Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW14

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Domino-effect

Als de verwoestende gevolgen van verslaving aan pijnstillers onder de aandacht moet worden gebracht, wordt vaak gewezen op de opioïdcrisis in de VS, waar jaarlijks vele tienduizenden mensen overlijden aan een overdosis. Met agressieve campagnes zijn verslavende middelen door farmaceutische bedrijven gepromoot als veilig en effectief; artsen schreven ze veelvuldig voor en toen die kritischer werden ontstond een welig tierende zwarte markt.

04-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Advertorial

Bent u op zoek naar een unieke teambuildingactiviteit? Bent u bereid uw medewerkers een exclusieve belevenis te geven die nog niet eerder op uw kantoor is vertoond? Vindt u krantenmeppertje of voorstel-tikkertje in uw introductiebijeenkomsten niet meer van deze tijd? Wacht niet langer en maak kennis met dé oplossing van Mitrov-Consultancy! Onze gepatenteerde formule garandeert maximale inbraak op de privacy van uw collega’s én hun omgeving.

04-04-2025 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen,ziekenhuisapotheker

‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’

Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

26-03-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW14

Wat is GEEN onderdeel van de officiële indicatie van naldemedine ?

02-04-2025 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Aantal meldingen euthanasie steeg vorig jaar met 10%

Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar gestegen met 10% naar in totaal 9958. In de meeste gevallen (86%) was sprake van veelvoorkomende lichamelijke aandoeningen, zoals kanker, longaandoeningen of hart- en vaataandoeningen. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE).

27-03-2025 | door PW

IGJ: meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Zorginstellingen, zorgverleners en beroepsverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners met patiënten en cliënten. Vorig jaar kwamen 330 meldingen binnen, maar dat is nog maar een topje van de ijsberg volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zich grote zorgen maakt en oproept tot meer actie.

27-03-2025 | door PW

Staak targeted synthetic-DMARD’s voor een operatie

Patiënten moeten voorafgaand aan een electieve ingreep een behandeling met een targeted synthetic-DMARD’s (tsDMARD’s) tijdelijk staken. Dat adviseert de richtlijn Biologicals en targeted synthetic-DMARD’s.

24-03-2025 | door D.M. Titre

Nieuw doseeradvies lactulose voor neonaten in Kinderformularium

Voor de behandeling van obstipatie bij pasgeborenen is in het Kinderformularium een nieuw doseeradvies opgenomen. Volgens dit advies kan lactulose bij vroeggeboren en voldragen neonaten worden toegepast in een dosering van 350 tot 700 mg/kg lichaamsgewicht per dag in 1 tot 2 doses.

04-04-2025 | door PW

8,6% meer uitgegeven aan niet-vergoede middelen

Receptplichtige geneesmiddelen die niet uit het basispakket worden vergoed, moeten door de gebruiker zelf worden betaald. In 2024 daalde het aantal gebruikers van zelfbetaalde geneesmiddelen met 5,1%, terwijl de uitgaven met 8,6% stegen naar bijna € 223 miljoen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-04-2025 | door SFK

‘Morfine geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend’

Oxycodon is in het UMC Groningen binnenkort vrijwel helemaal vervangen door morfine voor de behandeling van pijn. Het middel geeft veel minder interacties en is veel minder verslavend, benadrukken ziekenhuisapothekers Thijs Oude Munnink en Wouter Bult, die de opioïdenswitch als pioniers hebben vormgegeven. “Als wij dit kunnen kan ieder ziekenhuis in Nederland dit.”

04-04-2025 | door Frans van den Houdt

Weigering ter hand stellen van off-label voorgeschreven Ozempic is gegrond

Een patiënt verzocht met een uitgeprint recept een apotheek om uitgifte van het geneesmiddel Ozempic. De apotheker weigerde dit en had het vermoeden dat het off-labelgebruik van Ozempic betrof. Ten onrechte, meende de patiënt, die vervolgens een klacht indiende. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de apotheker niets verweten kan worden.

04-04-2025 | door Kikki Ouwersloot en Jolijn Geve

Fenotypering kan farmacotherapie naar hoger niveau tillen

Farmacogenetica speelt een belangrijke rol in gepersonaliseerde farmacotherapie en zal in de toekomst verder bijdragen aan verbeterde medicijnbehandelingen. Innovaties in fenotyperingsonderzoek, waaraan in Nederland veel wordt gewerkt, bieden veelbelovende mogelijkheden om voorspellingen van medicatieveiligheid en -effectiviteit te verbeteren.

04-04-2025 | door Frank Klont, Martijn Manson en Jesse Swen

Patiënt die je bijblijft

“Daar heb je hém weer!” Iedereen die in de apotheek werkt kent wel die ene patiënt die altijd ongeduldig, narrig of kortaf is. Tijdens een coschap in de openbare apotheek moest ik een medicatiebeoordeling gaan doen. Ik ging op zoek naar patiënten die veel medicatie gebruiken en vond uiteindelijk deze patiënt. Terwijl ik van iedereen hoorde of ik het wel zeker wist dat ik met deze ‘lastige’ man de medicatiebeoordeling wilde doen, zag ik het als een kans om in gesprek te gaan om te weten te komen of hij echt zo ‘naar’ is als iedereen zegt; een echt gesprek.

04-04-2025 | door Marjolijn Verheul, masterstudent Farmacie Universiteit Utrecht

Bacteriële vaginose: antibiotica ook voor partner

Bij vrouwen met bacteriële vaginose leidt behandeling van de partner met orale en topicale antibiotica tot minder terugkerende infecties binnen twaalf weken in vergelijking met standaardzorg.

04-04-2025 | door Linda de Graaf

‘Scheefgroei kosten dure geneesmiddelen: passende strategie per zorgverzekeraar’

Ziekenhuisapothekers doen er goed aan de scheefgroei in de kosten van dure geneesmiddelen te analyseren en samen met de zorgverkoopteams een passende strategie per zorgverzekeraar op te stellen, meent Pieter Knoester.

04-04-2025 | door Pieter Knoester

Onderzoek vanuit de academie

Ontwikkelen van behandelingen waarvoor commerciële partijen weinig interesse hebben. Dat staat centraal in het onderzoek van ziekenhuisapotheker Rob ter Heine van het Radboudumc. “Initiatieven vanuit de academie zijn essentieel.”

04-04-2025 | door Delia Titre

VWS-minister Fleur Agema: preferentiebeleid sneller aanpassen bij tekorten

Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt de mogelijkheid om het preferentiebeleid los te laten voor specifieke groepen geneesmiddelen. Met de zorgverzekeraars is de afspraak gemaakt om dakpansgewijs in te kopen om de overgang naar een ander preferent middel soepeler te laten verlopen.

04-04-2025 | door KNMP

Praatplaat

In de KNMP Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat KNMP, NHG en LHV samen een praatplaat hebben ontwikkeld om apothekers te ondersteunen in gesprek te gaan met de huisarts over samenwerken bij farmacotherapeutische zorg. Aan de publicatie is een lange periode van intensief overleg tussen de betrokken organisaties voorafgegaan. Daarin was de gedeelde visie dat samenwerken en het beter benutten van elkaars expertise bijdragen aan het kunnen blijven leveren van hoogwaardige eerstelijnszorg in de komende jaren.

04-04-2025 | door D.M. Titre
Back to top