Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW4

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Make it happen

Wat is duurzaam farmacieonderwijs? Toen er enige tijd geleden alweer op LinkedIn een post verscheen waarin docenten van de Universiteit Utrecht schreven dat ze werkten aan het verduurzamen van het farmacieonderwijs, wekte dat onmiddellijk onze interesse.

26-01-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Onbetaalbaar

‘Geweldig wat je doet!’ Dit stond op de kaart die ik onlangs kreeg. En nee, niet omdat ik een mooie subsidie of promotie heb gehad. Of iets anders opmerkelijks bereikt had. Plannen en wensen genoeg, alleen dat staat nu een beetje in de ijskast. Want ‘opeens’ was ik van dochter een mantelzorger geworden.

26-01-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Herexamen 2024 PW4

Wat is waar over lipofiele geneesmiddelen bij zeer ernstige obesitas?

24-01-2024 | door Linda Kok, arts Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Nationale afspraken voor preventie zijn nog onvoldoende

De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) uit 2018 hebben naar verwachting onvoldoende impact. Om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen in de periode tot 2040 zijn extra maatregelen nodig. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM.

18-01-2024 | door PW

Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam

Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

17-01-2024 | door PW

CHMP-advies: bezlotoxumab ook inzetbaar bij kinderen vanaf 1 jaar

Het indicatiegebied van bezlotoxumab (Zinplava) is uitgebreid na een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel kon al worden ingezet voor preventie van een recidief van een Clostridium difficile infectie (CDI) bij volwassenen met een hoog risico hierop. Door de uitbreiding is het nu ook toe te passen bij kinderen vanaf 1 jaar.

26-01-2024 | door PW

Meer apothekers afgestudeerd in 2023

In totaal startten 624 eerstejaarsstudenten in september 2023 aan de drie (bio-)farmaceutische opleidingen in Groningen, Utrecht en Leiden, 89 minder dan het jaar daarvoor. Het aantal afgestudeerde apothekers bedroeg 271, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-01-2024 | door SFK

‘Data gaan leven zodra je de theorie zelf kunt toepassen’

De theorie van onderzoeksmethodologieën en statistische methodes wordt door studenten vaak als droge kost ervaren, maar zodra ze hiermee aan de slag kunnen in de praktijk raken ze enthousiast. De master Farmacie in Leiden zet daarom vol in op het aanscherpen van vaardigheden in het veld. “Het lijkt mij erg leuk het dagelijkse apotheekwerk te combineren met praktijkonderzoek.”

26-01-2024 | door Frans van den Houdt

Crazy idea: werking medicatie sturen met hulp van fotofarmacologie

Groningse masterstudenten maken tijdens het vak innovative therapeutics kennis met fotofarmacologie. Tijdens colleges leren ze hoe licht effect kan hebben op de werking van medicijnen waardoor ze naast bioactief ook foto-actief worden. “It’s a crazy idea, let’s make it happen.”

26-01-2024 | door Linda de Jonge

‘Meer focus op klinische besluitvorming in onderwijs’

Klinische besluitvorming is een essentieel proces in de farmaceutische zorg dat meer aandacht verdient in het onderwijs voor studenten en apothekers. Interviews met apothekers laten zien dat het belangrijk is kennis, vaardigheden en klinische ervaring op te doen en samen te gebruiken bij de aanpak van een casus. Ook het nemen van besluiten als het antwoord niet evident is, verdient aandacht.

26-01-2024 | door Josephine Mertens, Ellen Koster, Vera Deneer, Thomas Kempen, Marcel Bouvy en Teun van Gelder

Alteplase bij herseninfact veilig bij gebruik van DOAC

Gebruik van een DOAC leidt niet tot een grotere kans op een intracraniële bloeding, grote bloeding of sterfte na toedienen van alteplase bij een herseninfarct, ten opzichte van warfarine of geen gebruik van een anticoagulans.

26-01-2024 | door Linda de Graaf

Je spelenderwijs bewust worden van de risico’s van VTGM

Om verpleegkundigen bewust te maken van de risico’s bij het toedienen en voor toediening gereed maken (VTGM) van geneesmiddelen en hen te motiveren deze in te perken, bedacht ziekenhuisapotheker Dorieke van Balen met collega’s een training in spelvorm. “Verpleegkundigen zijn nu veel alerter op fouten.”

26-01-2024 | door Delia Titre

Aios haalt meer uit vervolgopleiding door individualisering

Individualisering binnen de medisch specialistische vervolgopleiding biedt kansen voor jonge professionals om meer uit hun opleiding te halen. Hierdoor worden competente specialisten opgeleid die beter zijn voorbereid op wat de maatschappij van toekomstig zorgprofessionals vraagt. “Individualisering biedt een kans om je eigen draai aan de opleiding te geven.”

26-01-2024 | door Paola Mian, Linda Joosse, Ingeborg Wilting en Adrienne Zandbergen

Farmacieopleiding UU: vak duurzaam uitoefenen

Duurzaamheid is een multidisciplinair onderwerp dat een multidisciplinaire aanpak vergt. Om duurzaam onderwijs te realiseren werkt de farmacie-opleiding van de Universiteit Utrecht (UU) daarom samen met veel partners, zoals overheidsinstellingen, zorginstellingen, waterschappen en nationale en internationale onderwijsinstellingen. “Dit grote netwerk draagt bij aan de inhoudelijke en procesmatige implementatie van duurzaamheid binnen ons eigen leerplan.”

26-01-2024 | door Elise Heesbeen, Christine Hiemstra en Linda Silvertand

AIOS weerbaarder maken

Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”

26-01-2024 | door Edwin Bos

Leren samenwerken

De registratie als specialist betekent voor de openbaar apotheker onder meer verplichte nascholing om in aanmerking te komen voor herregistratie. Continu leren vormt de basis voor de garantie dat de apotheker qua kennis en competenties bij de tijd blijft en patiënten optimale zorg kan verlenen.

26-01-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien

Ook apothekers en hun teams hebben de mogelijkheid de campagne te promoten. Zij kunnen gratis posters bestellen, video’s downloaden voor het wachtkamerscherm, en beeldmateriaal en voorbeeldteksten voor sociale media gebruiken.

26-01-2024 | door KNMP

‘Wij leiden professionals op, die trots dit vak uitdragen’

Charlotte Jacobs plaatste in 1887 een opmerkelijke advertentie in het Pharmaceutisch Weekblad, waarin ze uit principe vrouwelijke apothekersassistenten zocht voor haar net geopende apotheek. Deze stap markeerde het begin van een indrukwekkende carrière voor Jacobs, die twintig jaar lang de enige vrouwelijke apotheker in Nederland was. De KNMP heeft het opleidingsinstituut naar haar vernoemd, vanwege de leidende rol die Jacobs vervulde.

26-01-2024 | door Anouchka van Breugel

Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona

Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.

16-01-2024 | door PW

Mogelijk ontwikkelingsstoornis bij valproïnezuur-gebruik door vader

Kinderen van mannen die het anti-epilepticum valproïnezuur gebruiken hebben mogelijk een hoger risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC beveelt daarom voorzorgsmaatregelen aan.

15-01-2024 | door D.M. Titre
Back to top