederland. We maken ons druk dat niet iedereen op die enkele warme dagen voldoende koeling vindt.
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 12 tot en met 28 november 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Bij de tijd blijven in samenwerking’.
Het programma ABS-zorgprofessionals biedt hulp aan artsen, apothekers en andere zorgverleners met een verslaving. En roept collega’s op vooral niet weg te kijken. “Door het probleem te negeren is de kans groot dat het van kwaad tot erger gaat en iemand wordt ontslagen.”
Het verwerken van de dood van zijn vrouw viel hem zwaar, zo zwaar dat hij iedere avond in z’n eentje met gemak ruim een halve fles whisky of cognac wegklokte. Door op het juiste moment de juiste hulp te krijgen, slaagde hij erin zijn alcoholverslaving de baas te worden. Een apotheker doet anoniem zijn verhaal.
Tussentijds wijzigingen aanbrengen in de medicijnrol zijn risicovol, blijkt uit onderstaande melding die binnenkwam bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). “Het is nodig dat de apotheker met de zorginstelling een duidelijke noodprocedure afspreekt over het wijzigen van de inhoud van de medicijnrol.”
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad