Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Openbaar apothekers zijn met hun directe en veelvuldige patiëntencontact de best uitgeruste zorgverleners om continu bij te dragen aan het effectief en veilig houden van geneesmiddelen. Als deze op nationaal niveau al regelmatig uitgesproken en onderschreven tekst ook op Europees niveau wordt herhaald, zorgt het voor extra impact.
Sinds de afgelopen jaren maken wij als apotheekteam veel gebruik van digitale toepassingen. Communicatie verloopt vaak via automatisch gegenereerde berichten via de e-mail of per sms.
In Nederland worden veel meer PCSK9-remmers en inclisiran gebruikt dan in andere Europese landen, blijkt uit onderzoek van Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Waarom deze nieuwe cholesterolverlagers vaker door Nederlandse artsen worden voorgeschreven is onduidelijk.
Patiënten kunnen koorts krijgen door het wormmiddel mebendazol, meestal een dag na gebruik. Koorts staat niet als bijwerking vermeld in de bijsluiter, terwijl dat in andere landen wel het geval is. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Apotheekteams vinden het implementeren van therapietrouw-interventies goed haalbaar, maar effecten op het medicijngebruik zijn wisselend. Opschaling naar andere regio’s blijkt een uitdaging door personeelstekorten en een verkeerde financiering in de apotheek. Dat blijkt uit een door Nivel gecoördineerde analyse van de vier eerste Proeftuinen Therapietrouw.
Als combinatie van het oncolyticum sotorasib met een secretieremmer nodig is, kan de patiënt sotorasib innemen met ook een zuurhoudende drank, zoals cola. Dit adviseert de fabrikant in de productinformatie. Dit advies is door KNMP-Werkgroep Interacties oncologische middelen beoordeeld en niet overgenomen in de afhandelingstekst van de G-Standaard van de interactie Sotorasib + Secretieremmers.
Openbare apotheken verstrekten in de eerste drie kwartalen van 2024 voor bijna € 31 miljoen aan gewichtsverminderende middelen. Dat is 79% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna driekwart hiervan kwam voor rekening van de zorgverzekeraar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Mensen met hartfalen belanden vaak in het ziekenhuis. Om de kans op een opname te verkleinen en de levenskwaliteit van patiënten te vergroten, wordt een multidisciplinair team opgezet om gepersonaliseerde zorginterventies te ontwikkelen. “We willen een patiënt zoveel mogelijk in de eerste lijn houden.”
Over het minderen en stoppen met medicatie bij ouderen zijn sinds mei 2024 vijf nieuwe kennisdocumenten beschikbaar. Naast informatie over hoe de behandelaar medicatie kan aanpassen of staken is hierin ook beschreven bij welke situaties deze acties te overwegen zijn.
Tijdens de wereldwijde uitbraak van mpox in 2022 zijn in Nederland bijna 1300 gevallen gemeld. Van de nieuwe variant, die momenteel in Midden-Afrika heerst, zijn hier tot medio september geen gevallen gemeld. Aan de vaccinatiecampagnes die in 2022/2023 zijn opgezet door de GGD hebben zo’n twintigduizend mensen deelgenomen. Lareb kreeg tot augustus van dit jaar 174 meldingen waarin 698 vermoede bijwerkingen na mpox-vaccinatie zijn beschreven.
In een presentatie aan diëtisten nam Marjolein Smit de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van afslankmiddelen door. Ook voor haar was het een leerzame avond. “Interessant te horen dat sommige diëtisten werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk.”
De KNMP Kennisbank krijgt op 5 november een vernieuwde vormgeving. Ook wordt een technische update gedaan, waardoor de stabiliteit van het platform verder verbetert.
Voorkomen is beter dan voorkomen. Het is maar net waar je de klemtoon legt. Taal, context en het geven van de juiste informatie zijn belangrijk bij het communiceren. Het dagelijkse werk van apothekers en hun teams bestaat uit het voorkomen van problemen, oftewel preventie.
Wouter van Berckel is sinds 25 september afgevaardigde voor District Zuidwest II van de KNMP. En dat is uniek, want hij is de eerste Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) die deze rol op zich neemt.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad