Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW42

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herhalen

“De minister van Volksgezondheid en milieuhygiëne heeft met betrekking tot het toenemend aantal verkeersongevallen, waarbij het gebruik van geneesmiddelen een rol speelt, een Werkgroep Geneesmiddelen en verkeersveiligheid ingesteld met het verzoek zich te beraden omtrent de maatregelen welke moeten worden getroffen teneinde personen, die aan het verkeer deelnemen, te waarschuwen voor de risico’s, welke zij lopen en die zij kunnen veroorzaken ten gevolge van geneesmiddelengebruik.”

18-10-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Tweedehands.net en IGJ samen tegen illegale handel medicijnen

Online handelsplatform Tweedehands.net en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen aanpakken. Ook willen de twee partijen de bewustwording vergroten dat online receptmedicijnen kopen en verkopen risicovol is.

10-10-2024 | door PW

Zorginstituut: onderbouw doelmatig voorschrijven en informeer patiënten

Het doelmatiger off-label voorschrijven van medicijnen uit het basispakket heeft grote voordelen, maar de effectiviteit mag niet minder zijn. Ook moeten artsen in samenwerking met apothekers en patiëntenorganisaties openbaar toelichten hoe en waarom ze off-label doseren en voorschrijven. Dat meldt het Zorginstituut Nederland.

09-10-2024 | door PW

‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’

Voor een betere uitvoering van regioplannen voor passende zorg moeten zorgverleners vaker in gesprek met inwoners. Ook moeten de landelijke overheidspartijen een gezamenlijke openbare werkagenda maken om duidelijkheid te scheppen over domeinoverstijgende bekostiging. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

04-10-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW 42

Van welke onderstaande geneesmiddelen kan anisocorie een bijwerking zijn?

16-10-2024 | door Rike van Eekeren, apotheker bij Bijwerkingencentrum Lareb

Ruim de helft liet zich in 2023 vaccineren tegen griep

Ruim de helft (55%) van de mensen met een uitnodiging voor griepvaccinatie heeft zich in 2023 laten vaccineren; in 2021 was de vaccinatiegraad 58%. Vorig jaar liet 56% zich vaccineren tegen pneumokokken. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

07-10-2024 | door PW

Nieuwe DHPC waarschuwt voor veiligheidsrisico's bij levetiracetam

Bij gebruik van bepaalde nieuwe productverpakkingen van het anti-epilepticum levetiracetam is er een risico op medicatiefouten. Hiervoor wordt gewaarschuwd in een Direct Healthcare Professional Communicatie (DHPC) die door de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC is beoordeeld. De doseerspuit van 3 ml van onder meer het handelsproduct Keppra 100 mg/ml-drank wordt vervangen door een doseerspuit van 5 ml. Bovendien bevat de nieuwe spuit naast een schaalverdeling van 0,1 ml een extra schaalverdeling van 0,25 ml. Deze veranderingen kunnen leiden tot doseerfouten.

18-10-2024 | door PW

Inkoopprijzen dalen met gemiddeld 2,1% in oktober

De inkoopprijzen van receptplichtige geneesmiddelen in het basispakket daalden in oktober 2024 met gemiddeld 2,1% in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis levert dit een geschatte besparing op van € 84 miljoen aan inkoopwaarde. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-10-2024 | door SFK

‘Pas je taalgebruik zo aan dat het voor iedereen goed te begrijpen is’

Naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd en hebben moeite informatie van zorgverleners te begrijpen en toe te passen. Openbaar apotheker Martine Uiterwijk Winkel, die zich verdiepte in het onderwerp, pleit voor meer bewustwording en duidelijke communicatie naar alle patiënten. “We moeten ons taalgebruik aanpassen.”

18-10-2024 | door Linda de Jonge

De-escalatie naar ticagrelor: kleiner risico op grote bloeding

De-escalatie naar ticagrelor verhoogt in vergelijking met duale plaatjesremming gedurende twaalf maanden het risico op een ischemisch event niet. Het vermindert wel het risico op een grote bloeding, vooral bij patiënten met acuut coronair syndroom.

18-10-2024 | door Linda de Graaf

Kwaliteitsimpuls door GMP-concept 40 jaar in Nederland

Het is dit najaar veertig jaar geleden dat de nieuwe good manufacturing practices (GMP)-richtlijnen werden geïntroduceerd in Nederland. Na de industrie werd het GMP-concept jaren later ook van toepassing op de niet-industriële geneesmiddelbereidingen. Tegenwoordig zijn ook kleinschaligere apotheekbereidingen ingebed in een GMP-structuur.

18-10-2024 | door Kees Baggerman

Stoppen van antidepressiva: geregeld complexer dan je denkt

Bij het stoppen van antidepressiva is de wens van de patiënt meestal leidend. Redenen hiervoor kunnen bijwerkingen zijn, zoals slapeloosheid, gewichtstoename, seksuele functiestoornissen, bloedingen (bij SSRI’s) of geneesmiddelinteracties en/of zwangerschaps(wens). Dit artikel gaat nader in op de vragen: wie zou moeten stoppen, wanneer moet je stoppen en hoe moet je stoppen?

18-10-2024 | door Koos Brouwers, Tessa de Vos en Henricus Ruhé

Risicogestuurde benadering overtroeft de dubbelcheck

De huidige benadering van de toediening van parenteralia, gebaseerd op de verplichte dubbelcheck, past niet langer in de moderne gezondheidszorg met al haar bijbehorende uitdagingen. Een risicogestuurde aanpak, ondersteund door technologie, biedt een veelbelovend alternatief. Om die reden is een position paper opgesteld, waarin een risicogestuurde dubbelcheck wordt aanbevolen.

18-10-2024 | door A. van de Plas, W.J. Tanis, V.H.M. Deneer, G. Olsder, M.J. van der Lee, N.G.M. Hunfeld, M. Duyvendak, F. Karapinar-Çarkit, R. Rennenberg en P.M.L.A. van den Bemt

Afvalton strekt tot lering

Hamid Gongai keerde een halve afvalton met teruggebrachte medicatie om, analyseerde de inhoud, en constateerde tot zijn verrassing – en schrik – dat antibiotica het meest worden ingeleverd. Op plek twee staan NSAID’s en op drie anticoagulantia.

18-10-2024 | door Annemiek Veelenturf

Ledenwensen

De districtsafgevaardigden van de KNMP halen via de klankbordgroepen regelmatig op waaraan onze leden behoefte hebben. Deze wensen komen dan in het College van Afgevaardigden terecht.

18-10-2024 | door Thomas Kanis, bestuurslid KNMP

Introductie subsidiedesk voor apothekersorganisaties regio

De KNMP en VvAA introduceren een subsidiedesk voor regionale apothekersorganisaties voor hulp bij het aanvragen van subsidies. Beide organisaties hebben als doel om zoveel mogelijk subsidiegelden daar te krijgen waarvoor ze zijn bedoeld: de zorg.

18-10-2024 | door KNMP

Extra adviezen bij afbouwen en stoppen van medicatie

In het Informatorium Medicamentorum (IM) en op Apotheek.nl is nu extra informatie te vinden over het afbouwen en stoppen van medicatie. Een goede afbouwstrategie is namelijk cruciaal, vooral bij het staken van pijnmedicatie en psychofarmaca. De IM-rubriek geeft apothekers praktische handvatten voor het veilig afbouwen van medicatie. Ook op Apotheek.nl is nieuwe informatie toegevoegd.

18-10-2015 | door Fleur Pikkaart

Vals recept

In de e-mail-inbox van de apotheek ontvingen we een e-mail van een vrouw. In keurig Nederlands geschreven met in de bijlage een recept van ‘haar’ arts in Milaan. Ze vroeg of ze dit recept bij ons kon indienen en stuurde gemakshalve een tekst uit een Europees wetboek mee, waarin staat dat zorgverleners uit de lidstaten recepten van elkaar dienen te honoreren. Ik zocht de arts op, het recept zag er legitiem uit en het was geen bijzonder geneesmiddel.

18-10-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier
Back to top