Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Klein steentje

Gemiddeld noemt Marjolein Chung zichzelf als het om duurzaam leven gaat. Ze probeert haar steentje bij te dragen, maar is niet superfanatiek. Nooit meer vliegen gaat haar te ver, maar ze rijdt wel bewust een elektrische auto.

22-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Is het B1?

Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd. De meerderheid van hen heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hen nadelig beïnvloedt in het dagelijks leven. Dit kan ook invloed hebben op het begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid en geneesmiddelen.

22-11-2024 | door Iris Beerthuis,apotheker en brand engagement manager Radioligandtherapy bij Novartis

Lager doseren pembrolizumab en nivolumab vermindert CO2-uitstoot

Door op basis van het gewicht van de patiënt de veelgebruikte oncolytica pembrolizumab of nivolumab te doseren dalen de kosten en vermindert de CO2-uitstoot, zonder in te leveren op de werkzaamheid van de medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Erasmus MC.

11-11-2024 | door PW

Herexamen 2024 PW47

Welke bijwerking van statines overweeg je als iemand binnen enkele maanden na de start van een statine last krijgt van visusklachten, wat mensen meestal formuleren als ‘slechter zien’?

20-11-2024 | door Rike van Eekeren, apotheker bij Bijwerkingencentrum Lareb

Therapie taaislijmziekte vergoed onder 6 jaar als prijs 75% daalt

Het medicijn elaxacaftor, tezacaftor en ivacaftor (Kaftrio), voor de behandeling van taaislijmziekte, kan in combinatie met ivacaftor (Kalydeco) onder voorwaarden van onder andere een prijsdaling van minimaal 75% worden vergoed voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid.

13-11-2024 | door PW

Veel meldingen zenuwschade door vitamine B6

Voedingssupplementen met vitamine B6 kunnen zenuwschade veroorzaken. Door dit risico is voorzichtigheid geboden bij vitamine B6-suppletie, waarschuwt Bijwerkingencentrum Lareb, dat tot nu toe 238 meldingen heeft ontvangen van zenuwpijnen door gebruik van producten met vitamine B6.

12-11-2024 | door PW

Na staken denosumab risico op fracturen

Na staken met denosumab is het, om fracturen te voorkomen, van belang na te behandelen met een bisfosfonaat. Dit benadrukt huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Fractuurpreventie.

12-11-2024 | door D.M. Titre

Nieuw combinatiepreparaat voor de behandeling van allergische rinitis

Er is een nieuw combinatiepreparaat op de markt voor de behandeling van seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische rinitis.

22-11-2024 | door PW

Preferente verpakking is niet altijd passend

Apothekers verstrekken in principe de hoeveelheid geneesmiddel die artsen voorschrijven. De verpakkingsgrootte sluit echter niet altijd aan op de voorgeschreven hoeveelheid. De SFK onderzocht bij welke geneesmiddelen het meest overblijft na aanbreken van een verpakking. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-11-2024 | door SFK

‘We doen ons best; je mag ons gerust groene doeners noemen’

Het apotheekteam van Apotheek Meerpolder was altijd al bewust met duurzaamheid bezig, maar sinds de aansluiting bij de Apotheek van de Toekomst krijgt het extra aandacht. Zo worden nu grote partijen incontinentiematerialen en wondzorgproducten ingezameld voor hergebruik, tot vreugde van patiënten. “Mensen vinden het zo zonde als ongebruikte spullen worden weggegooid.”

22-11-2024 | door Frans van den Houdt

Betere behandeling door duurzaam voorschrijven

Duurzaam voorschrijven hoeft niet ten koste te gaan van de gezondheid van de patiënt. Het kan juist de behandeling verbeteren, merkt huisarts Iris Wichers, die zich bij huisartsenorganisatie NHG inzet voor duurzame zorg. “Veel mensen blijven jarenlang PPI’s gebruiken, terwijl dit vaak niet meer nodig is.”

22-11-2024 | door Delia Titre

‘Voor verandering moet je je idealen voor een betere wereld blijven nastreven’

Om geretourneerde hulpmiddelen een tweede kans te geven, rijdt Hanneke van Andel het hele land door om alles op te halen. De spullen krijgen vervolgens een nieuwe bestemming in Nederland en andere landen zoals Oekraïne, Suriname en Gaza. “Daar zijn ze hard nodig.”

22-11-2024 | door Linda de Jonge

Apotheek kan zelf veel doen om CO2-voetafdruk te verminderen

Veel openbaar apothekers zijn bezig met verduurzaming, door onder meer patiënten te stimuleren ongebruikte geneesmiddelen in te leveren, binnen FTO-verband afspraken te maken over de hoeveelheid medicatie die wordt verstrekt, papierloos te werken en minder plastic te gebruiken. Uitdagingen die het proces bemoeilijken zijn tijdgebrek en wensen van patiënten.

22-11-2024 | door Annemoon Schilders, Suzanne de Klerk, Nicole Hunfeld, Emma van Roosmalen, Henk Vermaat en Sander Borgsteede

Snel starten met DOAC bij AF-patiënt na herseninfarct

Binnen vier dagen na een beroerte die samenhangt met atriumfibrilleren (AF) starten met een DOAC is niet inferieur aan later starten wat betreft het krijgen van een nieuw herseninfarct, een intracraniële bloeding of een systemische embolie.

22-11-2024 | door Linda de Graaf

Tjongerschans lanceert dashboard om verspilling medicatie terug te dringen

Een softwaretool in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen toont realtime de verspilling van medicatie op patiëntnaam per afdeling en per medicatiesoort. Volgens initiatiefnemer ziekenhuisapotheker Minke Jongsma, die op meerdere terreinen actief is met duurzaamheid, willen ook artsen en verpleegkundigen medicatieverspilling snel stoppen. “Eén gesprek op een afdeling is voldoende om samen in actie te komen.”

22-11-2024 | door Edwin Bos

Specifieke kennis en vaardigheden helpen ‘groene apotheker’ op weg

De rol van de apotheker in de transitie naar groene farmacie gaat verder dan het voorkomen van medicijnverspilling en het terugnemen van overtollige medicijnen. Met de vijf ‘groene vingers’ (vernietigen, verwijderen, veranderen, verminderen, voorkomen) kunnen (toekomstige) apothekers actief bijdragen aan het beoordelen en beïnvloeden van de hele levenscyclus van farmaceutische producten.

22-11-2024 | door Margarita Amador, Mandy Crommentuijn van Rhenen en Alfons Uijtewaal

Bijsluiter 2.0: van papier naar pixels

Geen papieren, maar digitale bijsluiters bij intramurale geneesmiddelen; Nederlandse ziekenhuisapothekers zijn er voorstander van. Dankzij ontheffing van de Europese Commissie eind september is de weg vrij voor een pilot met de electronic Patient Information Leaflet (e-PIL). Voornaamste winst: bomen en carbon-footprint. En: up-to-date informatie.

22-11-2024 | door Margriet Prikken

Pionieren met een CO2-voetafdruk

Wat is de CO2-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

22-11-2024 | door Iris Zuydgeest

Reis van patiënt door het ziekenhuis moet duurzamer

Duurzaamheid binnen de apotheek richt zich vaak op het terugdringen van geneesmiddelspillage, maar duurzaamheid op het gebied van zorg en personeel is minstens zo belangrijk. Daarom zijn vanuit de apotheek van het Maasstad Ziekenhuis initiatieven gestart om de farmaceutische patiëntenzorg binnen de gehele keten verder te verduurzamen. “Het blijft belangrijk kritisch te kijken naar processen die al jarenlang zo zijn ingericht.”

22-11-2024 | door Milou van Heuckelum, Solange Borst, Anne Schäfer-van Raalte en Mathilde van Veggel

Dagelijks 50.000 zakjes medicatie

Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”

22-11-2024 | door Annemiek Veelenturf

KNMP verlengt vanwege succes de campagne ‘Samen met je apotheker’

De KNMP verlengt vanwege succes nogmaals de campagne ‘Samen met je apotheker’. De campagne wordt vanaf 18 november een maand onder de aandacht gebracht van het Nederlandse publiek, waarmee de rol van de apotheker als medicatiespecialist wordt onderstreept.

22-11-2024 | door KNMP

Vergoeding van apotheekzorg 2025 inzichtelijk op baliekaart

De KNMP maakt met een baliekaart eenvoudig inzichtelijk hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2025 gaan vergoeden. Dit overzicht laat zien welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek worden vergoed vanuit de basisverzekering.

22-11-2024 | door KNMP

Groene impact

Mijn 11-jarige zoon weet dat ik met duurzame zorg bezig ben. Een van de leukste en meest impactvolle projecten is de paracetamolchallenge. Het idee van de challenge is om 25% minder intraveneuze paracetamol voor te schrijven en voor tabletten te gaan. Dit scheelt een zestienvoud aan CO2, maar ook geld, afval en tijd.

22-11-2024 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP
Back to top