Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Iets doen

Zet een groep mensen bij elkaar om te praten over geneesmiddelen en de hoge prijzen die fabrikanten er soms voor vragen en je krijgt levendige discussies, is de ervaring van Rob Baltussen. Hij is professor global health economics aan het Radboudumc en projectleider van het burgerplatform dat zich onlangs boog over de vraag of de hoge prijzen wel gerechtvaardigd zijn, of de maatschappij hieraan belastinggeld en premies moet uitgeven of dat het geld beter aan andere zorg kan worden besteed.

15-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Blinde vlek

Bij het koffieapparaat wrijf ik over mijn bovenbeen. De huid is wat gevoelloos, maar in de spier zit een verdikking die pijnlijk is. Hardloopblessure? Of gestoten? Nee. “Heb je een vaccinatie gehad?”, vraagt mijn collega. Nee, maar wel een injectie diclofenac …

15-11-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Water verwoest Spaanse apotheek van Savanna Groot

De drie grote voorruiten weggeslagen, omgevallen kasten, de hele medicijnvoorraad verdwenen, een naar binnen geslingerde auto en heel veel water en modder. Dat is wat Savanna Groot en haar man aantroffen in hun apotheek in Paiporta, vlakbij Valencia. De schade loopt in de tonnen.

08-11-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2024 PW46

Moet de dosering levothyroxine bij deze zwangere worden aangepast?

13-11-2024 | door Maaike de Wit, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Lamotrigine eerste keus bij epilepsie met focaal begin

Lamotrigine is het middel van eerste keus bij nieuw gediagnosticeerde patiënten die lijden aan epilepsie met een focaal begin. Dit staat in de herziene richtlijn Epilepsie van de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN).

07-11-2024 | door D.M. Titre

Succesvolle testvluchten drones met medicijnen in drie landen

In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn testvluchten succesvol uitgevoerd met medische drones bestuurd vanuit één locatie. Deze drones kunnen bloed, medicijnen en medische apparatuur snel brengen naar moeilijk bereikbare gebieden. Dat meldt de ANWB, die de testen heeft uitgevoerd met mobiliteitsclubs in Zwitserland en Oostenrijk.

06-11-2024 | door PW

Zorgverlener vaak sceptisch over complementaire zorg kankerpatiënt

Door tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners is de communicatie over complementaire zorg voor kankerpatiënten, zoals acupunctuur of voedingssupplementen, vaak gebrekkig. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Als het onderwerp wel wordt besproken is dat vaak op initiatief van de patiënt.

05-11-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Nieuw middel voor behandeling stollingsziekte hemofilie A en B

Marstacimab (Hympavzi) heeft een positief advies gekregen voor een handelsvergunning van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. Het middel is bedoeld voor de behandeling van patiënten met een ernstige vorm van de stollingsziekte hemofilie A en B. Artsen kunnen het voorschrijven bij volwassenen en bij kinderen van 12 jaar en ouder met een gewicht van ten minste 35 kg. Deze patiënten mogen geen factor VIII-remmers (bij hemofilie A) of factor IX-remmers (bij hemofilie B) hebben.

15-11-2024 | door PW

Meer medicijngebruik in lage SES-gebieden

In gebieden met een lage score voor sociaal-economische status (SES) worden meer middelen uit verschillende geneesmiddelgroepen gebruikt dan in gebieden met hoge SES-scores. Ook is het gebruik (gemeten in DDD’s) per apotheekbezoeker daar groter dan in gebieden met hoge SES-scores. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-11-2024 | door SFK

‘Upgrade van risicomodel om kans hart- en vaatziekte in te schatten'

In de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement is een nieuw risicomodel geïntroduceerd om de kans op een hart- en vaatziekte beter te kunnen inschatten. Ook is er bij ouderen aandacht voor het niet starten met medicatie en het stoppen hiervan. “Als een patiënt al is ingesteld en de middelen goed verdraagt, is het vaak zinvol door te gaan. Als iemand nog niets heeft, is de vraag: wat is de levensverwachting.”

15-11-2024 | door Delia Titre

De hoge prijs van medicatiefouten in het ziekenhuis

Medicatie-incidenten met add-on geneesmiddelen komen vaak voor in het ziekenhuis, blijkt uit een inventarisatie van Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). De incidenten hebben een grote impact op zowel de patiënten als de ziekenhuisorganisatie. Het is daarom belangrijk deze medicatie-incidenten periodiek te evalueren zodat op tijd actie kan worden ondernomen om nieuwe incidenten te voorkomen.

15-11-2024 | door Komal Khan, Sophie ter Hark, Sander Bouwman en Rob Essink

Streep door boete van minister voor off-label voorschrijven van coronamedicatie

De boete die de minister van VWS een huisarts oplegde voor het voorschrijven van hydroxychloroquine en ivermectine bij COVID-19 was onterecht, oordeelt de rechter. De huisarts kreeg de boete na meerdere meldingen bij de inspectie in verband met de verstrekking van de off-label medicatie. Maar de minister handelde daarbij in strijd met het lex certa-beginsel, aldus de rechter, omdat het wetsartikel over off-label voorschrijven niets vermeldt over een boete.

15-11-2024 | door Catelijne Bach en Kikki Ouwersloot

Finerenon houdt hartpatiënt langer uit het ziekenhuis

Bij patiënten met hartfalen en een licht gereduceerde of behouden ejectiefractie resulteert behandeling met finerenon in een significant lagere incidentie van ziekenhuisbezoek voor verslechtering van hartfalen en overlijden door cardiovasculaire oorzaak, in vergelijking met placebo.

15-11-2024 | door Linda de Graaf

’Zet moreel beraad in wanneer ieders perspectief telt’

Wanneer een (niet-eigen) patiënt een beroep doet op jouw farmaceutische zorgverlening bij een beperkt voorradig geneesmiddel, zou er een vorm van medisch-farmaceutische triage moeten plaatsvinden. Met deze triage kan de keuze worden vergemakkelijkt om wel of niet te verstrekken aan deze niet-eigen patiënt. Dit idee ontstond in goed moreel beraad over hoe te handelen bij een schaars voorradige antibioticumsuspensie voor kinderen.

15-11-2024 | door Martine Kruijtbosch, Regine Siedenburg, Wouter Dessing, Ricky Valentijn-Robertz, Anne-Marie Steenvoorden, Anne-Margreeth Krijger Dijkema, Remco van der Velden en Fleur van Gelder

Tekorten tacklen via de app

Een speciale appgroep om informatie uit te wisselen over geneesmiddeltekorten en elkaar van winkeldochters te kunnen voorzien, is voor apothekers in de regio Den Haag zeer effectief, verzekert Inge Stollman. “De patiënt mag nooit de dupe worden.”

15-11-2024 | door Frans van den Houdt

Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen gepubliceerd

De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is gepubliceerd. Deze bestaat uit een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Hierop staan geneesmiddelen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van groot belang zijn.

15-11-2024 | door KNMP

RESV

Binnen de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft de openbaar apotheker een stevige positie in het hechte wijkverband, samen met de huisarts, wijkverpleging en sociaal domein-professional. Om deze wijkteams lokaal goed te laten samenwerken, moet er op regionaal niveau ondersteuning komen van het Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, afgekort RESV. Onthoud de afkorting, deze gaat u de komende jaren vaker horen.

15-11-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP
Back to top