Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW43

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lichtpuntje

Schimmels kunnen lekker en nuttig zijn. In kaas kunnen ze voor een culinaire sensatie zorgen. Dat geldt ook voor eetbare paddenstoelen. Nuttig zijn ze in brood. En in geneesmiddelen levensreddend.

25-10-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

50 tinten

Mevrouw had een opeenstapeling van problemen, met nu een nieuw probleem dat niet in ons eigen ziekenhuis kon worden gediagnosticeerd en behandeld. Met veel moeite werd zij voor een dag overgeplaatst naar een nabijgelegen ziekenhuis B, alwaar de diagnostiek werd ingezet, de behandeling toegediend en patiënt direct retour kwam.

25-10-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Nieuwe doseringen amoxicilline en sotalol bij zwangerschap

Omdat amoxicilline tijdens de zwangerschap sneller wordt uitgescheiden, is het niet logisch dat zwangere vrouwen tot nu toe een lagere dosering kregen. Het aangepaste advies is om de dosering gelijk te trekken met de dosering van niet-zwangere gebruikers. Dat meldt Moeders van Morgen Lareb.

15-10-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW43

Waarom is ditranolsalicylzuurcollodium beperkt houdbaar?

23-10-2024 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Een op de vijf Nederlanders had vorig jaar een allergie

Het aandeel Nederlanders dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18% in 2014 tot 21% in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen en volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

17-10-2024 | door PW

NHG: overweeg niet-sederende antihistaminica bij anafylaxie

Bij huidklachten door anafylaxie kan de huisarts bepaalde antihistaminica overwegen. Dit staat in de herziene behandelrichtlijn Geneesmiddelen en zuurstof in spoedeisende situaties van huisartsenorganisatie NHG.

17-10-2024 | door D.M. Titre

Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus

Het kabinet wil in het najaar van 2025 starten met het vaccineren van zuigelingen tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). De prik tegen het RS-virus – de RSV-prik – wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

16-10-2024 | door PW

Slaapmiddel DroomSap met doxylamine kan bijwerkingen geven

Het slaapmiddel DroomSap legt de nadruk op de natuurlijk ingrediënten kruiden en honing, maar het werkzame bestanddeel zit vooral in doxylamine. Deze chemische stof kan bijwerkingen geven zoals duizeligheid en geheugenproblemen, melden Bijwerkingencentrum Lareb en het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum.

16-10-2024 | door PW

Combinatiepreparaat met ceftazidim en avibactam breder inzetbaar

Het combinatiepreparaat Zavicefta, dat ceftazidim en avibactam bevat, is breder inzetbaar. Artsen konden het al voorschrijven bij volwassenen en kinderen vanaf drie maanden voor de behandeling van gecompliceerde intra-abdominale infecties, urineweginfecties, nosocomiale pneumonie en ernstige infecties door gevoelige verwekkers, wanneer andere behandelingen niet mogelijk zijn.

25-10-2024 | door PW

Gebruiksduur bij eerste uitgifte opioïd neemt af

Openbare apotheken verstrekten in 2023 aan 1,1 miljoen mensen een pijnstiller uit de groep opioïden. De voorgeschreven gebruiksduur bij een eerste uitgifte van sterkwerkende opioïden in 2024 nam af met 13% ten opzichte van 2019 naar 9,1 dagen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-10-2024 | door SFK

'Behandeling van belangrijkste schimmels, aspergillus en candida, is enorme uitdaging'

Schimmelinfecties staan veel minder in de aandacht dan bacteriële infecties, maar vormen een even, zo niet groter, gevaar voor de volksgezondheid. Resistente schimmels zijn in opmars. Maar er gloort hoop. Voor het eerst in jaren zitten er nieuwe middelen in de pijplijn, meldt hoogleraar Roger Brüggemann. “Ze zijn specifiek ontwikkeld tegen resistente pathogenen.”

25-10-2024 | door Frans van den Houdt

Efficiëntieslag wenselijk in voorraadbeheer instellingen

Artsen werkzaam in instellingen beschikken over een werkvoorraad aan geneesmiddelen voor acute situaties. Praktijkonderzoek toont praktijkvariatie in het beheer en gebruik van de werkvoorraad. Hoewel patiënt- en geneesmiddelveiligheid voldoende geborgd lijken, zou digitale ondersteuning van de processen de administratieve lasten van zorgverleners kunnen verminderen.

25-10-2024 | door Cennet Karaduman, Komal Khan en Martina Teichert

Al ruime eeuw vinger aan de pols bij opioïdgebruik

Nederland heeft de dramatische opioïdencrisis in de Verenigde Staten grotendeels ontweken, maar ook hier is het gebruik van opioïden de afgelopen decennia sterk toegenomen. Gezien de nog steeds stijgende trend in opioïdengebruik en het hoge percentage patiënten dat deze middelen voorgeschreven krijgt, is het van belang dat artsen en apothekers een verantwoord opioïdenbeleid handhaven.

25-10-2024 | door Toine Pieters

PCSK9-remmer lerodalcibep verlaagt LDL-C significant

De nieuwe PCSK9-remmer lerodalcibep reduceert het LDL-C significant bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening of met een hoog risico op een atherosclerotische aandoening. Het veiligheidsprofiel is vergelijkbaar met placebo.

25-10-2024 | door Linda de Graaf

Proactieve aanpak maakt het verschil voor hartpatiënt

De Amsterdamse Therapietrouw Proeftuin pakt therapieontrouw bij hart- en vaatziekten aan op basis van een multidisciplinair programma. Hierbinnen worden therapieontrouwe patiënten geïdentificeerd en vervolgacties ingezet. Apotheekmedewerkers en patiënten waren enthousiast, maar ICT-beperkingen vormden een obstakel. De resultaten van de proeftuin zijn verwerkt in een draaiboek dat beschikbaar is voor alle apothekers.

25-10-2024 | door Souhailla Talhaoui, Marieke Maier, Jacqueline G. Hugtenburg, Fatma Karapinar en Marcel J. Kooij

Tool om voorraad te beheren

Zijn frustratie over assortimentswisselingen en een niet-kloppende medicatievoorraad brachten Jelle Verwiel ertoe een tool te ontwikkelen waarmee hij zijn eigen voorraadbeheer kan regelen. “Veel apothekers kunnen hiervan profijt hebben.”

25-10-2024 | door Linda de Jonge

Dossier op KNMP-site met veelgestelde vragen en antwoorden abortusmedicatie

Veelgestelde vragen en antwoorden en meer informatie over abortusmedicatie staan nu centraal verzameld op KNMP.nl in een zogeheten dossier. Apothekers vinden hier ook een patiëntenfolder en handige links en documenten.

25-10-2024 | door KNMP

Goed gedaan joh!

Tijdens het recente KNMP Najaarscongres vroeg één van de sprekers aan de zaal of we niet kunnen stoppen met leveren van een bepaald generiek, want volgens haar heeft dat echt meer bijwerkingen dan het spécialité. Er was zelfs een pollvraag over oorzaken van bijwerkingen, waarbij één antwoord luidde: ‘apotheek heeft verkeerde middel geleverd’. Geroezemoes in de zaal, één collega stak haar vinger op en legde haarfijn uit waarom we het preferente generiek moeten leveren en daarmee in de tang zitten tussen zorg en zorgverzekeraar.

25-10-2024 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Nieuwe Zorgstandaard Somatische screening

Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De WSO ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)- apotheker in de regionale samenwerking.

25-10-2024 | door KNMP
Back to top