Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW5

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Inspireren

Tussen de vele, vaak negatieve berichten over geneesmiddelen en aandoeningen duikt af en toe gelukkig ook iets positiefs op. Over een nieuw antibioticum bijvoorbeeld. In het tijdschrift Nature publiceerden wetenschappers van het Global Antibiotic Research and Development Partnership onlangs “very exciting” onderzoeksresultaten over zosurabalpin, waarmee infecties veroorzaakt door de resistente Acinetobacter baumannii-bacterie succesvol behandeld zouden kunnen worden. Infecties waaraan op dit moment wereldwijd 40 tot 60% van de geïnfecteerden komt te overlijden.

02-02-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

What’s in a name?

Onlangs mocht ik een bijdrage leveren aan het programma Kassa, over klachten die patiënten ervaren na het staken van zalven en crèmes met corticosteroïden: bestaande huidklachten nemen toe of nieuwe manifesteren zich. Heel vervelend voor patiënten die ermee te maken krijgen. Het is begrijpelijk dat daaraan een naam wordt gegeven zoals: topical steroid withdrawal syndrome (TSWS) of topical steroid addiction (TSA) of red burning skin syndroom (RBSS).

02-02-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.

24-01-2024 | door PW

Staken parkinsonmedicatie in palliatieve fase ontraden

Patiënten in de palliatieve fase van parkinson zouden bij voorkeur dopaminerge medicatie moeten continueren. Dit staat in de herziene Standaard Ziekte van Parkinson van huisartsenorganisatie NHG.

30-01-2024 | door D.M. Titre

Lareb: mogelijk netvliesloslating door sunitinib

Het geneesmiddel sunitinib, voor de behandeling van maag-, nier- en alvleesklierkanker, kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

18-01-2024 | door PW

Groen licht voor nieuw immunosuppressivum tegen colitis ulcerosa

Voor de behandeling van de darmaandoening colitis ulcerosa komt mogelijk een nieuw middel beschikbaar. Het gaat om het immunosuppressivum etrasimod (Velsipity). Dit middel heeft een positieve beoordeling voor een handelsvergunning gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.

02-02-2024 | door PW

Makkelijk patiënten opsporen voor verbeteren therapietrouw

Patiënten die hun geneesmiddelen niet optimaal gebruiken, kunnen worden opgespoord met de vernieuwde rapportage Therapietrouw. Met name het gemak van het opsporen van patiënten en het totaaloverzicht van een patiënt zijn sterk verbeterd. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-02-2024 | door SFK

‘Ik probeer mensen op een luchtige manier aan het denken te zetten’

Waarom zou je duizenden kilometers naar Silicon Valley reizen om mooie voorbeelden te zien van innovatief en efficiënt werken, als je ook bij Nederlandse bedrijven veel inspiratie kunt opdoen? Die gedachte van Joris Arts leidde uiteindelijk tot het boek Wat de zorg kan leren van … “Zorgverleners denken vaak dat ze niks hebben aan ervaringen uit andere sectoren. Daar ben ik het dus niet mee eens.”

02-02-2024 | door Frans van den Houdt

Apothekers bieden passende zorg en bellen 600 patiënten

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers die met Punt voor Parkinson zijn geselecteerd door het Zorginstituut Nederland als ‘passende zorg’ en Limburgse apotheken die zeshonderd patiënten hebben gebeld om de therapietrouw te verbeteren.

02-02-2024 | door Edwin Bos

‘Bespreek risico’s pilgebruik, vooral met vrouwen ouder dan 35 jaar’

De pil is nog steeds een veelgebruikt anticonceptivum. Een verhoogd risico op trombose is daarvan een bekende bijwerking, met name bij vrouwen vanaf 35 jaar. Toch laten de meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb zien dat gebruiksters hiervan niet altijd op de hoogte zijn. Het is belangrijk om deze mogelijke bijwerking, de risicofactoren en het pilgebruik regelmatig te bespreken.

02-02-2024 | door Anne-Marie van Bergen, Ellen Ederveen, Marijn van Es en Naomi Jessurun

Dubbele kosten, maar lang niet altijd dubbel effectief

Veel onderzoek is nodig om de heterogeniteit van tumoren te begrijpen en om gepersonaliseerde behandelingen te kunnen ontwikkelen. Het ontwikkelen van combinatietherapieën waarin geen sprake is van synergie zal dit onderzoeksproces verder vertragen. In onderstaand artikel worden enkele aandachtspunten besproken met betrekking tot de klinische en financiële gevolgen van combinatietherapieën.

02-02-2024 | door Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, Hans Westgeest, Atse Huisman, Ghislaine Steenberghe, Hans Gelderblom en Sjaak Burgers

Medicijngebruik veiliger bij closed loop voor genetische data

Er is nog geen standaard voor digitale gegevensuitwisseling van farmacogenetische uitslagen. Automatisering verbetert echter de medicatieveiligheid. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is voor farmacogenetica een automatiseringsslag uitgevoerd voor het verkrijgen van een volledige closed loop vanaf aanvraag tot aan medicatiebewaking. “Deze oplossing zorgt voor een verbeterde medicatieveiligheid, voor nu en in de toekomst.”

02-02-2023 | door Yosha van Erven, Mandy Hendrix, Birgit Deiman, Leo van den Boogaard, Maarten Deenen en Volkher Scharnhorst

Combinatie statine met ezetimib effectiever

Combineren van een statine met ezetimib is bij personen met diabetes en een hoog risico op atherosclerotische aandoeningen effectiever in het verlagen van het LDL-C dan een hogere dosering statine. Dit geldt ook voor personen met een laag of matig cardiovasculair risico.

02-02-2024 | door Linda de Graaf

Relevant voor longartsen

Tijdens haar promotieonderzoek aan het Radboudumc stelde Leila-Sophie Otten een handleiding samen voor longartsen en werd daarvoor onderscheiden door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. “De handleiding wordt vaak geraadpleegd, dat geeft veel voldoening.”

02-02-2024 | door Frans van den Houdt

Inschrijving geopend KNMP Voorjaarscongres 2024 over oog en oor

De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2024 op 12 maart is geopend. Het thema is ‘Oog en oor: ik zie en hoor je’.

02-02-2024 | door KNMP

Aantal geneesmiddelentekorten in het jaar 2023 hoger dan ooit

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland in het jaar 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telde een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022.

02-02-2024 | door KNMP

Wens of utopie?

Al een behoorlijk aantal jaren werk ik in de openbare apotheek. Ooit gestart met allerlei idealen en dromen. In de jaren is de apotheek flink veranderd, maar de idealen blijven. Dromen helaas ook.

02-02-2024 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP
Back to top