Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
De zorgkosten reizen de pan uit, het aantal zorgbehoevenden neemt ieder jaar fors toe en om al die mensen adequaat te kunnen helpen zou in 2040 een op de vier Nederlanders in de zorg moeten werken. De zorgdoemscenario’s zijn niet van vandaag of gisteren en zullen ook niet verdwijnen. Want ook als je alle prognoses zonder overdrijving op een rijtje zet, zoals het RIVM doet, zie je overal een stijgende lijn opdoemen.
Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden korter, de winkels liggen vol met lekkernijen, en apotheken? Die liggen vol met recepten voor drie maanden aan medicatie, terwijl wij die herhaalmedicatie recentelijk nog hebben klaargezet.
Het percentage bacteriën in Nederland dat ongevoelig is voor antibiotica was in 2023 ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Maar steeds vaker worden zeer resistente bacteriën gevonden, vooral bij mensen die in het buitenland in het ziekenhuis hebben gelegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Welk advies over het gebruik van rivaroxaban geeft u?
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt in 2050 verder naar bijna twaalf miljoen. Vooral dementie en artrose nemen enorm toe: naar verwachting is het aantal patiënten met deze ziektes in 2050 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM.
Het alzheimermiddel lecanemab (Leqembi) moet toch een handelsvergunning krijgen, oordeelt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. In een beperkte groep patiënten lijken de voordelen van het middel op te wegen tegen de nadelen.
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies uitgebracht voor een handelsvergunning voor het immunosuppressivum vilobelimab (Gohibic). Dit middel is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met SARS-CoV2-geïnduceerd acute respiratory distress syndrome (ARDS) die systemische corticosteroïden krijgen.
Openbare apotheken verstrekken in 2024 naar verwachting 29,7 miljoen keer een geneesmiddel met een eerste uitgifte. Daarmee is het aantal eerste uitgiftes nog altijd lager dan in de pre-coronaperiode 2015-2019, toen het ieder jaar net boven de 30 miljoen uitkwam. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Inclusiviteit, diversiteit en veilig en gezond werken zijn de komende jaren belangrijke speerpunten van JongNVZA, verzekert voorzitter Eva van Haren. Op de ziekenhuisfarmaciedagen in Arnhem manifesteren leden zich deze week met talloze presentaties, onderzoeksresultaten en andere initiatieven. “Als jonge apothekers signaleren we vaak in een vroeg stadium belangrijke nieuwe ontwikkelingen.”
Fenoloplossing 85% is een onmisbaar product in de huisartsenpraktijk en wordt toegepast bij de chirurgische behandeling van een ingegroeide teennagel. Het leveren van een andere verpakkingsvorm kan leiden tot incidenten.
De dosering dexamethason rondom pemetrexed kan worden verlaagd, gezien het ontbreken van bewijs voor de hoge dosering dexamethason en de ernstige bijwerkingen die hiermee gepaard kunnen gaan. Dat adviseert de Commissie Doelmatigheid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Een expertgroep van zes longartsen kan zich vinden in het advies.
Tenecteplase is niet inferieur aan alteplase bij toediening binnen 4,5 uur na het optreden van een acute ischemische beroerte. Het middel is eenvoudig toe te dienen en heeft daarom mogelijk de voorkeur bij een herseninfarct.
SGLT-2-remmers nemen vanaf nu een prominente plek in bij de behandeling van alle patiënten met hartfalen. Dat is de meest in het oog springende wijziging in de herziene NHG-Standaard Hartfalen. Huisartsen zullen naar verwachting de komende maanden deze middelen vaker gaan voorschrijven aan patiënten met hartfalen. De SIG HVZ zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.
In drie apotheken in de regio Leiden wordt gekeken of een app en extra begeleiding voor bewuster medicijngebruik en betere therapietrouw zorgen. Openbaar apotheker Hester Spronk ziet positieve effecten. “Mensen waarderen de reminders.”
Apotheek.nl wint de zevende award op rij voor Website van het Jaar, in de categorie ‘gezondheid’. De award werd voor het eerst gewonnen in 2018.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de IGJ op zeer korte termijn een aanwijzing te geven om tijdens een tekort tijdelijk niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.
In de dagelijkse omgang met geneesmiddelentekorten passen apothekers vaak maximale flexibiliteit toe. Op is geen optie voor apothekers als het om medicatie gaat. Alle zeilen worden bijgezet om de patiënt toch te helpen en dat lukt heel vaak.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad