Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW 7

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Charmeoffensief

De een vindt ze veel te traag in het toelaten van nieuwe geneesmiddelen, de ander klaagt er juist over dat ze veel te veel onnodige nieuwe middelen toelaten. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) doet het in de ogen van critici nooit goed, maar zorgt er tegelijkertijd wel voor dat 450 miljoen Europeanen en heel veel meer dieren geneesmiddelen kunnen gebruiken die door deskundigen zijn goedgekeurd.

14-02-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Denksport

Mijn zoon van 1,5 is op het moment gek op puzzels. Dat de leeuw in het vakje van de leeuw moet en niet in dat van de zebra weet hij inmiddels, maar het is wel erg lastig als het niet meteen lukt omdat het puzzelstukje nog op de kop is.

14-02-2025 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

ACM: verplicht het openstellen van digitale informatiesystemen

Door signalen dat de ICT-markten in de zorg niet goed functioneren moeten leveranciers verplicht worden hun informatiesystemen open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel is innovatie stimuleren, lagere administratieve lasten en betere zorg. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van VWS.

03-02-2025 | door PW

‘Borstkankermedicijn pembrolizumab vergroot overlevingskans’

Jonge vrouwen met triple-negatieve borstkanker en veel risico op terugkeer van de ziekte hebben een grotere overlevingskans als ze, naast een operatie, worden behandeld met pembrolizumab (Keytruda). In een herbeoordeling concludeert Zorginstituut Nederland dat deze immunotherapie voortaan kan worden vergoed door zorgverzekeraars.

06-02-2025 | door PW

RIVM: ongekende stijging kinkhoestmeldingen in 2023

In 2023 kregen meer mensen in Nederland een ziekte waartegen gevaccineerd wordt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan in 2022. Vooral bij kinkhoest nam het aantal meldingen enorm toe. Dit komt doordat er in een deel van 2022 nog coronamaatregelen waren, zoals afstand houden, meldt het RIVM.

05-02-2025 | door PW

Combinatiepreparaat werkt synergetisch bij eliminatie parasieten

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies uitgebracht over het combinatiepreparaat met ivermectine en albendazol.

14-02-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW 7

Hematomen en purpura zijn ontsierende bijwerkingen van corticosteroïden. Welke bewering is juist?

12-02-2025 | door Naomi Jessurun, apotheker Bijwerkingencentrum Lareb

Kosten psychofarmaca met 10% gestegen

Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan ruim 2,5 miljoen mensen voor ruim € 280 miljoen aan psychofarmaca. Ten opzichte van 2023 nam het aantal gebruikers toe met 1,0%, terwijl de materiaalkosten tegen (apotheek)inkoopprijs stegen met 10%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

14-02-2025 | door SFK

Franniez illustreert het persoonlijke verhaal in het ziekteproces

Met de Franniez-spiraal kunnen chronisch zieke kinderen ingrijpende gebeurtenissen in het ziekenhuis uitbeelden. Bedenker Franny Slingerland zette hiervoor een kinderfonds op en hoopt op de hulp van apotheekteams. “Zo kunnen we nog meer gezinnen bereiken.”

14-02-2025 | door Delia Titre

Veel mogelijkheden voor hulp bij afbouwen van antidepressiva

Het verlenen van farmacotherapeutische zorg bij het afbouwen van antidepressiva is maatwerk, met een belangrijke rol voor de creatieve inzet van de openbaar apotheker en diens kennis en kunde. Een proactieve houding van de apotheker in combinatie met een groeiende beschikbaarheid van antidepressiva in lage doses, biedt momenteel veel mogelijkheden om in de eerste lijn met het afbouwen te beginnen.

14-02-2025 | door Jacqueline Hugtenburg, Samah Bouarfa, Iris van der Velde, Wilma Göttgens en Pierre Bet

Ziekenhuisapotheker van toegevoegde waarde bij zorg na levertransplantatie

Patiënten met een levertransplantatie die een consult bij een ziekenhuisapotheker kregen, gebruikten significant minder onnodige geneesmiddelen dan patiënten zonder consult, schrijft Midas Mulder in zijn proefschrift, waarin hij focust op het optimaliseren van immunosuppressivagebruik. “We tonen aan dat het includeren van een ziekenhuisapotheker in de post-transplantatiezorg van toegevoegde waarde is.”

14-02-2025 | door Midas Mulder

Minder bloedingen AF-patiënt bij abelacimab als anticoagulans

Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) met een matig tot hoog risico op een beroerte leidt behandeling met abelacimab tot lagere spiegels vrije factor XI en minder bloedingen in vergelijking met behandeling met rivaroxaban.

14-02-2025 | door Linda de Graaf

Kastje vol gratis tampons

Het kost weinig tijd en geen geld, dus daarom roept apotheker Renetta Fransens haar collega’s op ook een Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) te beginnen. “Waarom niet? Je doet er echt iets goeds mee.”

14-02-2025 | door Annemiek Veelenturf

KNMP zoekt nieuw bestuurslid

De KNMP is per juli 2025 op zoek naar een nieuw lid voor het KNMP-bestuur. Kandidaten die voldoen aan de profielschets kunnen tot 24 maart 2025 reageren.

14-02-2025 | door KNMP
Back to top