Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Meedenken

Gaat alle aandacht de laatste maanden terecht uit naar de cao Apotheken en de acties die apothekersassistenten in het hele land voeren voor een beter salaris, met het oog op de toekomst wordt ook hard gewerkt aan het up-to-date houden van het beroepscompetentieprofiel, waarin beschreven staat welke vaardigheden apothekersassistenten moeten bezitten. Goed communiceren wordt steeds belangrijker.

06-12-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

PAuLa

Binnenkort start er een nieuwe collega bij ons. Na meerdere gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de beste kandidaat is. Zowel het profiel als de werkervaring als het plaatje op financieel vlak waren doorslaggevend. We hebben haar aan het werk gezien en dat beviel ons wel. Er wordt op topsnelheid gevuld, ze is flexibel en ze verzuimt nauwelijks. Ze heeft geen invloed op de sfeer en ik denk dat iedereen het wel met haar kan vinden. Ook is ze slank, wat ook een pré is.

06-12-2024 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Inspectie waarschuwt consument voor online kopen medicijnen

Als je met een paar klikken receptmedicijnen kunt bestellen en thuis laten bezorgen, kun je ervan uitgaan dat het niet in de haak is. Met die waarschuwing wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) consumenten waarschuwen voor online aankopen. Vanaf 13 december gaat in de EU strengere wetgeving gelden om mensen te beschermen tegen illegale producten.

26-11-2024 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2024 PW49

Welke statine(s) moeten – bij voorkeur – worden vermeden bij gebruik van colchicine 0,5 mg, 3x daags 1 tablet?

04-12-2024 | door Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

RIVM: Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg

Nederland moet scherpe keuzes maken in de zorg om beter voorbereid te zijn op een gezonde toekomst. Bijvoorbeeld over het opnemen van medicijnen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook zal klimaatverandering meer invloed hebben op de gezondheid. Dat concludeert het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.

28-11-2024 | door PW

‘Overheid moet krachtig optreden tegen ongezonde supermarkten’

Supermarkten verleiden consumenten nog steeds tot ongezond eten en drinken, ondanks eerdere beloftes. Daarom moeten er wettelijke maatregelen komen zodat supermarkten noodzakelijke stappen zetten. Dat stelt het Diabetes Fonds in een gezamenlijke oproep namens meerdere gezondheidsfondsen.

26-11-2024 | door PW

Monoklonaal antilichaam evinacumab inzetbaar bij kinderen vanaf 6 maanden

Door een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is evinacumab (Evkeeza) nu ook bij jongere kinderen inzetbaar. Het middel was al geïndiceerd als aanvulling op een dieet en andere LDL-cholesterolverlagende behandelingen voor volwassen en pediatrische patiënten van 5 jaar en ouder met homozygote familiaire hypercholesterolemie (HoFH). Door het advies kan het middel nu ook worden gegeven aan kinderen vanaf 6 maanden.

06-12-2024 | door PW

Nieuwe middelen stuwen kosten cholesterolverlagers

Hoewel de nieuwste cholesterolverlagers, de PCSK9-remmers en inclisiran, nog geen 2% van de gebruikers tellen, zijn ze goed voor 70% van de kosten. Ten opzichte van 2020 is hun aandeel verder toegenomen ten koste van de veelgebruikte, goedkope statines. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-12-2024 | door SFK

Eisen aan beroep apothekersassistent aangepast aan trends en ontwikkelingen

Apothekersassistenten communiceren dagelijks intensief met patiënten, leveranciers en zorgverleners. Volgens het nieuwe beroepscompetentieprofiel, dat beschrijft welke vaardigheden een apothekersassistent moet bezitten, is goed communiceren steeds belangrijker voor de uitoefening van het vak. SBA-directeur Louwrien Buisman: “We hebben alle competenties bijgewerkt volgens de laatste trends in samenleving en zorgsector.”

06-12-2024 | door Edwin Bos

‘Er is een medicijn voor deze patiënt, maar ik mag het niet geven’

Vergoedingsvoorwaarden voor een geneesmiddel zijn belangrijk vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid van zowel apotheker als zorgverzekeraar. Maar soms moet de professionele deskundigheid en autonomie van de apotheker tóch voorrang krijgen. Dat oordeel velde een moreel beraad van apothekers over de weigering van de zorgverzekeraar om liraglutide te vergoeden.

06-12-2024 | door Martine Kruijtbosch, Regine Siedenburg, Wouter Dessing, Ricky Valentijn-Robertz, Anne-Marie Steenvoorden, Anne-Margreeth Krijger Dijkema, Remco van der Velden en Fleur van Gelder

Spelenderwijs leren: Nederlandse apotheekgame verovert de wereld

De apotheekgame – internationaal bekend als The Pharmacy Game, voorheen GIMMICS – bestaat 25 jaar. Inmiddels hebben alle universiteiten in Nederland en zeven buitenlandse universiteiten met een farmaciestudie dit onderwijsconcept, dat is ontwikkeld aan de Rijksuniversiteit Groningen, opgenomen in hun curriculum. “De apotheekgame is een unieke vorm van onderwijs.”

06-12-2024 | door Tanja Fens, Claudia Dantuma-Wering, Katja Taxis, Lenneke Minjon, Carline Versteeg, Marianne Verdel, Mandy Crommentuijn-van Rhenen, Elly Zon en Cindy Roelen-Warmendam

Vernieuwde nascholing overstijgt ziekenhuismuren

De noordelijke ziekenhuizen werken samen binnen een regionaal nascholingsprogramma voor apothekersassistenten. Dit programma biedt praktijkgerichte scholing en bevordert de professionele ontwikkeling van apothekersassistenten. Het doel: betere zorg door goed opgeleid personeel. “Dit model kan dienen als voorbeeld voor (ziekenhuis)apotheken door heel Nederland.”

06-12-2024 | door Bram van den Born, Patricia van den Bemt, Wouter Bult, Ursula Warringa-Kortenhorst, Peter ter Horst, Annemiek Pieffers en Myrthe Katerbarg-Lippolt

Tips voor inclusieve taal

In de herziene ‘Schrijfwijzer voor het begrijpelijk schrijven over medicijnen’ zijn tips voor inclusieve taal opgenomen. Belangrijk, vindt Sam van Kreel. “We willen houvast bieden bij een complex onderwerp.”

06-12-2024 | door Delia Titre

OVA

Onderhandelen Voor onze Assistenten, we zitten midden in de contractonderhandelingen. Voor de patiënt een onzichtbaar proces; die kiest de goedkoopste polis. De geboden zorg is immers gelijk in het basispakket. Dit tot onvrede van de verzekeraars die onderscheid zouden willen laten zien. Misschien kunnen we ze helpen.

06-12-2024 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Nieuwe SRI-richtlijn VTGM buiten de apotheek en toediening medicatie

De nieuwe richtlijn Voor toediening gereedmaken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie van Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is gepubliceerd. De KNMP en de NVZA maakten deel uit van de richtlijnwerkgroep.

06-12-2024 | door KNMP
Back to top