Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW40en41

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Fit lichaam

Ooit gierden de hormonen door je lijf, maar hoe ouder je wordt hoe minder er giert. Op een bepaald moment liggen ze er behoorlijk uitgeblust bij; klachten in plaats van plezier.

04-10-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Werkplezier

Als je goede zorg wilt verlenen, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat geloof ik oprecht, al worstel ik er zelf soms mee en velen met mij, vermoed ik. Hoe bewaak je als apotheker het werkplezier van jezelf en dat van je team, te midden van medicatietekorten en frustraties van patiënten? Verwachtingenmanagement: op die vraag heb ikzelf ook nog geen sluitend antwoord.

04-10-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Prominente plek voor SGLT-2-remmers in herziene NHG-Standaard Hartfalen

Start bij alle nieuwe patiënten bij wie de diagnose hartfalen wordt gesteld met een SGLT-2-remmer. Dat advies staat in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Hartfalen.

25-09-2024 | door D.M. Titre

Herexamen 2024 PW40en41

Neemt u bij dit ontslagrecept van een spironolactondrank voor een baby contact op met de voorschrijver?

01-10-2024 | door Feyzullah Mermi, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie

In de strijd tegen de gevaarlijke bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties, hebben onderzoekers 29 nieuwe antilichamen ontdekt die deze bacterie kunnen neutraliseren. Dat meldt het UMC Utrecht.

27-09-2024 | door PW

Colchicine eerste optie bij jicht met hart- en vaatziekte

Overweeg colchicine als eerste keuze bij patiënten met jicht die een cardiovasculair event hebben doorgemaakt. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn over jicht van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

26-09-2024 | door D.M. Titre

Indicatiegebied pembrolizumab uitgebreid na positief CHMP-advies

Het indicatiegebied van pembrolizumab (Keytruda) is wederom uitgebreid. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende oncologische indicaties, waaronder aanhoudend, recidiverend of gemetastaseerd cervixcarcinoom met een PD-L1-expressie met CPS-score van 1 of hoger, in combinatie met chemotherapie en al dan niet in combinatie met bevacizumab.

04-10-2024 | door PW

Hormoontherapie wint snel aan populariteit

Het aantal vrouwen van 40 tot en met 60 jaar met hormoontherapie tegen overgangsklachten is in 2023 ten opzichte van vijf jaar eerder met 76% toegenomen. In totaal gebruikten 102.000 vrouwen – 4,5% van alle vrouwen in deze leeftijdsgroep – zo’n middel. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-10-2024 | door SFK

Juiste dosis hormonen bepaalt IVF-succes

Vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan reageren verschillend op de standaarddosering follikelstimulerend hormoon (FSH), zegt arts-onderzoeker voortplantingsgeneeskunde Nienke Schouten. Zij werkte mee aan de ontwikkeling van een model dat de kans op een levend geboren kind en op complicaties van een bepaalde hoeveelheid FSH voorspelt. “Hiermee is goed in te schatten hoe groot het risico is bij een bepaalde dosering voor elke individuele vrouw.”

04-10-2024 | door Delia Titre

‘Anabole steroïden veilig gebruiken zonder bijwerkingen is onmogelijk’

Enkele honderdduizenden jonge kracht- en vechtsporters in Nederland gebruiken anabole steroïden. Deze illegaal geproduceerde producten – die sterk lijken op het mannelijk geslachtshormoon testosteron – zijn volgens internist-endocrinoloog Pim de Ronde gevaarlijk verslavend en ze geven ernstige bijwerkingen. “Sommige sporters gebruiken 1000 tot wel 3000 mg per week.”

04-10-2024 | door Edwin Bos

Geen verhoogd risico op CVA-event bij extra testosteron

Suppletie met gangbare doseringen testosteron verhoogt de incidentie van belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen niet in vergelijking met placebo. Mogelijk is de incidentie van niet-fatale aritmieën en atriumfibrilleren wel verhoogd.

04-10-2024 | door Linda de Graaf

Vrouw met overgangsklacht voelt zich vaak onbegrepen

Opvliegers, pijnlijke gewrichten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Een kleine greep uit een lange lijst met symptomen die vrouwen in de overgang ervaren. De ene vrouw merkt er vrij weinig van, terwijl de ander niet goed meer kan functioneren. Vooral de laatste groep voelt zich onbegrepen en onderbehandeld, blijkt uit een interviewstudie uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Nivel.

04-10-2024 | door Noah Scholten en Liset van Dijk

‘Gynaecologen hebben er grote moeite mee dat wij pleisters doorknippen’

Met een stijgend aantal vragen over de overgang in de apotheek verwacht Eric van der Borg dat ook de kennis onder collega-apothekers toeneemt. Zelf zet hij zijn expertise over overgangsklachten al jaren in om vrouwen te adviseren over beschikbare behandelingen. “Belangrijk is ook de specialist steeds te informeren over wat wij soms noodgedwongen moeten doen.”

04-10-2024 | door Frans van den Houdt

‘Creëer een open gesprekssfeer bij geven van informatie over anticonceptie’

Meer jonge vrouwen zijn de afgelopen jaren een spiraal gaan gebruiken en juist minder de anticonceptiepil. Ook raadplegen ze vaker internet om informatie te krijgen over anticonceptiemethoden. Maar ook voor apothekers is een informerende en adviserende rol weggelegd, vindt Karin van der Velde van Rutgers. “Bij de verstrekking kun je met de vrouwen het gesprek aangaan over de anticonceptie.”

04-10-2024 | door Linda de Jonge

Meld vermoedelijke bijwerkingen van fezolinetant

Veel vrouwen ervaren klachten tijdens de overgang. Wanneer medicamenteuze behandeling gewenst is maar hormoonsuppletietherapie niet, zijn er weinig geschikte alternatieven. Sinds enkele maanden is het nieuwe, niet-hormonale middel fezolinetant op de Nederlandse markt. Zoals bij alle nieuwe geneesmiddelen, is het bijwerkingenprofiel mogelijk nog niet volledig bekend.

04-10-2024 | door Ellen Ederveen en Marlieke Sonnenberg

Belservice geeft veel rust

Griet Ryheul wilde af van de werkonderbrekingen door tientallen telefoontjes die dagelijks bij de apotheek binnenkwamen en vond dé oplossing in een externe telefoonservice. Zij raadt het collega’s van harte aan. “Je kunt je weer op je werk focussen.”

04-10-2024 | door Frans van den Houdt

Passende zorg

Woensdag 18 september 11:52. Met het stoppen van de reanimatie is de passende zorg voor mijn schoonvader volbracht.

04-10-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Nieuwe materialen: leerlingen inspireren voor apothekersvak

De KNMP heeft op 25 september – Wereld Apothekersdag – materialen ontsloten die apothekers kunnen gebruiken bij het geven van voorlichting over het vak. De materialen bestaan uit onder meer presentaties, lesplannen en opdrachten die kunnen worden ingezet voor jong en oud.

04-10-2024 | door KNMP

Hormoontherapie helpt, leefstijl is 't belangrijkst

Hormoontherapie bij hinderlijke overgangsklachten wint aan populariteit, tot vreugde van gynaecoloog en overgangsspecialist Dorenda van Dijken. Maar ze benadrukt dat het voorschrijven altijd maatwerk is. De dosis, het aantal jaren therapie en de toedieningsvorm kunnen verschillen per vrouw. En de leefstijl, die blijkt op den duur het belangrijkst van alles.

04-10-2024 | door Margit Kranenburg

KNMP Najaarscongres

8 Oktober Beatrix Theater Utrecht

04-10-2024 | door PW
Back to top