Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW13

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Printzorg

Acht jaar geleden alweer dat Huub Schellekens zowat alle media haalde met zijn ‘bionexpresso-apparaat’. Niet bedoeld voor een lekkere espresso van honderd procent biologisch geteelde bonen, maar voor de productie van medicijnen, schreef ik destijds in mijn redactioneel.

28-03-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Werkende moeder

Mijn jongste en laatste kind wordt volgende week 4 en gaat naar school. Ik zal niet ontkennen dat ik ook wel eens heb uitgekeken naar dat moment, meer zelfstandigheid bij de kinderen, meer tijd voor mezelf. Als vrouwelijke ondernemer heb je vaak te maken met twee bedrijven. Het apotheekbedrijf is er één, het gezinsbedrijf is het andere. In beide gevallen sta ik aan het hoofd. Oké, mijn man denkt van niet, maar laten we het erop houden dat de mental load bij mij ligt.

28-03-2025 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

IGJ waarschuwt voor levensgevaarlijke online vervalsing oxycodon

Door gebruik van online aangeboden vervalste oxycodon zijn mensen op de spoedeisende hulp beland. In één geval is iemand overleden door inname van deze tabletten die levensgevaarlijke nitazenen bevatten. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt voor het gebruik van deze levensgevaarlijke oxycodon.

18-03-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW13

Welk paracetamolproduct is niet geschikt voor de baby?

26-03-2025 | door Sonja Steenhuis, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

‘Medicatiefouten door slechte beschikbaarheid patiëntgegevens’

Medisch specialisten lopen dagelijks vast in ICT-systemen die niet goed met elkaar communiceren. Ook is de beschikbaarheid van patiëntgegevens nog niet goed geregeld, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar is. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten waaraan 1116 medisch specialisten meededen.

20-03-2025 | door PW

Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijn uitgezaaide prostaatkanker

Talazoparib (Talzenna) in combinatie met enzalutamide, voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

20-03-2025 | door PW

Zwak bewijs voor medicatie bij posttraumatische stressstoornis

Start een behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet met medicatie. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van farmacotherapie in de behandeling van PTSS.

17-03-2025 | door D.M. Titre

Nieuw combinatiepreparaat om symptomen van migraineaanval te couperen

Er is een nieuw handelsproduct op de markt om de symptomen van een migraineaanval te couperen. Het gaat om het combinatiepreparaat Suvexx, dat 85 mg sumatriptan en 500 mg naproxen bevat. Het middel kan worden ingezet bij migraineaanvallen met of zonder aura waarbij een triptaan of NSAID alleen onvoldoende effect heeft. Volwassenen kunnen zo snel mogelijk na aanvang van een aanval één filmomhulde tablet innemen. Het maximum aantal tabletten per dag is twee.

28-03-2025 | door PW

Nieuw preferentiebeleid raakt 2,9 miljoen mensen

Diverse verzekeraars wezen in januari 2025 andere leveranciers van geneesmiddelen als preferent aan dan in 2024. De artikelen die daardoor niet meer preferent waren, werden gebruikt door 2,9 miljoen mensen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-03-2025 | door SFK

‘Apotheker kan met 3D-printer maatwerk leveren voor kind of kwetsbare oudere'

Onder kinderen en kwetsbare ouderen is grote behoefte aan op maat gemaakte medicatie waarbij 3D-printen een uitkomst kan bieden. Dat blijkt uit onderzoek van openbaar apotheker Wouter Pannekoek, die met een 3D-printer personalized medicine wil bereiden voor zijn eigen patiënten. “Zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd in ons onderzoek, maar ze willen deze zorg nog niet vergoeden.”

28-03-2025 | door Edwin Bos

Optimale dosis DOAC's cruciaal voor patiënt met morbide obesitas

Door nauwkeurige berekeningen van de BMI en absolute GFR kan de medicatiebewaking verbeteren voor patiënten die direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) gebruiken. Dit is cruciaal voor het veilig voorschrijven en optimaliseren van de behandeling bij risicopatiënten met morbide obesitas of ondergewicht.

28-03-2025 | door Kim Kleefman en Willem Groenendijk

Klein risico op beroerte bij hormonale anticonceptie

Het gebruik van anticonceptie met oestrogenen + progestagenen en met alleen progestageen is geassocieerd met een toegenomen risico op een ischemische beroerte en soms op een myocardinfarct.

28-03-2025 | door Linda de Graaf

Brede samenwerking voorwaarde voor groene farmacie

De transitie naar groene farmacie komt alleen van de grond als zorgsector en overheid het belang van de gezondheid van mens en milieu als onlosmakelijk verbonden beschouwen. Er zal pas iets veranderen wanneer mensen beseffen dat milieuverontreiniging met medicinaal afval ook implicaties heeft voor de gezondheid. Apothekers kunnen onder meer via onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke geneesmiddelen.

28-03-2025 | door Alfons Uijtewaal en Margarita Amador

Wijzen op gevaar via TikTok

Om jongeren te waarschuwen voor de risico’s van een overdosering paracetamol, nam David Vergucht een filmpje op voor TikTok. De belangstelling ervoor was groot. “Er is nog veel onwetendheid over medicatie.”

28-03-2025 | door Linda de Jonge

Praatplaat over samenwerking tussen apotheker en huisarts

Goede samenwerking tussen apotheker en huisarts staat centraal in de begeleiding van patiënten met chronische medicatie. Om de samenwerking tussen apotheker en huisarts verder te ontwikkelen, is de praatplaat Samenwerking bij Farmacotherapeutische zorg verschenen.

28-03-2025 | door KNMP

AGM: 2026-2030

De lente van 2025 hangt nog maar net in de lucht, maar bij de KNMP denken we al aan de komende jaren. Ook de sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) is gestart met het formuleren van de toekomstvisie 2026-2030, een tussenstop naar de apotheker in 2040. Gezien de strakke tijdlijnen van de vereniging moeten wij de komende maanden flink doorpakken.

28-03-2025 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Stakingen en tekorten domineren start 2025

Twee grote issues domineren in januari 2025 het nieuws over de apotheken. Enerzijds zijn er de (dreigende) stakingen van de apotheekmedewerkers. Anderzijds is dit traditioneel de maand waarin de KNMP de jaarcijfers van de geneesmiddelentekorten presenteert. Beide onderwerpen houden de gemoederen bezig.

28-03-2025 | door KNMP
Back to top